Jan Veselý (vlevo) a Bogdan Bogdanovič z Fenerbahce zdvojili Vassilise...

Jan Veselý (vlevo) a Bogdan Bogdanovič z Fenerbahce zdvojili Vassilise Spanulise z Olympiakosu.. | foto: Reuters

Ve čtvrtek začíná Euroliga. Veselý povede Fenerbahce za obhajobou

  • 0
Český mužský basketbal bude mít v 18. ročníku Euroligy ve hře jediného reprezentanta, o to důležitější roli by ale Jan Veselý měl hrát. Sedmadvacetiletý rodák z Ostravy je považován za klíčovou postavu Fenerbahce Istanbul, jež na čtvrteční start soutěže půjde v roli obhájce titulu.

Turecký gigant v minulém ročníku na třetí účast v závěrečném turnaji Euroligu ovládl, následoval ale odchod dvou stěžejních hráčů - Bogdana Bogdanoviče a Ekpeho Udoha - do NBA. 

O to více vzroste význam role, kterou by v týmu měl hrát Veselý. Ten kvůli tomu dokonce vynechal mistrovství Evropy, aby byl co nejlépe připravený. Odborný web Sportando.com ho zvolil sedmou největší hvězdou soutěže.

„Za tři roky u nás se hodně zlepšil. Ale čekám, že se bude dál zlepšovat. Přes léto dělal vše pro to, aby byl na sezonu dobře připravený, a v přípravném období vypadal opravdu dobře,“ chválil českého pivota trenér Fenerbahce Željko Obradovič.

V jediném svém soutěžním utkání v nové sezoně Veselý pomohl Fenerbahce vyhrát turecký Superpohár a na výhře 75:64 nad Banvitem Bandirma se podílel 18 body coby nejlepší střelec týmu. Předtím byl nejužitečnějším hráčem přípravného turnaje. V prvním kole turecké ligy ho Obradovič šetřil kvůli omezení počtu zahraničních hráčů.

Jan Veselý (vpravo) z Fenerbahce Istanbul útočí na koš Banvitu Bandirma v duelu...
Jan Veselý z Fenerbahce stříhá síťku po triumfu v Eurolize.

Zkušený srbský stratég navíc dokázal ztráty hvězd nahradit příchody Brada Wanamakera, Nicola Melliho a Jasona Thompsona, který má za sebou 600 zápasů v NBA. Právě on by měl spolu s Veselým vytvořit podobně silné podkošové duo jako předtím Udoh. Z Fenerbahce je tak opět hlavní favorit na titul.

O triumf v druhé nejlepší soutěži světa se budou prát i další účastnící posledního Final Four - Olympiacos Pireus, Real Madrid a CSKA Moskva. Moskvané sice přišli o klíčového rozehrávače Miloše Teodosiče, ale nahradil ho navrátilec z NBA a další skvělý rozehrávač Sergio Rodríguez.

Real bude spoléhat na vycházející megahvězdu evropského basketbalu Luku Dončiče. Teprve osmnáctiletý rozehrávač v létě pomohl Slovinsku k senzačnímu titulu na mistrovství Evropy a nyní by měl táhnout za úspěchem i Real. Zvláště když další klíčovou postavu týmu a nejužitečnějšího hráče minulé sezony Sergia Llulla vyřadilo zranění zřejmě na celou sezonu. 

Místo něj španělský celek angažoval Američana Chassona Randlea, který ještě před rokem a půl oblékal dres českého mistra Nymburku.

Narušit nadvládu těchto čtyř celků se bude snažit hned několik dalších klubů. Černým koněm by mohlo být Chimki Moskva, které k ruskému střelci Alexeji Švedovi přivedlo bývalou pětku draftu do NBA Thomase Robinsona. Silné kádry daly dohromady i španělské celky Valencia a Baskonia, zpět mezi elitu by chtěla také FC Barcelona.

Šestnáct klubů se stejně jako v minulé sezoně utká v základní části každý s každým dvakrát ve 30 kolech. Osm nejlepších postoupí do čtvrtfinále, kde se bude hrát o finálový turnaj. Ten se uskuteční v květnu v Bělehradě. O to větší budou mít motivaci hráči Fenerbahce, aby svého trenéra Obradoviče dotáhli k triumfu na domácí srbské půdě. Navíc Veselý našel v Bělehradě svůj druhý domov a nedávno si vzal Srbku za manželku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž