V Dallasu vydržel Nowitzki díky řízku, mezi hvězdy dorazil se spacákem

  15:15
Druhého Dirka Nowitzkého už nikdy neuvidíme. Jistě se najdou další basketbalisté, kteří v NBA nastřílí 30 tisíc bodů, ale už žádný z nich nebude takový jako číslo 41. Shrňme ty nejzajímavější příběhy z kariéry německé sportovní legendy.
MALÝ A VELKÝ. Dirk Nowitzki z Dallasu a jeho figurka.

MALÝ A VELKÝ. Dirk Nowitzki z Dallasu a jeho figurka. | foto: AP

Ve svém prvním zápase v NBA Nowitzki ze hry neskóroval. Vedení Dallasu ho tehdy přesvědčilo, aby ihned po svém draftování přešel do USA, jenže ligu zachvátila výluka a on nakonec začal sezonu ve svém dosavadním klubu z Würzburgu.

Syn házenkáře a německé reprezentační basketbalistky však věděl, že ho nečeká v Americe nic jednoduchého. Ještě když je o něm známo, že je spíše pesimistou.

Když v únoru 1999 naskakoval do své první sezony v NBA, mluvil jeho trenér Don Nelson o skrytém talentu, který vyhraje cenu pro nováčka roku a podmaní si celou soutěž. Zkušený inovátor Nelson rozpoznal potenciál správně, jen předběhl událostem.

Vytáhlý Němec při debutu dal jen dva body ze šestek a minul všech pět svých střel z pole. Celým prvním rokem se v zásadě protrápil, když se dostal za dvacet minut na zápas jen na osm bodů s velmi špatnou úspěšností střelby a na tři doskoky.

Navíc si těžko zvykal po stěhování z menšího Würzburgu, kde hrál předtím, do Dallasu, jednoho z největších měst v USA. A nezapomínejme, že v Texasu je všechno větší i v porovnání se zbytkem Ameriky...

„Párkrát jsem měl v hlavě taky odchod zpět, ale moje soutěživá nátura mi to nedovolila. Pak jsem se chytil v Letní lize, začal lépe druhou sezonu a na návrat už nepomyslel. I tak to pro mě ale bylo těžké,“ vzpomíná Nowitzki.

Jeho tehdejší trable totiž nesouvisely jen s hrou, slabá angličtina nedovolovala mladíkovi řešit běžné problémy obyvatele USA.

Dirk mezi legendy

„Vůbec nevěděl, jak zaplatit účet za telefon a kabelovou televizi. Musel jsem jít s ním do banky a ukázat mu to, taky jak vypsat šek a další věci. Přišel jsem k němu domů po skoro roce, co byl v Dallasu, a on neměl doma vůbec žádný nábytek. Jen postel, stůl a židli. Tak jsme to šli spolu nakoupit, sám se styděl,“ vypráví o něm v už téměř dvacet let starém rozhovoru jeho spoluhráč a hvězdný rozehrávač Steve Nash.

„Když jsem se procházel po městě, náhodou jsem našel restauraci Kuby ́s kousek od centra, která měla německou kuchyni a udělali i klasický řízek, pak jsem tam chodil velmi často a hodně mi to pomohlo,“ se smíchem vypráví o těžkých začátcích Nowitzki.

Byl také jako mladý terčem spousty žertů od spoluhráčů, a dokonce i od excentrického Marka Cubana, majitele Dallasu Mavericks. Když byl v roce 2002 poprvé vybrán do Utkání hvězd NBA, měl s sebou zřejmě jako jediný hráč historie krosnu a spacák.

„Řekli jsme mu, ať si zabalí jako na výlet s přespáním, protože se to dělá v rámci Utkání hvězd jako tradice,“ vypráví Cuban, který je ale také známý tím, že své historky často přikrášluje.

O téměř deset let později vzpomínají členové organizace Mavericks na nejemocionálnější situaci celé kariéry jejich hvězdy. Ubíhaly právě poslední sekundy finále 2011 a Dallas dokonal jednu z největších pohádek historie play-off NBA, když udolal mnohými nenáviděný tým Miami s LeBronem Jamesem, Dwyanem Wadem a Chrisem Boshem. Navíc se pomstil za finále 2006.

Dirk v závěrečných sekundách utekl ze hřiště, protože chtěl být sám. Nechtěl, aby ho svět viděl brečet. Doběhl až do šatny, za ním kamery a také tiskový mluvčí Mavericks.

„Dirku, kamery čekají. Musíš zpátky na hřiště. Bude se předávat trofej pro MVP finále,“ řekl Nowitzkému jeden ze zaměstnanců klubu.

„Dejte to někomu jinému, potřebuju být sám,“ zavolal přes slzy Nowitzki, než mu došlo, co řekl a krátce poté vyšel pro svou největší životní trofej.

Dirk Nowitzki pálí. Hvězda Dallasu oslavuje svou trefu proti Portlandu.

Známá je také Nowitzkého záliba v hudbě. Mnoho jeho spoluhráčů i protihráčů vykládá, jak si na čáře trestného hodu nebo při přerušení vyrovnaného zápasů pozpěvuje.

„Slyšel jsem ho, jak si něco brouká, ale neznal jsem to. Ptal jsem se, ale on při hře nemluví,“ vykládá hvězda hvězd LeBron James.

Zřejmě šlo o Davida Hasselhoffa, protože to je Dirkův nejoblíbenější zpěvák. Jeho „Looking For Freedom“ je tedy zřejmě to, co si brouká, když střílí trestné hody v posledních sekundách vyrovnaného zápasu. Písničku umí i na kytaru, jak ukázal loni v jedné talk show doma v Německu.

Celkově je Nowitzki známým showmanem. Na internetu koluje spousta jeho vtipných vystoupení pro reklamní kampaně Mavericks a není domácí zápas Mavs, aby se neobjevil na kostce v nějakém bláznivém kostýmu.

Nevtipnější momenty showmana Dirka

V jeho kariéře už tak mnoho otázek nezbývá. Jedna z těch zásadnějších tu ale stále je: kdy postaví Dallas osmatřicetiletému Dirkovi sochu?

Jestli je nějaký majitel v NBA dostatečně šílený na to, aby postavil svému hráči sochu před koncem kariéry, je to Mark Cuban. Své Mavs miluje a Dirka snad ještě víc a že socha přijde, to snad ani nemusíme pochybovat. Však mu ji Cuban už před časem přislíbil.

Navíc není ani potřeba se moc rozmýšlet, jak bude socha vypadat. Stoprocentně půjde o nezastavitelnou střelu z jedné nohy z odskoku, kterou od Nowitzkého okopíroval skoro celý basketbalový svět.

Svým typickým způsobem dal nedávno Nowitzki i 30 000. bod v NBA

„To jsou věci, na které jsem nikdy nemyslel. Že bych mohl mít sochu? To pořád ještě neřeším. Snil jsem o tom hrát v NBA a být dobrý, ale socha? To mě nikdy nenapadlo. Když to ale přijde, chci se na tom podílet, abych vybral správný účes,“ uzavírá s úsměvem Nowitzki.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...