Momentka z utkání Nymburk - Bilbao

Momentka z utkání Nymburk - Bilbao. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Elitní kluby Evropy se přijely do Nymburka poprat o basketbalový pohár

  • 0
Dva z účastníků Euroligy a jeden veleslavný tým minulosti navrch - to jsou hosté přípravného turnaje, který pořádají Nymburští v rámci oslav 80 let od založení klubu. Alba Berlín, Lietuvos Rytas Vilnius i Crvena Zvezda Bělehrad přijely za přípravou před novou sezonou.

"Taková konkurence je v naší zemi ojedinělá. Bude to svátek pro fanoušky, snad se naše hala zaplní do posledního místa," láká bývalý nymburský hráč a dnes činovník klubu Jiří Zídek. V tom se jistě neplete.

Nejslavnější minulost ze všech čtyř účastníků nymburského turnaje má za sebou sobotní soupeř domácího týmu. Crvena Zvedza Bělehrad. Srbská legenda žije v posledních letech ve stínu svého úhlavního městského rivala - Partizanu. Její minulost se ale nese v duchu četných triumfů v jugoslávské soutěži.

 Je až k nevíře, že Crvena Zvezda ovládla pouze jedenkrát některý z evropských pohárů - v roce 1974 porazila ve finálovém duelu Poháru vítězů pohárů Zbrojovku Brno.

Bělehradským schází na turnaji jedna z největších hvězd, mladý křídelník Nemanja Bjelica. Další z talentů "jugoslávského" basketbalu jako Kikanovič, Bakič a Dragičevič však chybět nebudou.

Osminásobní němečtí šampioni z Alby Berlín přijíždějí na osobní pozvání Jiřího Zídka, který jejich barvy hájil v sezoně 2001/02. Největšího úspěchu ve své historii dosáhl německý celek v roce 1995, kdy zvítězil v Koračově poháru – k výhře ho tehdy dovedlo ex-jugoslávské trio Saša Obradovič, Teo Alibegovič a trenér Svetislav Pešič.

Loňský účastník Euroligy přijíždí bez německého rozehrávače Steffena Hamanna, který plní reprezentační povinnosti na evropském šampionátu. Ostatní hvězdy ale scházet nebudou, Týká se to i bosenského pivota Kenana Bajramoviče, který do týmu přišel právě z Vilniusu.

Posledním hostem nymburského klání je Lietuvos Rytas Vilnius. Tradičně druhý nejlepší litevský celek letos překročil svůj stín: překonal Žalgiris Kaunas a slavil svůj druhý národní titul v historii.

Hráči z Vilniusu prožili veleúspěšnou sezonu: vládli také Baltskému Prezidentskému poháru, Baltské lize, litevskému poháru a vše korunovali triumfem v Eurocupu, druhé nejprestižnější evropské soutěži.

Lietuvos Rytas celek přišel kvůli evropskému šampionátu o dva své hráče - srbského rozehrávače Bojana Popoviče a litevského křídelníka Arturase Jomantase. Navíc mu ze stejného důvodu bude scházet i hlavní trenér Rimas Kurtinaitis.

A domácí? Ani ti nebudou v plné sestavě. Jejich zástupcem na mistrovství Evropy byl Angličan Mike Lenzly. Pro něj už ale povinnosti v národním celku skončily - na rozdíl od kouče Muliho Katzurina, který s polským týmem dál útočí na čtvrtfinále.

Mezinárodní turnaj - program

Sobota
15.30 Lietuvos Rytas - Alba Berlín
18.00 ČEZ Basketball Nymburk - CZ Bělehrad

Neděle
13.30 zápas o 3. místo
16.00 finále


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž