Pohled na Stade Pierre Mauroy na předměstí Lille. Ve fotbalové aréně má...

Pohled na Stade Pierre Mauroy na předměstí Lille. Ve fotbalové aréně má basketbal najednou v hledišti prostor pro 27 tisíc diváků. | foto: Reuters

A koše se ztrácejí v dáli... Má basketbal ve fotbalové aréně smysl?

  • 2
Lille (Od našeho zpravodaje) - Ohromující sportovní prostředí, či naopak zbytečná manýra? Ani čeští reprezentanti se neshodnou na tom, zda je dobrým nápadem hrát play-off Eurobasketu před tribunami pro 27 tisíc diváků. Takto vysokou kapacitu má totiž supermoderní Stade Pierre Mauroy na předměstí Lille. Česko na něm v neděli čeká klíčové osmifinále s Chorvatskem.

Skrz konstrukci pláště na vnější ochoz vane vítr, nic neobvyklého. Na tom vnitřním však jde o scénku z jiné basketbalové dimenze: při pohledu z nejvyšší novinářské tribuny, umístěné takřka až pod střechou Stade Pierre Mauroy, je basketbal nikoli sportem dvoumetrových mužů, nýbrž jakousi vzdálenou hrou drobných figurek.

Tak daleko všechno je! Naopak přímo nad hlavou visí monumentální konstrukce, díky níž lze fotbalovou arénu zastřešit.

Ano, fotbalovou - tenhle sport je na předměstí Lille obvykle jedničkou. Jenže stadion, který nese jméno po bývalém francouzském premiérovi a stál horentních 618 milionů eur, byl za částku blížící se v dnešním kurzu 17 miliardám korun pochopitelně už vybudován jako víceúčelový.

A tak nyní nabízí pohledy na koše mizející v dáli. Poté, co tu Francie prohrála finále Davis Cupu a zpívali zde Depeche Mode či Rihanna, se Stade Pierre Mauroy stal basketbalovou pevností. Od sobot hostí všechny duely play-off evropského šampionátu. S horentní kapacitou 27 tisíc diváků!

„V Evropě jsem takovou halu ještě neviděl, něco úplně neuvěřitelného,“ hodnotí český reprezentant Patrik Auda. „A to jde jen o jednu část pro basket; když se hraje fotbal, musí to být něco ještě o level lepšího.“

Pohled na halu Stade Pierre Mauroy (momentka je z osmifinále Eurobasketu mezi Řeckem a Belgií).

Ano, hala je totiž momentálně „přepůlená“, obvyklá kapacita 50 tisíc návštěvníků by přece jen byla už úplně mimo francouzskou basketbalovou realitu.

Je to tu jiný, svébytný svět: vevnitř desetitisíce sedaček, venku obchody a obrovské parkovací domy, které pohltí všechny automobily mířící na sport (či za zábavou). Mimochodem, možná sem příští rok zamíří také čeští fotbaloví fanoušci, neboť Lille bude jedním z pořadatelských měst Eura 2016.

Naplnit na duel fotbalového šampionátu 50 tisíc míst, to není nic extrémního. Ale prodat na basketbalové osmifinále či čtvrtfinále bez účasti domácího týmu až 27 tisíc vstupenek? To při čtyřech zápasech rychle za sebou již zavání megalomanstvím.

„Samozřejmě, aréna je to krásná, ale je to fotbalový stadion, nikoli hala stvořená pro hraní basketbalu,“ má jasno kapitán Jiří Welsch.

„Je to zbytečně velké, mimo zápasů Francie se kapacita bude těžko zaplňovat. Mně se takový výběr na vyvrcholení šampionátu moc nelíbí,“ říká Welsch a popisuje, jak mu světla nad jednou z tribun vadí při střelbě; i výjimečná hala může mít provozní chyby.

Čeští basketbalisté se shodují, že čekat vyprodanou kapacitu na jejich osmifinále s Chorvaty by bylo příliš troufalé. „Ale jsem zvědavý na domácí,“ říká Pavel Houška a přidává smělé přání: „Chtěl bych zažít, jaké to je hrát před takovou halou, kdyby v ní bylo plno.“

12.září 2015 v 21:50, příspěvek archivován: 13.září 2015 v 09:37

#EuroBasket2015 - Record battu !!! #FRATUR pic.twitter.com/IXQgPQHZO7

Kolik takových duelů Stade Pierre Mauroy žije? V sobotu dva: vyprodáno bylo na domácí Francii a takřka žádná volná místa nezbyla ani na zápas Španělska s Polskem. Organizátoři by potřebovali, aby takových utkání přibývalo - jinak by se výběr místa pro vrchol Eurobasketu ukázal jako zbytečně fanfarónské gesto.

Auda: V USA chodí na basket i 25 tisíc diváků

V Evropě je něco takového mimořádnou věcí, ale v zámoří? Basketbalisté ani nemusejí hrát NBA, aby se seznámili s obřími halami. „Na některých školách, třeba v Syracuse, hraje basketbalový tým v aréně pro americký fotbal, i pro 30 tisíc lidí,“ vzpomíná reprezentant Patrik Auda na léta strávená ve slovutné univerzitní soutěži NCAA. Vyprodáno sice nebývalo, ale stejně šlo o výjimečné zážitky: „Na basketbal nechodí tolik lidí jako na americký fotbal, ale na některé zápasy v Syracuse či v Louisville bývá v hledišti pravidelně kolem 25 tisíc lidí.“

A dodejme, že při výjimečných basketbalových událostech jich dorazí ještě mnohem mnohem víc. Finálový turnaj NCAA může pořádat jen stadion pro 70 000 a více diváků, rekordních 79 238 fanoušků, vidělo loňský zápas o titul v Arlingtonu.

Zajímavosti z jiných soutěží: úvodní zápas uplynulého ročníku filipínské basketbalové ligy navštívilo 52 612 diváků. Legendami opředené je evropské maximum 80 tisíc diváků na finále Poháru vítězů pohárů 1968 mezi domácím AEK Atény a Slavií VŠ Praha (dnešním USK Praha). A Utkání hvězd NBA 2010 si v Dallasu nenechalo ujít dokonce 108 713 milovníků basketbalu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž