Červen 2015: Frédéric Forte slaví před fanoušky Limoges titul z francouzské...

Červen 2015: Frédéric Forte slaví před fanoušky Limoges titul z francouzské ligy. | foto: Profimedia.cz

Předčasně zemřel Frédéric Forte. Ten, který slavně obral Toniho Kukoče

  • 4
Stal se mužem jednoho zlatého okamžiku. Před čtvrtstoletím obral o míč Toniho Kukoče a rozhodl, že Limoges CSP ovládnou basketbalovou Euroligu. Až do posledního dne roku 2017 byl Fréderic Forte v tomto francouzském klubu prezidentem. Pozdě večer však zkolaboval, zemřel v pouhých 47 letech.

Tomuto špičkovému francouzskému rozehrávači přezdívali „ Le cerveau“ - Mozek. Ale nakonec se bude psát hlavně o Forteho srdci. Kdysi dávno ho věnoval oddílu z Nové Akvitánie, v neděli mu nečekaně brzy vypovědělo službu.

V Limoges odehrál Forte svou první sezonu za muže, neprosadil se tu však hned, dobrou pověst si získal až díky hostování v BCM Gravelines. 

Ale do středu Francie se v roce 1991 ze severu zase vrátil a podílel se na třech francouzských titulech pro Limoges. Na McDonald’s Open 1991 mu připadla úloha obránce Magica Johnsona v dresu LA Lakers, jeho největších chvíle ale přišla ve finále Euroligy 1993.

Limoges v koncovce vedlo nad Benettonem Treviso 57:55, ale soupeř měl k dispozici útok. Toni Kukoč dostal za úkol vymyslet alespoň vyrovnání, jenže mu míč z ruky vyšťoural Forte. Jeho parťák Jure Zdovc pak už mohl potvrdit jediný euroligový titul v historii Limoges.

Sestřih z euroligového finále mezi Limoges CSP a Benettonem Treviso. Forteho zisk krátce po čase 5:00:

V polovině devadesátých let byl Forte klíčovým hráčem národního týmu, ale velké medaile tehdy nevozil.

Se „svým“ klubem z Limoges se načas rozloučil, po roce 1997 si basketbal zkoušel i jinde - v PSG-Racing, v Iraklisu Soluň, ve Scandone Avellino a v Eurodii Scafati, kde před dvanácti lety také s aktivní kariérou skončil. 

Tou dobou už byl druhým rokem prezidentem v Limoges CSP, které se v novém tisíciletí z nejvyšší soutěže vytratilo a spadlo až do třetí ligy. 

Forte měl být tím mužem, který vrátí slavný klub zpět na vrchol. Měl být a také byl. Když bylo nejhůř, přibral i pozici trenéra. Ale brzy začalo být lépe.

V roce 2010 se klub poprvé vrátil do nejvyšší soutěže - ale jenom na rok. Od roku 2012 se však usadil mezi elitou natrvalo. Roky 2014 a 2015 přinesly další dva francouzské tituly a s nimi i návrat do Euroligy. 

V aktuálním pořadí francouzské první ligy Pro A je Limoges druhé hned za AS Monako. V Eurocupu postoupilo mezi šestnáct nejlepších.

Fréderic Forte předává štafetu mnohem dřív, než měl. Ale své životní dílo  odevzdal v dobrém stavu.

Poslední potlesk fanoušků Limoges pro Frederica Forteho - 6. ledna 2018:

06.ledna 2018 v 14:25, příspěvek archivován: 07.ledna 2018 v 21:17

VIDEO: Salve d?applaudissements a Beaublanc en hommage a #fredericforte https://t.co/ZPO5W8QU2b

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Salve d’applaudissements à Beaublanc en hommage à #fredericforte https://t.co/ZPO5W8QU2b


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž