Divoký únor uzavřel Wallaceův megatrejd

  14:28
New York - Jen málokdy v historii zažila basketbalová NBA tak "divoký" únor - letošní období těsně před "deadline" (termínem, do kterého je možné v sezóně uzavírat trejdy) patří k těm nejrušnějším v historii této ligy. Po několik zásadních trejdech v Západní konferenci přišel na řadu i Východ - dres mění Ben Wallace a s ním 10 dalších hráčů.
Zatímco předchozí velké trejdy se týkaly vesměs špičkových týmů Západní konference  (Lakers, Phoenix, Dallas), tentokrát se k zásadní změně v týmu odhodlali loňští šampioni Východní konference - Cleveland Cavaliers.

Ti už se hodně dlouho snažili posílit tým kolem LeBrona Jamese a naopak se zbavit dvojice Larry Hughes, Drew Gooden - a těsně před "deadline" se jim to podařilo. Na první pohled to možná není tak výrazné posílení, jak by fanoušci Cavs chtěli, ale pojďme se podívat na trejd trochu podrobněji.

Nejdříve fakta. Cleveland, Chicago a Seattle si vyměnily v trojstranném trejdu celkem 11 hráčů. Z Clevelandu do Chicaga odchází dvojice Larry Hughes a Drew Gooden, spolu s nimi Cedric Simmons a Shannon Brown. Do Seattlu pak Cavaliers poslali dvojici Ira Newble a Donyell Marshall. Celkem tak "odeslali" 6 hráčů ze své sestavy.

Cleveland naopak získal z Chicaga zkušenou dvojici Ben Wallace a Joe Smith (k tomu právo volbu v draftu v druhém kole v roce 2009), ze Seattlu pak do Clevelandu přicházejí Wally Szczerbiak a Delonte West. Posledním "prvkem" trejdu je Adrian Griffin, který přestupuje ze Chicaga do Seattlu.

Ze strany Clevelandu je možné jistým rizikem vložit "důvěru" do Bena Wallace, ale faktem je, že čistě statisticky si Cavs výrazně polepšili. Pokud jde o podkošové hráče, Smith a Wallace mají v letošní sezoně v součtu podstatně vyšší statistickou užitečnost než dvojice Gooden - Marshall.

Smith je velice solidním střelcem ze střední vzdálenosti, který by mohl zapadnout do koncepce týmu, a není pochyb, že Wallace je i během současného poklesu výkonnosti schopen stále doskakovat a bránit stejně dobře jako Gooden - možná dokonce lépe, protože se hodně lidí blízkých týmu Bulls shoduje, že Wallace prostě nebyl v Chicagu spokojen a nehrál naplno.

Pokud jde o rozehrávku, Larry Hughes byl navzdory několika dobrým výkonům (viz jeho nedávná jedenačtyřicetibodová "exploze") pro Cleveland velkým zklamáním. Jeho úspěšnost střelby byla tragická, jeho styl hry není dobrým doplňkem pro LeBrona Jamese.

Szczerbiak sice není tak dobrým obráncem jako Hughes, ale je nesrovnatelně lepším střelcem - a to je něco, co LeBron po svém boku potřebuje. Szczerbiak má letos úspěšnost trojek 43%, a pokud budou na hřišti on a Smith, jen těžko bude moci 5 hráčů soupeře bránit LeBrona, jak se letos dost často stává.

Pokud jde o Delonteho Westa, i on může být pro Cavaliers rozhodně většm přínosem než Shannon Brown. Je to hráč, po kterém GM Cavaliers Danny Ferry "pošilhával" už dlouho, a určitě dostane šanci - zvlášť když je teď zraněn Daniel Gibson a také Saša Pavlovič.

Je určitě jisté riziko vyměnit uprostřed sezony 6 hráčů v týmu, který chce hrát o titul (a vloni o něj hrál), a určitě se nedá tvrdit, že všechno bude pro Cavs "fungovat", ale potenciálně tenhle trejd určitě může být pro Cleveland nečekanou výhrou.

Krátce před čtvrteční lhůtou pro trejdy došlo i k dalším poměrně zajímavým výměnám. Houston poslal do New Orleans dvojici Bonzi Wells a Mike James, zatímco sám získal dvojici Boby Jackson a Adam Haluska. Do trejdu byl zapojen i Memphis a zatím nepříliš významní hráči jako Malick Badiane, Sergej Lišuk a Marcus Viničius.

Pro Hornets může být tento trejd výrazným posílením lavičky, protože Wells je typem hráče, který jim chyběl, naopak Jackson se letos za Chrisem Paulem a dobře hrajícím Jannerem Pargem téměř neprosazoval. Naopak ale Houston posílení na rozehrávce uvítá a potřeboval se také zbavit problémových hráčů a finanční zátěže.

K trejdu se odhodlali i obhájci titulu San Antonio Spurs, kteří získali ze Seattlu zkušeného podkošového veterána Kurta Thomase, a to výměnou za Brenta Barryho, Fracisca Elsona a právo výběru v draftu v roce 2009.

I když tenhle trejd možná na první pohled vypadá výhodně spíš pro Seattle, Thomas je přesně tím typem hráče, kterého Spurs po bok Tima Duncana potřebují - a v play-off může právě on sehrát klíčovou roli.

A na závěr ještě tři menší trejdy: Detroit poslal do Toronta pivota Primože Brezeče, a to za Juana Dixona, Portland vytrejdoval Taureana Greena do Denveru za Vona Wafera a Minnesota poslala do Houstonu Geralda Greena výměnou za Kirka Snydera a právo výběru ve druhém kole draftu.

Letošní sezona byla skutečně zcela mimořádná, pokud jde o počet trejdů - a navíc se týkaly velmi často špičkových hráčů. Celkem došlo během tří únorových týdnů k 11 (!) trejdům, když navíc už od začátku sezony byla aktivita klubů vyšší než normálně a od 1.listopadu do 31.ledna bylo uzavřeno 14 trejdů.
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Když tenisem žije náměstí i Magická krabice, kde modrý kurt děsil Nadala

24. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Čtyři hodiny odpoledne. Někde čas na kávu, v Madridu ideální doba oběda. Uprostřed obdélníkového...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...