RADŠI SI TĚ POHLÍDÁM. LeBron James právě skóruje proti Argentině.

RADŠI SI TĚ POHLÍDÁM. LeBron James právě skóruje proti Argentině. | foto: Reuters

LeBron James cílí na další olympiádu. Kdo s ním má být v Dream Teamu?

  • 6
LeBron James se možná po osmi letech vrátí do olympijského výběru amerických basketbalistů. Hvězda Los Angeles Lakers už na olympijských turnajích získala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili a nyní je v širší nominaci na červencové hry v Tokiu.

Výkonný ředitel americké basketbalové federace Jerry Colangelo a trenér Gregg Popovich zatím do týmu zařadili 44 jmen, konečná nominace jich bude obsahovat dvanáct.

Devatenáct basketbalistů z širší soupisky již má na kontě zlato z olympijských her nebo mistrovství světa. Loni na šampionátu v Číně se však Američané museli obejít bez nejlepších hráčů a zaznamenali historicky nejhorší výsledek v podobě sedmého místa.

James hrál poprvé na olympiádě už před 16 lety v Aténách, kde tým USA skončil třetí. V Pekingu i v Londýně pomohl ke zlatu, v roce 2016 dal po titulu v NBA přednost odpočinku. Před nominací na Tokio již několikrát vyslovil zájem na OH hrát.

Obhájců titulu z Ria je v širší americké nominaci devět včetně Kevina Duranta, Kyrieho Irvinga nebo Paula George

Z dřívějších olympijských vítězů nechybějí například James Harden, Russell Westbrook a před touto klubovou sezonou odepisovaný Dwight Howard. Naopak mezi hráče, kteří ještě olympijské zlato nezískali, patří i hvězdný rozehrávač Stephen Curry z Golden State.

Širší nominace amerických basketbalistů pro Tokio

Bam Adebayo (Miami), LaMarcus Aldridge (San Antonio), Harrison Barnes (Sacramento), Bradley Beal (Washington), Devin Booker (Phoenix), Malcolm Brogdon (Indiana), Jaylen Brown (Boston), Jimmy Butler (Miami), Mike Conley (Utah), Stephen Curry (Golden State), Anthony Davis (LA Lakers), DeMar DeRozan (San Antonio), Andre Drummond (Cleveland), Kevin Durant (Brooklyn), Paul George (LA Clippers), Draymond Green (Golden State), James Harden (Houston), Montrezl Harrell (LA Clippers), Joe Harris (Brooklyn), Tobias Harris (Philadelphia), Gordon Hayward (Boston), Dwight Howard (LA Lakers), Brandon Ingram (New Orleans), Kyrie Irving (Brooklyn), LeBron James (LA Lakers), Kyle Kuzma (LA Lakers), Kawhi Leonard (LA Clippers), Damian Lillard (Portland), Brook Lopez (Milwaukee), Kevin Love (Cleveland), Kyle Lowry (Toronto), JaVale McGee (LA Lakers), Khris Middleton (Milwaukee), Donovan Mitchell (Utah), Victor Oladipo (Indiana), Chris Paul (Oklahoma City), Mason Plumlee (Denver), Marcus Smart (Boston), Jayson Tatum (Boston), Klay Thompson (Golden State), Myles Turner (Indiana), Kemba Walker (Boston), Russell Westbrook (Houston), Derrick White (San Antonio).

Hlavní trenér: Gregg Popovich.

Asistenti: Steve Kerr, Lloyd Pierce, Jay Wright.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž