Michael Jordan během utkání amerického Dream Teamu v Barceloně 1992

Michael Jordan během utkání amerického Dream Teamu v Barceloně 1992 | foto: Profimedia.cz

Nejtěžší zápas Michaela Jordana a jak se rodil první Dream Team

  • 19
Je to téměř přesně pětadvacet let, co nejlepší basketbalista historie Michael Jordan odehrál nejtěžší utkání své kariéry. Letošní léto označuje výročí letních olympijských her v Barceloně. V olympijském pavilonu v Badaloně viděli diváci zřejmě nejlepší tým všech dob odehrát osm zápasů a nesmazatelně se zapsat do historie.

Ale zápas, o kterém Jordan hovořil, neproběhl na španělské půdě. Mluvil o slavném tréninkovém utkání týmu USA v Monaku, který proběhl několik dnů před začátkem her.

Přestože Dream Team odehrál několik přípravných utkání - ať už v Monaku, nebo ještě předtím doma ve Spojených státech - všichni členové nakonec mluví hlavně o jednom konkrétním utkání z 22. července 1992.

Jordan není výjimkou. Když před mnoha lety dělal s televizí ESPN rozhovor o olympijský hrách v Barceloně, sám si vzpomněl na Monako.

„Byl to nejlepší zápas, který jsem kdy hrál. Všechny věci, které na basketbalu tak miluji, byly k vidění v tomto jednom zápase. Když si představujete, jak by vypadal zápas, ve kterém by hráli ti nejlepší hráči ze Síně slávy, uvidíte něco, co se podobá tomu utkání z Monaka,“ vzpomínal Jordan.

Ve jedné pětce se sešli Jordan, Scottie Pippen, Larry Bird, Karl Malone a Patrick Ewing a utkali se proti celku ve složení Magic Johnson, Chris Mullin, Christian Laettner, Charles Barkley a David Robinson. Těžko si představit, že bychom uviděli na hřišti porovnatelnou sílu.

Hrálo se v prázdné tělocvičně. Nikde žádní fanoušci, novináři, televizní kamery nebo zápis o utkání. Jediné video točil jeden z asistentů trenéra Chucka Dalyho. Zbývající dva hráči týmu John Stockton a Clyde Drexler ten den odpočívali, proto se hrálo jen pět na pět.

Ze zápasu nejsou žádné statistiky, proto se musíme spolehnout na známou knihu Jacka McCalluma „Dream Team“, který i o tomto zápase mluvil s trenéry a získal o něm informace.

Krátký dokument o přípravě amerického Dream Teamu na olympijský turnaj v Barceloně 1992:

Podle knihy byl nejlepším střelcem zápasu dle očekávání Jordan, který dal sedmnáct bodů ze čtyřiceti svého týmu. Přestože Jordanův tým prohrával v průběhu až o devět bodů, zakončil utkání úsekem 17:4 a zvítězil 40:36.

Druhým nejlepším střelcem zápasu byl Charles Barkley s jedenácti body, Christian Laettner, nejméně známý borec z Dream Teamu, dal deset bodů.

O pár dní později v Barceloně nikdo na Američany ani z daleka nestačil a Jordan a spol. porazili všechny soupeře alespoň o třicet bodů. Než však tyto legendy uchvátily celý svět, už měly za sebou nejlepší zápas historie.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž