Romana Ptáčková hovoří během oddechového času k basketbalistkám Hradce Králové.

Romana Ptáčková hovoří během oddechového času k basketbalistkám Hradce Králové. | foto: ČBF / Pavel Netolička

Hradecké basketbalistky vstupují do finále. Proti nejlepšímu týmu Evropy

  • 0
Kvalitu v současnosti těžko překonatelného soupeře jim nezávidí nikdo z konkurentek, ale že si s ním mohou zahrát v této fázi soutěže, celý zbytek české ligy. Basketbalistky hradeckého Sokola vstupují do finálové série s USK Praha. ¨Tedy s týmem, který v ligové soutěži neprohrál s českým družstvem už přesně dva roky.

Málokdo jistě předpokládá, že se to nyní podaří hradeckým lvicím, ale i tak pro ně mají nastávající zápasy historickou cenu. Jde totiž o finále ligové soutěže, což je pro Hradec premiéra a už účast v něm mu zajišťuje poprvé v klubové historii zisk stříbrných medailí.

„Ohromně se těšíme a proti jasným favoritkám chceme podat solidní výkon,“ uvedl prezident hradeckého klubu Miroslav Volejník.

Vypočítávat sílu pražského družstva v této sezoně by bylo potřebné jen pro basketbalové neznalce. Nejenže jasně vévodí české lize, ale před necelými dvěma týdny získalo trofej za prvenství v Eurolize, což ho postavilo do pozice současného nejlepšího klubového týmu Evropy.

„Jeho kvalitu respektujeme a pokusíme se zahrát třeba tak jako loni, kdy jsme pětatřicet minut drželi vyrovnané skóre,“ poznamenal Volejník.

Termín prvního zápasu není pro Hradec nejvhodnější. Kryje se totiž s pátým, rozhodujícím zápasem čtvrtfinále extraligy juniorek, v němž Hradec nastoupí na hřišti pražské Sparty. „Tahle kolize nás hodně mrzí, protože nám budou tři hráčky chybět. Navíc je to problém i pro trenérku Ptáčkovou, která vede obě družstva,“ postěžoval si Volejník.

K tomu se Lichtarovičová a Kuthanová potýkají s drobnými zdravotními problémy. „Doufejme, že budou moci nastoupit,“ věří však prezident klubu.

Série s USK Praha není pro lvice ničím novým. Naposledy si ji vyzkoušely loni v semifinále. Na zápasy prohrály 0:3, ale jejich výsledky ani výkony nebyly marné. Zejména v druhém zápase hraném v Hradci, v němž favorit USK dosáhl nejtěsnějšího vítězství o šestnáct bodů.

Finálovým startem hradecké družstvo navazuje na jedenáct let starý úspěch svých rivalek z Trutnova, které tehdy USK v semifinále vyřadily a po finálové prohře s Imosem Brno získaly stříbrné medaile.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž