Erica Ogwumikeová v dresu univerzity Rice

Erica Ogwumikeová v dresu univerzity Rice | foto: Profimedia.cz

Medička Erica O. Rodinným normám nevyhověla, přesto se stává vzorem

  • 0
Následovat sourozence, který se stal jedničkou draftu, to je samo o sobě těžké břímě. Ovšem Erica Ogwumikeová čelí ještě větší výzvě - první volbou v basketbalové WNBA byly hned dvě její sestry. Teď si draftem prošla i ona sama a s ohledem na rodinné tradice vlastně zklamala. Na šestadvacáté pozici si ji vybrali New York Liberty. Přesto k ní příbuzní vzhlížejí s obdivem, Erica vedle sportovní kariéry cílí na studia medicíny.

Nigerijské jméno Ogwumike je v WNBA zavedenou značkou. Devětadvacetiletá Nneka září coby bývalá MVP ligy v dresu Los Angeles Sparks, o rok a půl mladší Chiney byla hvězdou Connecticutu, odkud ji loni díky výměně získal právě kalifornský klub. 

Teď se je pokusí následovat dvaadvacetiletá Erica, všem svým limitům navzdory. 

Na začátku února talentovaná rozehrávačka nastoupila do letadla a vydala se do Dallasu, ačkoliv její vysokoškolské spoluhráčky zůstaly doma v Houstonu a chystaly se na trénink. 

O den dříve se Erica blýskla 25 body proti soupeřkám z University of Alabama at Birmingham, na dalšího soupeře se ale musela připravit sama.

Ogwumikeová do Dallasu letěla na exkurzi tamní lékařské fakulty. Univerzita v Texasu je jednou z devíti medicínských škol, na kterou byla Erica přijata. O den později už byla zpět na palubovce, když se 25 body a 17 doskoky podílela na dalším vítězství Rice University.

„Všichni říkají, že být basketbalistkou a zároveň se připravovat na medicínu je šílené. Říkám jí, že je asi robot,“ poznamenává obdivně Chiney.

Rodina Ogwumikeových po povedeném Eričině utkání:

so proud of you | #seniornight

8. března 2020 v 2:46, příspěvek archivován: 1. května 2020 v 22:29

Dvaadvacetiletá hráčka je v NCAA unikátem. Většina basketbalistů si kvůli časové náročnosti obor spojený s medicínou nevybere. Univerzita Rice se navíc řadí mezi prestižní soukromé vysoké školy; každý rok přijme pouze 16 procent ze všech uchazečů. 

Ogwumikeová získala bakalářský titul v květnu 2019, většinu letošního roku tak strávila prací v univerzitní prezidentské kanceláři, studiem anatomie a přípravou na medicínu. A zatímco se o její pozornost přetahovaly lékařské fakulty, Ogwumikeová zářila na hřišti dostávala se do hledáčků týmů z WNBA.

„Nebudu lhát, bylo to těžké,“ ohlíží se za předčasně ukončenou sezonou Erica. „Několikrát jsem si říkala, jestli jsem se nezbláznila. Rice je excelentní univerzita a nároky jsou od začátku vysoké. Ostatní studenti mě motivovali, abych vystoupila ze své komfortní zóny a tvrdě pracovala. Studium i basketbal jsou mojí vášní.“

O medicínu se začala nejmladší členka slavné rodiny zajímat ve druhém ročníku vysoké školy. „Pozorovala jsem lékaře při jejich práci a uvědomila jsem si, že jsou na tom podobně jako my. Dělají týmovou práci, komunikují a potřebují vůdčí schopnosti,“ svěřila se Ogwumikeová. „Mám ráda týmovou atmosféru a cítím se v ní dobře.“

Ačkoliv si nikdo další z rodiny lékařský směr nevybral, nebýt pouze basketbalovou hráčkou je u Ogwumikeových normální. Nneka slouží jako prezidentka Ženské národní hráčské asociace (WNBPA), zatímco Chiney na plný úvazek pracuje jako analytička pro televizi ESPN. „Moje sestry mě odmalička podporovaly,“ svěřila se nejmladší členka rodiny. „Nikdy mě k sobě neporovnávaly. Chtěly, abych si našla vlastní cestu.“

A to se jí daří. V basketbalovém světě se nemůže vydat po stopách svých sester, které patří mezi nejlepší pivotky v lize a narostly přes 190 centimetrů. Erica měří pouze 175 centimetrů, a tak si svou pozici bude muset vydobýt jako rozehrávačka. 

Zdědila však cit pro míč a vůli doskakovat. „Částečně je to genetika, částečně mě doskakovat naučili trenéři. Je to hodně o načasovaní. Také jsem se toho hodně naučila jako dítě. Pokud jsem někdy chtěla získat míč, musela jsem ho získat dříve než mé sestry,“ popisuje Erica, která ve své poslední univerzitní sezoně zapisovala bravurních 10,3 doskoku na zápas.

V draftu si ji sice vybral New York, ještě ten večer ale putovala výměnou do Minnesoty. „Jsem nadšená, protože Erica o WNBA hodně ví. Mnoho univerzitních hráček se na WNBA ani nekouká a neví nic o našich hráčkách. Erica ale kolem soutěže vyrostla, což bude její výhoda,“ ocenila Cheryl Reeveová, hlavní trenérka Minnesota Lynx.

Nejmladší ze sester zatím vyčkává, až WNBA spustí tréninkový kemp. Poté se ukáže, zda se další Ogwumikeová vejde na soupisku. I kdyby se jí to ale nepodařilo, Erica se neztratí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž