Dušan Medvecký

Dušan Medvecký | foto: nhbasket.cz, Matyas Theuer

Nový kouč Brňanek: Brabence bránil, s Jelínkem má mistrovský titul

  • 0
Jako hráč měl basketbalista Dušan Medvecký namířeno v roce 1984 do Brna, dohoda s NH Ostrava však místo toho rozhodla, že se z něho stal urputný soupeř brněnské Zbrojovky. „Vždycky jsme spolu bojovali o tituly,“ loví Medvecký několik desítek let staré vzpomínky na to, jak Ostrava za Zbrojovkou těsně zaostávala.

Třeba jako v letech 1986 a 1987, kdy se na jihu Moravy slavilo ligové zlato a na sever Moravy si „enháčko“ vezlo stříbro po finálových porážkách.

Na křídle tehdy jako protivníky potkával Kamila Brabence, Josefa Jelínka nebo Vlastimila Havlíka, brněnské basketbalové ikony. Pro titul si Medvecký došel až v roce 1999 do Nového Jičína, kde se sešel s Jelínkem v jednom drese. „Obraně jsem tehdy moc nedal, ale po třicítce jsem se kvůli Pepovi musel přeorientovat víc na bránění, abych mančaftu pomohl. Pepa byl excelentním střelcem,“ usmívá se rodák z Karviné dnes.

Protože hrál patnáct let nejvyšší soutěž, znal v brněnském prostředí každý kámen. „Zahrál jsem si ve všech zdejších halách. Na Morendě, na Kounicově i v jedné s takovým zvláštním povrchem, kterou si nepamatuji, kde byla. Do kopce a po pravé straně,“ pátrá v paměti.

Novinky v brněnském basketbalovém prostředí zažije Medvecký až zase letos. Jako trenér už pod Špilberkem na rozdíl od hráčských let práci našel, když se před začátkem sezony stal koučem KP Brno.

Tedy družstva žen.

V ženské lize bude 54letý Medvecký působit poprvé v životě. „A tak mám premiéru nejen v nové hale v Králově Poli, ale budu ji mít i v Žabinách, kde Rosnička taky ještě nestála, když jsem hrával,“ shrnuje.

Královopolských žen se ujal narychlo a jen kvůli tomu, že jejich tehdejší trenér Martin Pospíšil musel přerušit činnost s ohledem na vážnou nemoc v rodině. Deset let Medvecký trénoval v mužské lize NH Ostrava, než se právě po minulé sezoně s tamním vedením názorově rozešel ohledně posílení kádru.

„Chtěl jsem někam nahoru k týmu mužů, ale všude bylo plno,“ přiznal bývalý reprezentant, vyhlášený v roce 2013 jako nejlepší trenér mužské ligy. „To jsou loňské sněhy,“ glosuje to s mávnutím ruky.

V létě měl právě volno, když se mu ozval manažer Richard Foltýn z Králova Pole. Po hodinové schůzce s Foltýnem a jedním z hlavních sponzorů oddílu Medvecký souhlasil se vstupem do neprobádaného území.

„Přemýšlel jsem, jestli dělat ženy. Pak jsem se na to podíval tak, že pan Bobrovský dosáhl velkých úspěchů jako trenér u žen a je žijící legendou našeho basketbalu. U ženské reprezentace je Štefan Svitek, tady byl Pospíšil. Oběma jsem zavolal a doptal se na specifika práce s děvčaty. Vzal jsem to a jsem nadšený, jak vnímavé ženy na tréninku a v zápase jsou,“ řekl.

Na rozdíl od mužské ligy už ženská soutěž začala, KP Brno má na kontě jednu výhru a jednu porážku. Medvecký se smířil s tím, že s kádrem, který dostal nachystaný, nemůže dělat všechno, co by chtěl. „Když je v taktice moc omáčky, nefunguje to. Musíme hrát jednodušší basket, než jsem byl zvyklý s chlapama. Rozhodně jsem ale řekl, že se budeme snažit hrát mužský basketbal, tedy rychlý, s častou střelbou trojek a hrou jedna na jednu,“ popsal svoje plány.

Zápisné do oddílové kasy dával Medvecký v restauraci, provozované bývalým basketbalistou Martinem Šibalem, což je další jeho nenápadné pojítko s Brnem. „Se Šibim jsme se sešli před pár lety v jednom týmu na mistrovství Evropy veteránů. S lidmi, se kterými člověk hrával, je příjemné se potkat,“ dodal Medvecký.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž