Pohled na Stade Pierre Mauroy na předměstí Lille. Ve fotbalové aréně má...

Pohled na Stade Pierre Mauroy na předměstí Lille. Ve fotbalové aréně má basketbal najednou v hledišti prostor pro 27 tisíc diváků. | foto: Reuters

711 131 a 27 372. Eurobasket 2015 trhal divácké rekordy

  • 5
Basketbalové mistrovství Evropy, které se poprvé v historii konalo ve více zemích zároveň, přilákalo do hledišť rekordních 711 131 fanoušků. To je více než dvojnásobek návštěvnosti ve Slovinsku před dvěma roky. Zároveň hned třikrát padl absolutní novodobý rekord v počtu diváků na basketbalovém utkání v Evropě. Naposledy ve finále mezi Španělskem a Litvou, které v Lille sledovalo 27 372 fanoušků.

Dosavadním ověřeným maximem bylo 24 232 diváků na čtvrtfinále Euroligy mezi Crvenou zvezdou Bělehrad a Budivelnikem Kyjev v březnu 2014. Tento zápis překonalo už osmifinále ME mezi Francií a Tureckem.

Další rekord padl v semifinále Francie - Španělsko a do posledního místa vyprodaná aréna vybudovaná na fotbalovém stadionu Pierra Mauroye sledovala i finále, ačkoli v něm domácí tým chyběl. Organizátoři museli dokonce ještě přidat místa, aby alespoň částečně uspokojili poptávku.

Světová basketbalová federace FIBA označila šampionát za mimořádně úspěšný.

„Byl to nezapomenutelný turnaj, zvláště díky play-off v úžasné aréně v Lille,“ prohlásil prezident evropské odnože FIBA Turgay Demirel. „Na zápasy chodilo 27 tisíc lidí a to je obrovský úspěch evropského basketbalu, na který jsme všichni velmi pyšní,“ dodal.

Demirel ocenil i to, jak se během jediného roku povedlo šampionát připravit, ačkoli se po odřeknutí Ukrajiny jako původního pořadatele musel konat hned ve čtyřech zemích - Chorvatsku, Lotyšsku, Německu a Francii.

„Tento nový formát se ukázal jako mimořádný úspěch. Vše fungovalo velmi dobře, i přestože byl krátký čas na přípravu a vše se muselo koordinovat mezi čtyřmi zeměmi. Pořadatelé ale odvedli skvělou práci,“ prohlásil Demirel.

Stejný názor zastává i Kamil Novák, dnes výkonný ředitel FIBA Europe a bývalý český reprezentant. „Největší výzvou bylo zorganizovat turnaj za jedenáct měsíců, i když to znamenalo spolupráci čtyř organizačních výborů, čtyř zemí a čtyř různých kultur. Vše se ale povedlo a udělali jsme historický krok pro evropský basketbal. Už nyní se všichni těšíme na šampionát v roce 2017,“ řekl.

O hostiteli Eurobasketu 2017, na kterém má již nyní jistou účast i česká reprezentace, se rozhodne 11. a 12. prosince. Původně ho měla získat Ukrajina výměnou za letošní rok, ale jelikož je politická situace v zemi stále nejistá, volit se bude nový hostitel. Asociace mohou podávat kandidatury do 2. listopadu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž