POHÁR PRO VICEMISTRYNĚ SVĚTA. Ivana Večeřová zapózovala s pohárem.

POHÁR PRO VICEMISTRYNĚ SVĚTA. Ivana Večeřová zapózovala s pohárem. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Do Varů se vrací basketbalová hvězda Večeřová. V rámci ligového kolotoče

  • 0
Vicemistryně světa Ivana Večeřová je hlavním důvodem návštěvy sobotního utkání pátého kola kolotoče, který nese název Excelsior ŽBL. Hraje se zápas Lokomotiva Karlovy Vary - Valosun Brno.

Je to málo? Přidejme ještě jeden: návrat ještě na jaře karlovarského trenéra Tomáše Veselého. Do tuhnické haly od 17.30 hodin by měli přijít všichni.

"Určitě se těším, už mi plno známých psalo nebo volalo," vzkazuje z Brna Tomáš Veselý. Utkání má pro něj ještě jeden rozměr. Bude sedět na jedné lavičce, na druhé David Zdeněk, jeho loňský asistent. "Občas si voláme," přiznává Veselý.

Potvrzuje to také Zdeněk. "Voláme si celkem pravidelně, ale naposledy před týdnem. Možná, že ještě něco proběhne, ale během utkání se každý budeme soustředit na sebe."

Když loni přijel s novým týmem - BA Sparta - trenér Jiří Bárta, spolu s návratem Terezy Brantlové do varského dresu vyprodali halu. Teď se může situace opakovat, byť s jiným obsazením.

Davd Zdeněk, trenér basketbalistek Karlových VarůDavid Zdeněk, trenér Karlových Varů

David Zdeněk, trenér basketbalistek Lokomotivy Karlovy Vary

Brněnský Valosun, který nabírá po pomalejším rozjezdu dech, by mohl být impulzem. Tým okolo exkarlovarského trenéra Tomáše Veselého, pasovaný v letošní sezóně na vážného medailového kandidáta, nahání soupeřům svým složením strach.

Nejlepší střelecká dvojice loňské soutěže Vlková - Zrůstová, bývalé reprezentantky Křížová a Svobodová - a samozřejmě také stříbrná medailistka z posledního MS Večeřová. To je opravdu solidní základ.

"Posílili, mají velkou sílu pod košem i na perimetru. S každým zápasem jde výkon nahoru," popisuje David Zdeněk. "Ze začátku s námi netrénovaly Večeřová, Zrůstová a Svobodová. Tým si sedá, ještě to není vyvážené. Hlavně si musíme zvyknout na Večeřovou a její styl," dodává Tomáš Veselý.

Tomáš VeselýTomáš Veselý

Tomáš Veselý, trenér basketbalistek Valosunu Brno

Valosun dal naposledy pocítit svoji sílu loni bronzové Kaře Trutnov (91:79). To ovšem neznamená, že by karlovarské družstvo chtělo hrát druhé housle. "Hlavní cíl je vyhrát. Musíme odevzdat velmi dobrý výkon, maximální nasazení a bojovnost," burcuje karlovarský kouč.

Pro hráčky je motivem i pohled na druhou střídačku. "Psychika, nálada je dobrá. Holky mají odhodlání, chuť ukázat, že basket hrát umí, a že Tomáš Veselý svým odchodem udělal chybu, když odešel jinam," říká Zdeněk.

Ovšem stejný vzkaz letí i z Brna. "Chceme vyhrát, ale musíme respektovat sílu Varů a víme, že to bude těžké," míní Veselý. Ten po utkání zažije něco specifického: nenasedne do autobusu směr moravská metropole. "Zůstávám tady, se známými si půjdeme sednout," usmívá se.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž