Dwyane Wade z Miami ukazuje svaly.

Dwyane Wade z Miami ukazuje svaly. | foto: AP

Wade už myslí na důchod. Stamiliony ho připoutávají k Číně

  • 7
Jeho srdce bije pro Miami a pro Ameriku. Ale rozum velí, aby se obracel mnohem dále na západ. Čína láká basketbalovou star Dwyana Wadea. A má mnoho milionů důvodů, na které by chicagský rodák mohl slyšet.

Lidnatá Čína basketbal miluje a dnes je pro NBA druhým největším trhem po Spojených státech plus Kanadě. A také mnohé americké hvězdy se často objevují v Číně, aby si přivydělaly nějaký ten dolar.

Přesto je případ Dwyana Wadea výjimečný.

Šestatřicetiletý křídelník, který pro Miami Heat získal tři tituly šampiona NBA a na kontě má i olympijské zlato z Pekingu 2008, se může stát nejslavnějším hráčem v historii čínské ligy CBA.

Výjimečnou postavu světové basketbalové scény je samozřejmě nutné lákat na výjimečné peníze. Če-ťiang Golden Bulls nabízejí 25 milionů dolarů (skoro 550 milionů korun) za tři následující sezony. A velký zájem mají i Sin-ťiang Flying Tigers. 

24.července 2018 v 14:12, příspěvek archivován: 25.července 2018 v 00:46

The MONSTER OFFER is on the table. Zhejiang Golden Bulls offered a contract to Dwyane Wade: Three years $25 Million https://t.co/bCQ7IxMkre

Taková suma samozřejmě není pro Wadea nijak omračující. Za 15 sezon v NBA si jen basketbalem vydělal přes 194 milionů dolarů. Jenže Miami mu nyní může nabídnout jen 5,3 milionu za další ročník. A možná bude ve hře dokonce jen veteránské minimum 2,3 milionu.

V Číně by byl Wade vystaven daleko příznivějšímu zápasovému programu a konkurence by mu nedala tolik zabrat jako nejlepší obranáři na světě, kteří se v NBA koncentrují.

Wade se na milovanou Floridu vrátil letos v únoru. Po jedné nepovedené sezoně v rodném Chicagu a nijak zářném půlroce po boku kamaráda LeBrona Jamese v Clevelandu. A fakt, že zase oblékl dres Heat, si náležitě užíval. Jinam se mu v rámci NBA už ani nechce, to dal opakovaně najevo. 

A teď se ukáže, jak moc má Miami v oblibě. Navíc stále „hrozí“ také třetí možnost. Že s basketbalem sekne Wade nadobro. 

Rozhodnout by se měl v řádu dní. Právě se totiž vrátil do Ameriky ze svého nejnovějšího turné po Číně a to je ten moment, kdy se chtěl jednání o nové smlouvě věnovat.

Letošní návštěva přitom připoutala Wadea k Asii možná ještě víc, než to dokáže jakákoli nabídka od čínského klubu. Součástí cesty byl podpis doživotní sponzorské smlouvy s čínským výrobcem sportovního oblečení Li-Ning. Hovoří se o desítkách milionů dolarů, které Wadeovi přitečou na konta v rámci důchodového přilepšení. S Li-Ningem je přitom spjat už od roku 2012, kdy ukončil spolupráci s Jordan Brand.

Slavný hráč se vůbec netají tím, že s Čínou hodlá spojit svou budoucnost. „Tohle je šance něco vybudovat. To slovo, na které myslím, je odkaz,“ naznačil své směřování.

Ve spojení s Li-Ningem by se měl Wade víc zapojit do výchovy mladých basketbalistů nejen v Číně, ale i jinde po světě. „Všichni z toho budeme těžit. Teď mám šanci dokázat něco, co se v globálním měřítku ještě nepovedlo,“ nebojí se velkých slov.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž