Erman Kunter hovoří při time-outu Le Mans.

Erman Kunter hovoří při time-outu Le Mans. | foto: FIBA

Je to třicet let: „trochu sobec“ Kunter nastřílel rekordních 153 bodů

  • 5
100 bodů? Žádný problém. 150 bodů? Ani to nebyl důvod, proč by se měl Erman Kunter zastavit. Až po 153 bodech přišel klakson a hotovo. Zrodil nový světový rekord v rámci nejvyšších basketbalových soutěží. Rekord nepřekonatelný? Už přesně třicet let to vypadá, že ano.

Wilt Chamberlain stihl 100 bodů za 48 minut jednoho zápasu NBA. Ermanu Kunterovi v Turecku stačilo na 153 bodů rovných 40 minut...

Kobe Bryant podtrhl svou legendu, když nasázel 81 bodů - historicky druhý nejlepší výkon v NBA. Erman Kunter byl na 81 bodech už o poločasu svého životního zápasu...

„Myslím, že jsem měl na konci utkání 17 trojek a 20 trestných hodů,“ pokoušel si Kunter po letech vybavit večer, kdy se z „Ďábla od Bosporu“ stal „Mr. 153“.

Ověřit ta čísla nelze. Máme totiž jen kusé údaje o kousku kanonýra Kuntera. Zbylo pár zrnitých záběrů, hodně děravý zápis, několik krátkých novinových článků v turečtině a vzpomínky pamětníků.

Časy mýtů a legend...

Pro Ermana Kuntera nastaly 12. března 1988 ideální podmínky. S Fenerbahce Istanbul odjel do Izmiru tehdy jedenatřicetiletý křídelník náležitě uvolněný.

Sedminásobný nejlepší střelec turecké ligy a rekordman co do počtu startů za národní tým byl ještě na vrcholu fyzických sil, ale už se spoustou zkušeností. Basketbal si užíval.

A proti němu ten správný soupeř ve správný čas. Hrálo se poslední kolo základní části. Poslední tým ligy Hilalspor Izmir už měl jistotu, že sestupuje. Proč bojovat?

„My jsme tehdy věděli, že v Izmiru snadno zvítězíme. Chtěli jsme tomu dodat nějakou motivaci, něco zvláštního...“ rozprávěl Kunter o svém velkém večeru v rozhovoru pro francouzský magazín MaxiBasket.

A tak se hrálo taktikou „všechno na kapitána“. 

Kunter nerušeně posbírá prvních osm bodů... za 25 sekund hry. Na 13 bodů se dostává ještě v první minutě. Ke konečnému výsledku 101:175 už je prostřeno.

PÉTIHVĚZDIČKOVÝ VÝKON. Za 153 bodů si Erman Kunter od dobového tureckého zpravodajství vysloužil nejvyšší hodnocení.

„Jsou prostě dny, kdy vám tam spadne všechno, úplně všechno. No, ve druhé půli jsem něco minul. Dal jsem jen 72 bodů,“ pobavil Kunter sám sebe.

„Víte, jako hráč jsem byl trochu sobec. Moc asistencí jsem nerozdal,“ dodává a zní to snad až omluvně. Protože coby vyhlášený trenér - vedl Besiktas, Galatasaray i tureckou reprezentaci, s Choletem získal francouzský titul - by svou mladší kopii patrně koučovat nechtěl.

Přijde jednou další Kunter?

Kunterův kousek je rozhodně unikátní. Přišel na vrcholu éry, která podobným heroickým kouskům přála. Evropou osmdesátých let pobíhali výjimečně disponovaní kanonýři řádící ve slabší konkurenci.

Basketbalový génius Dražen Petrovič v dresu Cibony Záhřeb v říjnu 1985 vypráskal Olimpiji Lublaň 112 body.

A pouhých pět dní poté mu krajan Zdenko Babič z KK Zadar na dálku z hecu odpověděl: dal za 144 bodů kyperskému Apoelu Nikósie a vytvořil stále platný rekord evropských pohárů.

Následovalo Kunterovo supermegagalapředstavení...

Několik záběrů z Kunterova rekordního večera:

Představení, které bude skoro nemožné zreprízovat.

„Obrany a obránci jsou každým dnem lepší a lepší. Zopakovat to nebude snadné, ale nikdy nevíte,“ tvrdí někdejší excelentní střelec, jenž se přiženil do rodiny bývalého panovnického rodu Osmanů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž