Euroliga začíná. Ambice USK naznačí duel s Bourges, Brno čeká ruský gigant

  13:27
V loňském ročníku basketbalové Euroligy skončily hráčky Brna i USK Praha už v osmifinále. Letos chtějí oba čeští zástupci víc. Pražanky touží po místu mezi osmičkou, Brno po návratu na vrchol. "Myslím, že letos máme kvalitnější a lepší tým," soudí trenér Frisca Jan Bobrovský.

Souboj L. Whalenové (vpravo) s A. Valdemorovou z Valencie | foto: Michal DoležalČTK

Skupina C aneb Souboj USK s vyrovnanou pěticí

"I odborníci na Fibaeurope.com o naší skupině říkají, že je nejméně čitelná a že se teprve uvidí. Ani oni se nedovedou shodnout na hlavním favoritovi," komentuje šance USK mezi šesticí soupeřů trenér Lubor Blažek.

Tradice velí řadit k nejlepším týmům skupiny francouzský Bourges Basket. Ambice a papírová síla kádru českého šampiona z Prahy. Jak na tom oba týmy jsou, naznačí jejich vzájemný středeční souboj.

 Ve Francii dojde na setkání týmů, které nevstoupily do sezony pravou nohou. "Bourges už má nějakou porážku ve francouzské lize. Nám se taky úplně nedaří," připouští Blažek. "Přesto si myslím, že jeden i druhý tým favoritem skupiny je," dodává.

Bourges letos prochází bouřlivou obměnou a na jeho výsledcích je to znát. V šesti ligových zápasech už dvakrát prohrál. Schází hlavně duo Céline Dumercová - Cathy Melainová, které po dlouhá léta tvořilo hlavní osu kádru.

"Tým hodně změnil herní projev. Dřív hráli precizní basket, upřednostňovali hru pět na pět. Dneska hrozně zrychlili. A také zkvalitnili obranu," upozorňuje trenér Pražanek.

Mezi novickami v Bourges je i Češka Ilona Burgrová, která se do Evropy vrátila z americké univerzity. "Zatím má poměrně dost minut. Je to silná hráčka do doskoku, mívá jich nejvíc z týmu. Třeba v posledním zápase ale měla hodně ztrát," popisuje Blažek výkony pětadvacetileté pivotky.

A cesta USK k výhře? Ubránit soupeře pod šedesát bodů. "Jestli je pustíme k sedmdesáti, cestu k vítězství si hrozně znesnadníme," varuje Blažek.

V případě úspěchu to bude bezmála po dvou letech, co by Pražanky přivezly dva body zvenku. Naposledy se USK radovalo v roce 2007 v chorvatském Šibeniku a tuhle statistiku chce - a potřebuje - změnit.

Pokud se to Pražankám nepovede ve Francii, budou mít ještě čtyři další šance. Los jim do skupiny "přihrál" dva úplné euroligové nováčky.

Madridský Rivas Ecópolis sází hlavně na španělské reprezentantky Annu Cruzovou a Tamaru Abaldeovou či americkou pivotku Crystal Langhornovou. Polský Gorzów se spoléhá na domácí hráčky v čele s reprezentantkou Justynou Jeziornou.

Slovenské Košice, za které v předchozí sezoně hrála pražská posila Cathrine Kraayeveldová, překvapily sázkou na dvě zvučné posily. K americké křídelnici Candice Dupreeové přibyla i ruská pivotka Jekatěrina Lisinová.

A Šoproň? To je stabilní tým kolem maďarských reprezentantek, Srbky Jeleny Milovanovičové a Američanky Amber Holtové. Na Šoproň si ale mohou Pražanky právem věřit, vždyť je před pár dny porazily v přípravě.

Skupina D aneb Všichni proti Spartaku. I Brno

Čtvrtfinále bylo pro Brňanky dlouhá léta tradicí, až jenže loni nepřešly o kolo dřív přes Bourges. Letos si věří na návrat. V domácí lize letos zatím neprohrály. Ani s pražským USK. A jak tomu bude v Eurolize, se ukáže na půdě Spartaku Moskva.

Je to možná až k nevíře, ale tenhle souboj svede dva poslední vítěze Euroligy. Brno zvítězilo v roce 2006. A od té doby kraluje jen Spartak Moskva. Tři tituly má v kapse, čtvrtý nadosah. Stačí se podívat na jeho soupisku.

Spartak Moskva - Gambrinus Sika Brno

Měření sil to proto nebude příliš vypovídající. Takřka bezedná pokladna poskytla trenéru Lászlu Rátgéberovi hráčky, o kterých jinde jen sní. Američanky Diana Taurasiová, Sylvia Fowlesová a Kelly Millerová či Ruska Irina Osipovová už patří k tradičním oporám.

Letos k nim příšly další: Ilona Korstinová, Edwige Lawson-Wadeová i Janel McCarvillová ze zkrachovalého CSKA Moskva, Anete Jekabsone-Žogotaová pro změnu z Dynama. A to ještě budou odpočívat Sue Birdová s Lauren Jacksonovou. Nejspíš až do prosince.

"Nemají slabinu. Je to nejlepší současný evropský celek," zhodnotil Bobrovský sílu Spartaku.

Jenže i letošní Brno se zdá být kompaktnější a asi opravdu lepší než před rokem. Odešly cizinky, které loni příliš kvality nedodaly, a místo nich přišly jen dvě, zato velmi kvalitní.

Zkušená Američanka Taj McWilliamsová, která se do Brna vrací po čtyřech letech, a pak její krajanka, čerstvá vítězka WNBA DeWanna Bonnerová. Ta zatím nastoupila jen ve dvou ligových zápasech a až Moskva může ukázat, jak se jí bude v Evropě dařit.

Co Bobrovského trápí, to jsou vleklé potíže rozehrávačky Zuzany Žirkové s achilovkou. "Nevím, zda nastoupí. Pokud ne, bylo by to nesmírně komplikované. Na postu střední rozehrávačky by tak zbyla jen Hana Horáková a jediný, kdo by ji mohl nahradit, je Romana Hejdová. Ta ale nemá na tomto místě v těžkých zápasech zkušenosti," přemítá kouč.

Zajímavostí duelu mezi Spartakem a Brnem je že proti sobě stanou jediní trenéři, kteří hrají sezonu co sezonu v Eurolize už čtrnáct let. Bobrovský dokonce u jediného družstva.

Proti dalším soupeřům si mohou Brňanky věřit. První domácí duel je čeká už příští týden v úterý. Nastoupí proti Fenerbahce Istanbul. Zaoceánské trio Nicole Powellová, Tammy Sutton-Brownová a Penny Taylorová či turecká reprezentantka Nevin Kristen Nevlinová budou velkou prověrkou.

Francouzské Tarbes se dvěma mistryněmi Evropy - Florence Lepronovou a Isabelle Yacoubou-Dehouiovou -  vévodí domácí soutěži. Polský mistr Lotos Gdyně přiveze Američanky Alanu Beardovou a Shameku Christonovou. Maďarský Szeviép Szegéd je outsiderem - i proto, že se jako jediný musí obejít bez zámořských posil.

Skupina A aneb Veselá proti Večeřové

Ještě v loňské sezoně nastupovaly Češky Jana Veselá s Ivanou Večeřovou spolu. Dlouholeté parťačky z Brna odcházely společně do Ros Casares Valencie. Letos se jejich cesta rozešla - a tak se potkají jen v Eurolize.

Veselá zůstala ve Valencii a proti Večeřové a jejímu Galatasaray Istanbul bude favoritem. Turecký celek - spoléhající na hvězdu WNBA Sophii Youngovou a posílený o Bělorusku Jelenu Levčenkovou - není právě klasickým outsiderem skupiny.

Jana Veselá (vlevo) a Ivana Večeřová

Hlavním favoritem skupiny je však UMMC Jekatěrinburg. Ruský šampion loni na domácí půdě překonal i Spartak Moskva. Agnieszka Bibrzycká, Céline Dumercová, Sandrine Grudaová, Asjha Jonesová, Deanna Nolanová, Maria Stěpanovová, Ann Wautersová... Co víc dodávat?

Skupinu pak doplňují litevský TEO Vilnius, lotyšská TTT Riga a italský Cras Basket Taranto - i s francouzskou mistryní Evropy Elódie Godinovou a belgickou rozehrávačkou Kathy Wambeovou.

Skupina B aneb Hlavní favorit odstoupil

Ještě donedávna byl lídrem skupiny B moskevský CSKA. Pak se ale tým rozpadl slovenské trenérce Natalii Hejkové doslova pod rukama. Klub zkrachoval a z Euroligy odstoupil.

Jeho místo získala Wisla Krakov. Třetí tým polské ligy mohutně posiloval, přivedl třeba Janell Burseovou, Iziane Castro Marquesovou, Martu Fernandézovou. Anebo křídelnici Kateřinu Zohnovou, jednu ze sedmnácti českých zástupkyň v nejlepší evropské soutěži.

Účast v minulém Final Four favorizuje španělskou Salamanku. Tým kolem Olexandry Gorbunové, Alby Torrensové či Le'Coe Willinghamové může myslet znovu vysoko.

Maďarská MiZo Pécs bude nejspíš třetím vzadu, o play-off si to rozdají francouzské Lille, italské Schio a možná i chorvatský nováček z Gospiče.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Čekání na životní slalom. Sen jsem si ještě nesplnila, říká Dubovská

29. března 2024

Premium Už dlouho sní o tom, že se jednou probojuje na stupně vítězek. I před touto zimou lyžařka Martina...

Barcelona se chytla a vyhrála na Bayernu. Němci ztratili šanci na play off

28. března 2024  23:18

Basketbalisté FC Barcelona s Janem Veselým a Tomášem Satoranským zvítězili v 32. kole Euroligy v...

Střešovice i podruhé v semifinále uspěly, Boleslav s Vítkovicemi srovnala

28. března 2024  22:13

Florbalisté mistrovského týmu a vítěze základní části Tatranu Střešovice vyhráli v druhém duelu...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...