Třaskavé angažmá u Sýrie. Šujanová: Litovala bych, kdybych to nezkusila

  9:11
Poslední dny má docela frmol. Na příměstském táboře v Brně se od rána do pozdního odpoledne stará o dítka, která se teprve seznamují s basketbalovou mičudou. „Jsem učitelkou, trenérkou, ale i takovou tetou, která někdy musí zavazovat tkaničky,“ rozesměje se Edita Šujanová.
Edita Šujanová, archivní foto

Edita Šujanová, archivní foto | foto: ČBF / Václav Mudra

V Brně není jenom na skok. Sama se vicemistryně světa z roku 2010 připravuje na návrat do české ligy. „S dětmi se hýbeme, něco jim ukážeme, ale jako trénink si to odškrtnout nemůžu. Musím si dávat navíc,“ líčí 32letá podkošová hráčka, která se po roční pauze vrací do KP Brno. „Utvrdila jsem se, že mi víc vyhovuje domácí prostředí.“

Možná by se chtělo dodat: a není divu. Uplynulý ročník strávila Šujanová v Adaně Aski. Tedy tureckém klubu, který se nachází jen zhruba 200 kilometrů od třaskavých syrských hranic.

Jak se loni vaše angažmá v Turecku upeklo?
Když mě před třemi lety přestalo trápit koleno, chtěla jsem si ještě zkusit angažmá v zahraničí. Ale v té době nabídka nepřišla, proto jsem hrála ve Strakonicích a Brně. A po brněnské sezoně přišel agent s konkrétní nabídkou z Adany. Zvážila jsem si pro a proti, a protože jsem byla v Maďarsku a na Slovensku, což ani nepočítám jako zahraničí, řekla jsem si, že moc podobných možností už nebude. I přesto, že v době, kdy jsem se rozhodovala, to v Turecku bylo divočejší (pokus o vojenský převrat – pozn. aut.). Kdybych to nezkusila, litovala bych.

Adana také leží poměrně nedaleko syrských hranic, neodrazovalo vás to?
Dost lidí se mému rozhodnutí divilo. Znělo to nebezpečně, ale ve městě jsem se tak necítila. Klub nebo i agent si vás nemůžou dovolit poslat někam, kde vám něco hrozí. Samozřejmě, určité věci ovlivnit nejde, což je pravda. Rozhodování kvůli tomu bylo těžké, ale nakonec jsem si nepřipadala, že bych se bála vylézt ven. Chvilku po příchodu jsem to vnímala, ale pochopila jsem, že Adana je normální velké město, kde nic nešlo pocítit.

Jaký byl život v Turecku?
V mém klubu, který měl původně hrát Eurocup, nebyl tak pestrý program. Netrénovalo se tolik, zápasy se hrály jednou týdně. A to mi chybělo. Turecko je ale určitě zajímavá země. Hrozně mi zachutnala místní kuchyně, ráda zkouším nové věci. Zároveň jsem ale vnímala to, že kdybych tam byla třeba v pětadvaceti, brala bych to jinak.

Jak to myslíte? Víc byste cestovala a objevovala?
To asi taky. Když byly dva dny volna, neměla jsem chuť cestovat a poznávat okolí. Spousta holek si ve volnu zaletěla do Istanbulu, já si všechno víc rozmýšlela i skrz to, že je člověk o něco starší a čas raději věnuje odpočinku. Souviselo to i se situací, která tam panovala. Další věcí bylo, že třeba v Brně mám nějaké zázemí, které mi už chybí daleko víc než v pětadvaceti. Ale mladším, které chtějí zkusit zahraničí nebo Turecko, bych to doporučila. Hrál se tam super basket, liga byla vyrovnaná a kvalitní. Dá se tam hodně toho naučit a i po finanční stránce to tam není špatné. Ale já už jsem spokojenější v domácím prostředí.

Reprezentační kolegyně Petra Kulichová, která také shodou okolností hrála v Adaně, několikrát líčila, jak v listopadu město zasáhl teroristický útok (dva mrtví, přes 30 raněných). Jak to ovlivnilo vás?
S Peťou jsme byly dost často v kontaktu, prožívaly jsme to spolu. V první chvíli jsme přemýšlely, jestli se z Turecka vrátíme. Sdílely jsme podobné myšlenky. Čekaly jsme, jak se to bude vyvíjet, potom se situace uklidnila a obě jsme tam sezonu dokončily. Řešilo se to i u nás na tréninku, všichni se k tomu vyjadřovali. Doporučovali nám moc nevycházet, ale člověk se na trénink stejně vydá, na zápas stejně jede. Musí se s tím v tu chvíli srovnat. Některé věci neovlivníte. Když se mě lidé ptali nebo mě odrazovali, přišlo mi, že by s takovým přístupem člověk nemohl jet už ani do Francie nebo Německa.

Zkrátka žádné turecké peklo.
Když jsem se poprvé podívala, zarazila jsem se, že město je opravdu hodně na východě u syrských hranic. Město ale bylo klidné, má milion a půl obyvatel. A vůbec jsem nevnímala, že se kousek od nás dělo něco, o čem denně čteme v novinách nebo co vidíme ve zprávách.

Žila jste poměrně nedaleko Gaziantepu, kde počátkem roku spáchal sebevraždu fotbalista František Rajtoral. Zabývala se tím turecká média?
Upřímně nevím. Vybavuju si to, ale veškeré informace jsem měla z české strany. Z tureckého pohledu to neumím zhodnotit.

Jednou z příčin tragédie měla být samota. Jak jste ji snášela vy?
Záleží na povaze. Někdo je méně společenský, postačí mu být chvíli s týmem a potom si vystačí sám. Potom jsou hodně společenští lidé, kteří se potřebují scházet i mimo šatnu a hřiště a přátele si vždycky najdou. Samozřejmě nevím, jaké věci byly v pozadí nebo proč se to stalo. Kdo ale dělá sport na téhle úrovni, musí počítat s tím, že určitý čas v zahraničí tráví osaměle. Za mnou se byli podívat rodiče i sestra. Taky bylo super, že dvakrát v sezoně jsem se díky reprezentační pauze dostala domů. A když tam byla Péťa Kulichová, necítila jsem se sama.

Čili kdyby přišla další nabídka z Turecka, kývla byste?
(přemýšlí) No, upřímně asi ne. Řešila jsem to, když končila sezona, spousta lidí se ptala, rozebírala jsem to s agentem. Ptal se, jestli má shánět nějaké zahraničí, já mu odpověděla, že asi úplně ne. S basketem bych končit nechtěla, chtěla bych se mu věnovat a hrát, ale snažím se to směřovat jinam. Třeba si sehnat nějakou práci k tomu, kdyby to šlo. Nějaké trénování dětí. To v zahraničí úplně nejde.

Co čekáte od sezony v KP Brno?
Tým bude mladší. Ale v Krpoli jsem jako doma. Byl to klub, ve kterém jsem v patnácti začínala. Pomůžu s trénováním dětí. A budu se snažit pomoct k co nejlepším výsledkům. Přišel nový trenér, což je oživení. Vlastně se na to docela těším.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Ladra pokračuje v Boleslavi, smlouvu prodloužil do roku 2027

25. dubna 2024  17:11

Fotbalista Tomáš Ladra prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi a se stávajícím zaměstnavatelem...

Hokejová osmnáctka zahájila MS vítězně. Švýcarsko porazila 3:0

25. dubna 2024  16:42,  aktualizováno  17:07

Čeští hokejisté do 18 let porazili na úvod mistrovství světa Švýcarsko 3:0. Gólově se prosadili...

Tenis zítřka? Patnáct turnajů, osm týdnů volna, rovné odměny ženám i mužům

25. dubna 2024  17:02

Mocní šéfové grandslamů na schůzkách v Londýně a Madridu představili konkrétnější plány na zásadní...

Můžu hrát s nejlepšími, říká Macháč. Potěšil ho zápas se Sinnerem

25. dubna 2024  16:39

Madrid (Od naší zpravodajky) Když druhý set prvního kola turnaje v Madridu prohrál 1:6, neztrácel sebedůvěru. „Věděl jsem, že...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...