Vassilis Spanoulis z Olympiakosu (vlevo) se snaží přejít přes bránícího Nenada

Vassilis Spanoulis z Olympiakosu (vlevo) se snaží přejít přes bránícího Nenada Krstiče z CSKA Moskva. | foto: Reuters

Olympiakos chce potvrdit řeckou vládu, proti je CSKA i španělští obři

  • 1
Euroliga basketbalistů pozná v sobotu už svého 56. vítěze. Tradiční Final Four se tentokrát uskuteční v Londýně a titul bude obhajovat Olympiakos Pireus. Řecké kluby ovládly čtyři z posledních šesti ročníků, z toho třikrát triumfoval konkurenční Panathinaikos.

Úřadující šampiony z Pirea tentokrát na úvod finálového turnaje čeká repríza loňského finále s CSKA Moskva, druhé páteční semifinále obstará španělské derby mezi Barcelonou a Realem Madrid.

Olympiakos loni slavil celkové prvenství po famózním obratu v závěrečné čtvrtině s CSKA a výhře 62:61. Letos tak suverénní není a namále už měl ve čtvrtfinále, v němž k postupu přes Anadolu Efes Istanbul potřeboval pátý zápas, ve kterém navíc už o 15 bodů prohrával.

Final Four Euroligy

Pátek 10. května - semifinále:

18:00 CSKA Moskva - Olympiakos Pireus
21:00 Barcelona - Real Madrid

Sobota 11. května: o 3. místo a finále

V případě úspěšné obhajoby by byl Olympiakos v novodobé historii Euroligy od zavedení Final Four teprve třetím týmem, který titul dokázal zopakovat. Předtím se to povedlo jen Splitu (1990 a 1991) a Maccabi Tel Aviv (2004 a 2005).

"Každý tým má proti nám větší motivaci, protože jsme obhájci. Loni jsme byli outsideři, teď jsme favorité. Během sezony jsme si ale prošli těžkými chvílemi, které nás posílily, a věřím, že ty poslední dva zápasy zvládneme," řekl kouč Olympiakosu Georgios Bartzokas.

Proti Olympiakosu se v semifinále postaví nejúspěšnější a nejbohatší evropský klub současnosti CSKA Moskva. Ruský gigant byl ve finále v pěti z posledních sedmi sezon a i tentokrát bude chtít postoupit do boje o celkové prvenství v soutěži a získat už svůj sedmý titul.

"Bude to ale hodně těžké. Je to opravdu silné Final Four, ve kterém může vyhrát každý ze čtyř týmů. Potkali se nejlepší z nejlepších. Loňské prohrané finále nás nezajímá, my se soustředíme na letošek," řekl kouč CSKA Ettore Messina.

Lepší než CSKA už je jen Real Madrid s osmi tituly, ale ten poslední se datuje do roku 1995. Od té doby byl jen dvakrát čtvrtý. Letos má však šanci své čekání na další velký úspěch ukončit. Potřebuje k tomu ale nejprve porazit svého úhlavního rivala Barcelonu, se kterou má v této sezoně španělské ligy vyrovnanou bilanci.

"Skutečnost, že delší dobu čekáme na trofej, může být naší výhodou. Nejsme favorité a můžeme spíše jen překvapit. Chceme ale využít naší velmi dobrou formu a uspět," prohlásil kouč Realu Pablo Laso.

Katalánci však jsou dosud s pouhými třemi porážkami nejúspěšnějším týmem euroligové sezony. Nestačili jen v základní skupině na CSKA a ve vypjatém čtvrtfinále pak dvakrát podlehli Panathinaikosu.

"Bylo důležité, že jsme museli proti Panathinaikosu zabrat naplno. Dodalo nám to psychickou sílu, která se teď bude hodit. Čeká nás velké derby, které je ještě umocněné důležitostí zápasu. Bude to hodně výjimečné," řekl trenér Barcelony Xavi Pascual o basketbalovém El Clásiku, které se ve Final Four odehraje poprvé od roku 1996, kdy v semifinále uspěla Barcelona.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž