Gajdošík: Jsem rád, že jsem se vůbec vrátil

  0:10aktualizováno  10:02
Brno - Dlouhých devět měsíců bez basketbalu má za sebou šestadvacetiletý rozehrávač Daniel Gajdošík. Jedna z opor brněnského A Plus se zranila v březnu loňského roku a na prvoligové palubovky se vrátila až v posledním prosincovém kole. "Jsem rád, že už zase hraju," pronesl Gajdošík den po vítězném duelu v Ústí nad Labem.

Když se 25. března 2006 v domácím utkání s Pardubicemi zranil, nejspíš ani on sám nepředpokládal, že zůstane mimo hru tak dlouho. "Gajdošíkovo zranění je mrzuté. I když skutečný stav kolena ukáže až podrobnější vyšetření, je zřejmé, že se bez něj budeme muset nějaký čas obejít," prohlásil tehdy pár minut po zápase Libor Jeřábek, asistent trenéra Pospíšila.

Nikdo tenkrát netušil, že jím vyřčené "nějaký čas" bude znamenat tak dlouhou dobu. Uzdravený Gajdošík totiž znovu vyběhl na hřiště k soutěžnímu střetnutí až po 279 dnech! "Přišly totiž nějaké komplikace," vysvětloval 188 cm vysoký playmaker a vzápětí upřesnil, o co přesně šlo.

"Měl jsem tam srůsty, a tak jsem ještě musel na artroskopii, aby mi to obrousili. Jinak bych se podle mě vrátil na hřiště o dva, možná i o tři měsíce dřív," říkal Gajdošík. Vzápětí ale smířlivě dodal: "Já jsem rád, že jsem se vůbec vrátil."

Výborný obránce se rok od roku stával důležitější postavou brněnského týmu. V sezoně 2002/03 strávil na palubovce v každém utkání průměrně 12,6 minuty, o dva roky později už to bylo téměř 20 minut. V loňském ročníku Mattoni NBL patřil k nejvytěžovanějším hráčům A Plus s průměrem 27,1 minuty na zápas.

Před zmíněným soubojem s Pardubicemi nastoupil ke všem 22 zápasům základní části a zvládl také úvodních osm duelů v nadstavbě. Těsně před začátkem play-off však přišlo nepříjemné zranění a s ním i vynucená pauza, která se nakonec protáhla až na devět měsíců.

"Z psychického hlediska to pro mě určitě nebylo jednoduché, protože to bylo opravdu dost dlouhé," připustil Gajdošík. Lépe se podle svých slov cítil až po operaci. "To se člověku aspoň trochu zvedne nálada."

Na basketbal musel na dlouhou dobu zapomenout. "Jen jsem posiloval, chodil běhat a plavat. Také jsem dělal různé cviky na stabilitu kolena," popsal svůj program a zároveň zdůraznil, že se v období herní pauzy v žádném případě nenudil. "Bylo toho dost, rozhodně nešlo o žádné volno. Řekl bych, že člověk má víc volna, když jen trénuje."

Úkol několika předchozích týdnů zněl jasně: "Šlo o to, abych nabral svalovou hmotu. Trvalo to dost dlouho a vlastně se dá říct, že to stále ještě pokračuje."

Gajdošíkův comeback nabral reálnější obrysy v úvodu prosince. Tehdy začal naplno trénovat s ostatními spoluhráči a těšil se, až se znovu oblékne do brněnského dresu. "Trénoval jsem tak tři až čtyři týdny před tím, než jsem začal znovu hrát."

Den "D" nastal v pátek 29. prosince. Tým A Plus přivítal ve své hale ambiciózní Prostějov a za Gajdošíkova přispění jej přehrál jednoznačně o devatenáct bodů. "Sám jsem byl překvapený, že jsem hned po svém návratu dostal na hřišti tolik prostoru. S tím jsem vůbec nepočítal. Ale koleno zatím drží, tak je to dobré," pochvaluje si momentální stav.

V duelu s Prostějovem odehrál téměř 32 minut, v následujícím vítězném střetnutí v Ústí n. L. ještě o půl minutky více. "Více méně jsem byl hozen do vody, abych plaval," pousmál se hráč, který měl v loňské sezoně velmi dobré průměry 8,7 bodu, 3,6 doskoku a 3,0 asistence. "Po herní stránce to zatím není bůhvíjaké, ale doufám, že to bude jen a jen lepší."

Cestu zpět mezi tuzemskou basketbalovou elitu usnadňuje Gajdošíkovi fakt, že Brno v posledních týdnech "jede". Začátek tohoto soutěžního ročníku se sice basketbalistům A Plus příliš nepovedl, ovšem teď je všechno jinak - družina trenéra Miroslava Pospíšila vyhrála osm z posledních devíti zápasů, zaváhala jen v 15. kole na půdě Ostravy.

"Je pravda, že se nám daří a díky tomu to mám trochu jednodušší. Kluci už mi totiž říkali, že až přijdu zpátky, tak se určitě začne prohrávat. Naštěstí jsme po mém návratu oba zápasy vyhráli, tak s nima v šatně vydržím. Jinak by to asi bylo horší..."

V aktuální tabulce patří brněnskému A Plus třetí příčka. Více bodů získal jen mistrovský Nymburk a druhý Děčín. "Tahle sezona je dobře rozjetá," přikývl Gajdošík. "Doufám, že se nám už budou vyhýbat zranění a letos to dotáhneme na medaili."

Pospíšil: Dan má pohyb v sobě

Z návratu Daniela Gajdošíka pod bezedné koše má pochopitelně velkou radost i hlavní kouč A Plus Miroslav Pospíšil. "Jeho zranění bylo velice komplikované. Dělali mu plastiku předního křížového vazu, měl natažený postranní vaz a kromě toho měl i meniskus," vykládal Pospíšil.

"Něco podobného měla před časem i Večeřová z Gambrinusu Brno. Tak pak hrála s ortézou, ale Dan hraje rovnou bez ortézy."

Jak už zmínil sám Gajdošík, o žádné pozvolné zapojení do hry v jeho případě nešlo. Vládce brněnské střídačky dal v obou zápasech svému rozehrávači dostatek prostoru. V duelu s Prostějovem byl po Bendovi, Skálovi a Vrublovi (všichni odehráli 40 minut) čtvrtým nejvytíženějším hráčem, podobné to bylo i v Ústí, kde strávili na hřišti více času pouze Benda s Vrublem.

"V obou utkáních hrál přes třicet minut, protože se nám zranil Pavel Prach. Co se týče jeho výkonů, jsem s ním spokojený. Je vidět, že má dobrou kondici, navíc Dan má pohyb v sobě. My od něj chceme hlavně obranu a ta mu zůstala."

Před začátkem sezony posílil tým A Plus reprezentační rozehrávač Štěpán Vrubl, který odehrál jen v jednom z dosavadních sedmnácti utkání méně než 30 minut a průměrně je na hřišti v každém zápase 34,5 minuty. Pospíšil je rád, že se to s návratem Daniela Gajdošíka změní. "Štěpán si konečně bude moct trochu oddychnout. Ale je jasné, že můžou hrát i oba dva dohromady."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

První možná náhrada za Kaderku. O post šéfa tenisu usiluje Kotrba

25. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  16:16

Předseda představenstva tenisového klubu Sparta Praha Jakub Kotrba je prvním kandidátem na post...

Liberec si podržel Flynna. Zůstávají i obránci Ivan s Aubrechtem

25. dubna 2024  15:52

Útočník Oscar Flynn a obránci Michal Ivan s Davidem Aubrechtem budou v hokejové extralize nadále...

Skifařka Prokešová postoupila do finále mistrovství Evropy

25. dubna 2024  15:27

Skifařka Alice Prokešová postoupila na veslařském mistrovství Evropy do nedělního finále....

Chytáš skvěle, ale střídáme tě! Boston v play off točí gólmany, legenda nechápe

25. dubna 2024  15:17

V nejdůležitější fázi sezony NHL chcete mít pevně danou kostru týmu. Hokejisté Bostonu na to ovšem...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...