Valentýnu Kadlecovou (v bílém) z Chomutova fauluje Emily Potterová z KP Brno,...

Valentýnu Kadlecovou (v bílém) z Chomutova fauluje Emily Potterová z KP Brno, sledují je Lucia Hadačová (8) a Sarah Beránková. | foto: Václav Mudra/CZ.BASKETBALL

Pohárové Final 4 basketbalistek odložilo podezření na koronavirus

  • 0
Basketbal odkládá vrchol ženského Českého poháru. Páteční zápasy o medaile se v Chomutově neuskuteční. Antigenní testování vyvolalo u jedné z hráček KP Brno podezření na koronavirus a čeká ji přetestování PCR testy.

„Z preventivních důvodů se utkání odkládají, pohár by se mohl dohrát za měsíc až měsíc a půl, až skončí ligové play off,“ informoval Petr Drobný z Levhartů Chomutov, na jejichž půdě se Final 4 od čtvrtka konalo.

O pohárový triumf se utkají basketbalistky USK Praha a KP Brno

Generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný tvrdí: „Už před turnajem jsme se rozhodli, že v pátek dopoledne preventivně otestujeme všechny týmy, i když nám ve čtvrtek přesně podle regulí předkládaly negativní testy ze čtvrtečního rána. Podle pravidel by na ně mohly odehrát i páteční zápas, ale chtěli jsme mít jistotu.“

Podle pravidel a vládní výjimky pro profesionální sportovce, které jsou obsaženy i v covidovém protokolu Ženské basketbalové ligy, jímž se řídí také zápasy Českého poháru, je povinnost před zápasem předložit test ne starší 48 hodin. Celému týmu KP Brno vyšel negativní výsledek na covid-19 během pondělního testování i ve čtvrtek ráno.

V pátek už jeden haproval. „Antigenním testem bylo zachyceno podezření na onemocnění covid-19 u jedné hráčky KP Brno. Okamžitě byla odeslána do izolace a absolvuje PCR test, který onemocnění vyvrátí, nebo potvrdí,“ popsal další postup Konečný.

Český pohár v Chomutově - čtvrteční duely

Podle protokolu ŽBL se zápas i tak mohl uskutečnit, do karantény je tým odesílán až při pozitivním testu tří a více hráček. Žádná jiná pozitivní výsledek neměla. „V rámci prevence a bezpečnosti jsme se i tak rozhodli, že odložíme oba zápasy. Přijde nám fér v této těžké době neriskovat větší rozšíření onemocnění covid-19 mezi týmy ŽBL. Na tomto řešení se shodli všichni čtyři účastníci pohárového finále,“ podotkl Konečný.

V zápase o bronz měl od tří odpoledne nastoupit domácí celek proti Slavii, ve finále by v 18.30 narazil český hegemon USK Praha na brněnské družstvo. Ve čtvrtečním semifinále USK rozdrtilo 112:41 Slavii a KP Brno porazilo Levhartice 74:57.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž