Maria Vadějevová z Kursku se klepe o výsledek semifinále s USK Praha.

Maria Vadějevová z Kursku se klepe o výsledek semifinále s USK Praha. | foto: FIBA

Náročné cestování, potom nejtěžší sok. Basketbalistky USK čeká Kursk

  • 1
Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká zatím nejtěžší mise v letošním ročníku Euroligy. Ve středu se od 17:00 představí na palubovce obhájce titulu a hlavního favorita soutěže Kursku. Duel bude o to peprnější, že za ruský celek nyní nastupuje nedávná opora pražského týmu Sonja Petrovičová.

„Kursk je favoritem nejen skupiny, ale celé soutěže. Udržel pohromadě mistrovský tým, navíc od nás získal Sonju, takže moc prohrávat nebude,“ řekla trenérka USK Natália Hejková.

Kursk ještě spolu se Salamankou vyhrál všechny tři dosavadní duely. Nejprve přehrál 84:68 Castors Braine, následně 83:68 Lille a v Šoproni zvítězil 88:74. V kádru má deset hráček, které by ve většině euroligových celků nastupovaly v základní sestavě.

Hlavními hvězdami jsou ale americké reprezentantky Angel McCoughtryová a Nnemkadi Ogwumikeová, španělská rozehrávačka Anna Cruzová, teprve devatenáctiletá ruská pivotka Maria Vadějevová a právě Petrovičová. Ta je s průměry 17,3 bodu, osm doskoků a pět asistencí na zápas nejužitečnější hráčkou týmu i celé soutěže.

S bráněním Petrovičové by měla pomoci nová posila USK DeWanna Bonnerová, která se vrací po mateřské pauze a už naskočila do posledního utkání s Polkowicemi. Klíčové pak bude, jak si Amanda Zahuiová poradí pod košem se silnými pivotkami Kursku.

Důležitým faktorem ohledně šancí USK na cennou výhru bude i to, jak se české mistryně vyrovnají s fyzicky náročnou cestou. Kursk je sice vzdálený od Prahy jen 2000 kilometrů, ale kvůli nutnosti přestupů se Pražankám v minulosti cesta už několikrát zkomplikovala. Proto vyrazily s dvoudenním předstihem.

„Zápas v Kursku bude náročný. Cestování bude šílené. Věřím ale, že můžeme hrát vyrovnanou partii a odvezeme si výhru,“ řekla kapitánka Kateřina Elhotová.

V minulé sezoně odehrály svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové s Kurskem tři duely. Na jeho hřišti prohrály těsně v koncovce 66:69, doma mu ale podlehly jasně 49:73. V semifinále pak po velkém boji prohrály 80:87 po prodloužení.

Utkání začne ve středu v 17:00 v přímém přenosu ČT Sport.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž