Dirk Nowitzki ze světového výběru prožívá exhibiční duel NBA Africa Game v...

Dirk Nowitzki ze světového výběru prožívá exhibiční duel NBA Africa Game v Johannesburgu. | foto: AP

Z Nowitzkého je čtyřicátník. Zůstává věrný Dallasu a útočí na Jordana

  • 7
Německá basketbalová ikona Dirk Nowitzki je už čtyřicetiletá. Úterní narozeniny však mnoho v jeho životě nemění: v NBA zůstává blonďatý dlouhán oporou Dallas Mavericks a upevňuje svou pozici absolutní klubové legendy.

Za Dallas hraje Nowitzki nepřetržitě už 20 let. A nyní ho čeká sezona číslo 21. Bude to rekordní počin: stejnou porci zvládli pouze Robert Parish, Kevin Willis a Kevin Garnett. Ale ani jeden z nich to nedokázal v jednom dresu.

Dvacet ročníků odehráli už jen Kareem Abdul-Jabbar, Kobe Bryant (celou kariéru strávil coby hráč Lakers) a Vince Carter, jenž by si kariéru také rád prodloužil.

Nowitzki během dvou dekád v Americe dokázal, že také Evropan může táhnout tým NBA. A to dokonce za titulem, což se mu povedlo v roce 2011 po soubojích s Miami v čele s Dwyanem Wadem a LeBronem Jamesem.

Byl tehdy vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále a navázal na rok 2007, kdy cenu MVP obdržel za základní část. Třináctkrát byl nominován do prestižního NBA All-Star Game.

A celé NBA dokázal, že také hráč měřící 213 centimetrů může být výjimečným střelcem z dálky. Dirk Nowitzki je bez nadsázky průkopníkem, který změnil basketbalový svět.

Čtyřicátníci v NBA

Nejstarší hráči právě skončeného ročníku zámořské ligy

Vince Carter - 41 let a 144 dnů

Manu Ginóbili - 40 let a 326 dnů

Jason Terry - 40 let a 277 dnů

Dirk Nowitzki - 40 let

Rodák z Würzburgu začal svou kariéru v tamním DJK Würzburg v roce 1994, o čtyři roky později se dočkal místa v draftu NBA.

Sáhli po něm Milwaukee Bucks na pozici devět, ale během draftu ho vyměnili do Dallasu za šestého Roberta Taylora, hráče s neslavnou kariérou, který v 34 letech zemřel. Ve stejný večer Mavericks získali i kanadskou legendu Steva Nashe a začali psát své nejslavnější období. Období Dirka Nowitzkého.

Mezi lety 2001 a 2016 se Dallas celkem patnáctkrát podíval do play off. Až v posledních dvou letech prožívá klub ústup ze slávy, Nowitzki však nabídky z ostatních celků v čele s Golden State vždycky vytrvale odmítal. I proto se může těšit, že mu po kariéře v texaském velkoměstě postaví sochu. Od klubového majitele Marka Cubana ji má už nějaký čas přislíbenou.

Německý pivot dál patří v ofenzivě k zásadním zbraním svého týmu, ale jeho hlavním úkolem je předat zkušenosti mladším spoluhráčům v čele s křídelníkem Harrisonem Barnesem a rozehrávačem Dennisem Smithem Jr.

Deset nej střelců NBA

historické pořadí

1. Kareem Abdul-Jabbar - 38 387 bodů

2. Karl Malone - 36 928

3. Kobe Bryant - 33 643

4. Michael Jordan - 32 292

5. Wilt Chamberlain - 31 419

6. Dirk Nowitzki* - 31 187

7. LeBron James* - 31 038

8. Shaquille O'Neal - 28 596

9. Moses Malone - 27 409

10. Elvin Hayes - 27 313

* aktivní hráči

A pak je tu ještě jedna výzva: posunout se v historických žebříčcích co nejvýše.

Jakožto jasně nejlepší Evropan se Nowitzki drží na pozici šestého nejlepšího střelce v dějinách NBA.

Zanedlouho jej patrně překoná LeBron James, avšak na dohled už oba mají Wilta Chamberlaina. A blíží se také samotnému Michaelu Jordanovi. 

Kromě titulu 2011 a jedné neúspěšné finálové účasti v roce 2006 má Nowitzki na svém kontě také bronz z mistrovství světa (2002) a stříbro z mistrovství Evropy (2005).

V letech 2005 a 2012 byl vyhlášen nejlepším evropským basketbalistou v anketě FIBA Europe.

Nejlepší akce Dirka Nowitzkého v NBA:

Před sedmi lety se jeho skvělé výkony ve finále NBA promítly do jeho triumfu v anketě o nejlepšího německého sportovce roku a zisku nejvyššího německého sportovního vyznamenání Stříbrný vavřínový list.

Nowitzki je fanouškem baseballu; tuto vášeň promítá do pravidelné charitativní exhibice, na kterou mu hvězdy NBA i fotbalové NFL dorazí i letos. K jeho vášním patří také hra na kytaru a poněkud netradičně šerm. 

V posledních letech se proměnil ve velkého showmana, jehož vystoupení baví diváky z obrazovky nad palubovkou, ale také na sociálních sítích.

Dirk Nowitzki jako vtipálek:

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž