Wagnerova symfonie, Lauriho slaný start... Boží trojice má vyzyvatele

  5:56
Vzletnými slogany se při jejich zápasech nešetří. Biblická ani komiksová přirovnání nelze přeslechnout. Pro své fanoušky jsou Luka Dončič, Nikola Jokič i Janis Adetokunbo těmi pravými MVP. Nejužitečnějšími tvory na palubovkách. Svádět s nimi souboje se jeví jako pošetilé, v NBA i na právě probíhajícím EuroBasketu. Přesto se o to někteří hráči vcelku úspěšně pokoušejí. Koho si basketbalové múzy oblíbily letos?
Finští fanoušci velebí Lauriho Markkanena.

Finští fanoušci velebí Lauriho Markkanena. | foto: ČTK

Netřeba chodit daleko, finská srdce v Praze rozehříval jejich milovaný Finnisher - Lauri Markkanen. Mohl by být kyselý, v předvečer šampionátu ho v rámci NBA poslal Cleveland do Utahu. Hořkost ale zjevně necítí, spolupráce s krajany mu nese sladké plody. Finové jsou nyní černým koněm turnaje a v Salt Lake City doufají, že Markkanenovo oživení vytrvá i po přeletu za oceán.

Tisícům finských nadšenců dodává 213 centimetrů vysoký kudrnáč s famózní opakovačkou v pravé paži další důvody, proč basketbal milovat. Smlsnul si hlavně na Izraelcích a Češích. V prvním případě 33 bodů a 12 doskoků na výhru nestačilo, v tom druhém 34 bodů a 10 doskoků ano.

Lauri Markkanen koncertuje proti Česku:

Průměrných 24,8 bodu řadí pětadvacetiletého elegána hřišť na čtvrtou příčku střelecké tabulky. Je zjevné, proč si už od mládí nese nálepku nového Dirka Nowitzkého. Jen v NBA ji ne a ne potvrdit.

Veterán Bojan Bogdanovič si už zvykl, že musí táhnout chorvatský basketbal, z tria hvězd zase nad Maria Hezonju a Daria Šariče vyčnívá, ač je z nich ve 33 jasně nejstarší.

Rozehrál se zejména v obou závěrečných zápasech svého týmu ve skupině, Itálii i Ukrajinu zatížil 27 body. O vyhlášeného trojkaře je mezi kluby NBA stále zájem, i když nikdy nebyl etalonem atletičnosti. Dá se předpokládat, že se po EuroBasketu bude stěhovat do některého z ambiciózních celků a v Utahu přenechá střeleckou parketu o poznání mladšímu Markkanenovi. Ale předtím ho čeká vzájemný souboj. Chorvaté vyzvou v osmifinále Finsko a favoritem nebudou.

Franz novým císařem?

Vyrůstal ve stínu svého staršího a vyššího bratra Moritze, ale v Americe dokázal Franz Wagner vykouknout. Tenhle 208 centimetrů vysoký křídelník se zaskvěl už na univerzitě a pak jako čerstvě dvacetiletý zazářil v dresu Orlanda. Jestli se má někdo stát po Nowitzkém a Dennisu Schröderovi novou tváří německého basketbalu, pak je to on, naznačila Wagnerova první sezona v NBA.

Na EuroBasketu sepsal v německém dresu zatím jednu famózní symfonii. V přetahované s Litvou, jež dospěla do dvou prodloužení, zaznamenal 32 bodů, osm doskoků a dva bloky.

Franz Wagner září v duelu s Litvou:

Jestli je Wagner budoucností německého basketbalu, pak Alperen Sengün pozvedl naděje tureckých fanoušků. Ne Cedi Osman s Furkanem Korkmazem, to čerstvě dvacetiletý mladík je hlavní postavou týmu s půlměsícem na prsou.

V Lize mistrů zářil už jako sedmnáctiletý. To když zajistil, aby krachující Bandirma byla Nymburku v play off o dost důstojnějším soupeřem, než se očekávalo. Rok nato se v dresu Besiktase stal nejužitečnějším hráčem základní části turecké ligy. A další sezonu příjemně překvapoval fandy Houstonu v NBA.

Češi, zbystřete! Deniho parťáci mají klíč od brány borců. Další cíl: Berlín

Je obdivuhodné, jak Sengün dokáže v soubojích s evropskou pivotmanskou elitou nahrazovat nejen zkušenosti, ale i centimetry. Těch udávaných 206 centimetrů je nejspíš zbožným přáním. Přesto jeho bodový příspěvek neklesl pod dvouciferný počet. V průměru jich zvládl 18,2 při bezmála šedesátiprocentní úspěšnosti, doplňuje je 8,8 doskoky. Například Belgii zatížil 24 body, osmi doskoky a přidal šest asistencí.

Někdo vyroste rychle, jako Wagner nebo Sengün, jinému to na vrchol trvá déle. Simone Fontecchio byl vždycky velkou nadějí italského basketbalu, spolu se svým vrstevníkem Adamem Pecháčkem dominovali na Apeninském poloostrově mezi mládežníky. Ale pak se oba schovali. Fontecchio před šesti lety netrefil přestup do Olimpie Milán, pomohlo mu hostování v Cremoně.

Další euroligové štace, v Albě Berlín a v Baskonii, už jeho jméno zviditelnily. Více než dvoumetrové křídlo zde zaujalo za oceánem a má smlouvu s Utah Jazz. V letošním reprezentačním létě pak šestadvacetiletý rodák z Pescary životní formu potvrzuje, na EuroBasketu je s průměrem 19,2 bodu sedmým nejlepším střelcem základních skupin. Na jeho 15 až 20 bodů se může trenér Gianmarco Pozzecco spolehnout.

Janis Adetokunbo z Řecka při smeči do estonského koše.

Jen o pár měsíců starší Saša Vezenkov na telefonát z NBA stále čeká, jeho draftová práva drží od letošního června Sacramento. V Eurolize se přes ne až tak povedený start seniorské kariéry v Barceloně nakonec prosadil mezi osobnosti. Blondýn s bulharským, kyperským a řeckým pasem dnes září jako člen Olympiakosu Pireus.

Na letošním EuroBasketu udivoval mezi Bulhary stabilitou, postupně nastřílel 26, 28, 26, 28 a 26 bodů a 11, 15, 8, 14 a 13 doskoků. Outsiderovi celého turnaje však pomohl jen k jediné výhře - a to na postup nemohlo stačit.

Ještě nejsou odepsaní

Tenhle starý model si dokáže povyskočit. Jonas Valančiunas sice v NBA poztrácel lesk kvůli svému pivotmanskému retrostylu, efektivní však byl vždy a všude. A nejspíš čeká na své znovuobjevení. Zvlášť když do svého repertoáru stále častěji zařazuje i střelbu za tři.

V litevském týmu tento třicátník zastiňuje podkošového parťáka Domantase Sabonise, stíhá 18,4 bodu a 11,4 doskoku. Nejvíce se mu vedlo proti Velké Británii, kdy se blýskl 34 body, 14 doskoky a pěti asistencemi.

Jonas Valančiunas svírá Brity:

Když jsme u napravování pošramocené pověsti, o slovo se hlásí Džanan Musa. Jako náctiletý se směle poměřoval se stejně starým Lukou Dončičem, ve stejném roce - 2018 - zamířili i do NBA, nadějný bosenský střelec se coby 29. muž draftu stal posilou Brooklynu. Jenže v Americe neuspěl.

V posledních dvou letech musel narazit na dno, u euroligového šampiona Anadolu Efes Istanbul přímo vyhořel. Ovšem v menším španělském klubu Rio Breogán se zaskvěl, cena pro nejužitečnějšího hráče ACB ho vrací na velké jeviště. Od podzimu bude oblékat dres Realu Madrid.

Bosenské povstání na EuroBasketu podporoval 21,4 body. Zazářil proti Německu (30 bodů), pomohl zaskočit titul obhajující Slovinsko (22 bodů), dařilo se mu i v klíčovém zápase s Litvou (22 bodů). Bohužel pro Musu, Bosňané odcházeli poraženi a turnaj pro ně skončil.

Přesílené trio se baví

S Dončičem, Janisem A. a Jokičem se ale pasuje obtížně. Vždyť slovinský kouzelník Luka Dončič zvládl 83 bodů za 24 hodin, proti Německu jich tasil 36 a hned poté dal proti Francii 47. A nezastavilo ho ani krvavé zranění hlavy. Do play off jde ve velké pohodě, Belgičané se mají nač těšit.

Janis kraluje proti Estonsku:

Janis Adetokunbo je s 29,5 body nejlepším střelcem turnaje - a to v průměru odehraje jen 26 a půl minuty. Úchvatné. K tomu přidává devět doskoků. Přitom není zcela zdráv, už před šampionátem ho sužovalo koleno. Duel s Velkou Británií vynechal zcela, aby následně dominoval s Ukrajinou. 41 bodů. Ve čtvrtek proti Estonsku zase nastoupil, za 19 minut mu koš zasypal 25 body. A pak si poranil kotník. Nebylo to zbytečné riziko?

A Nikola Jokič. Ten pojal své pražské vystoupení jako oslavu. (Nejen) srbští fandové ho opěvovali, dokonce za ním dorazil denverský spoluhráč Aaron Gordon. Zajímavá návštěva; před devíti lety v O2 areně proti sobě tihle dva stanuli ve finále mistrovství světa do 19 let. Tehdy se radoval Američan, nyní oba. Srbové zvládli své zápasy s grácií.

Jokič v průměru odehrál ještě míň než Janis, ani ne 25 minut. Stihl však 19,6 bodu při bezmála sedmdesátiprocentní úspěšnosti střelby! K tomu 9,4 doskoku a 4,4 asistence. Ve svém nejlepším večeru zatížil vzdorující Izraelce 29 body, 11 doskoky, pěti asistencemi, čtyřmi zisky a dvěma bloky.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...