Deandre Ayton z Arizony slaví svůj koš proti UMBC.

Deandre Ayton z Arizony slaví svůj koš proti UMBC. | foto: Reuters

Shaq O’Neal v bleděmodrém? Ayton si je jistý, že se stane superhvězdou

  • 3
Bleděmodrá barva z bahamské vlajky už k NBA dlouhé roky patří. Dokonce už i jedničku draftu karibský ráj měl. Přesně před čtyřmi dekádami se jí stal Mychal Thompson, otec Klaye Thompsona. Tak velká basketbalová hvězda jako Deandre Ayton se však na jihozápad od Floridy ještě nenarodila.

Devatenáctiletý rodák z hlavního bahamského města Nassau přišel do Spojených států před sedmi lety a začal s basketbalem v kalifornském San Diegu. Do té doby byl Deandre Ayton talentovaným fotbalistou a hráčem na tubu, basketbalu se věnoval jen okrajově. Skauty však zaujala Aytonova postava, když se už tehdy blížil ke dvěma metrům.

„V San Diegu to pro mě nebylo ideální. Na začátku jsem chvíli žil u trenérů, než se za mnou přistěhovali rodiče. Snášel jsem to těžko. Hodně lidí se ke mně nechovalo hezky a nemám na své začátky v Americe dobré vzpomínky,“ vypráví Ayton.

Po příjezdu rodičů se Aytonovi rozhodli vybrat Deandremu jinou střední školu a zabydleli se ve Phoenixu, kde našel extrémně talentovaný mladík druhý domov. Na střední škole Hillcrest Prep Academy zářil spolu s rivalem z draftu Marvinem Bagleym III. a s průměry přes 25 bodů, 15 doskoků a tři bloky se dostal nejen do hledáčku elitních univerzit, ale i skautů z NBA.

Volbou University of Arizona prokázal, že mu Phoenix a jeho široké okolí přirostlo k srdci. Za Wildcats odehrál 216 centimetrů vysoký Ayton v NCAA jednu sezonu s průměry 20 bodů, 11 doskoků a dva bloky a stal se nejlepším nováčkem prestižní konference Pac-12.

Experti však v průběhu ročníku kritizovali trenéra Seana Millera za to, že staví Aytona na pozici čtyři a nutí ho bránit dlouhé pasáže zápasu menší hráče. V NBA by měl být rozhodně klasickým centrem.

Zmatky v Arizoně

Závěr vysokoškolského období nebyl pro Deandreho Aytona příliš příjemný, v únoru se totiž objevila nahrávka údajného rozhovoru trenéra Millera s agentem Christianem Dawkinsem: Ayton prý dostane 100 tisíc dolarů, pokud nastoupí na Arizonu

K záznamu se dostala i FBI a dnes patří mezi důkazy ve stále probíhajícím vyšetřování uplácení na amerických vysokých školách.

Kluby NBA ví, že Aytona - stejně jako valnou většinu mladíků přicházejících do NBA - čeká ještě velká spousta práce, vidí v něm však obrovský potenciál. Stane se Ayton novým Anthonym Davisem, Davidem Robinsonem nebo dokonce novým Shaquillem O’Nealem, který umí střílet z delší vzdálenosti?

Na útočné polovině jsou jeho kvality nezpochybnitelné. Éra hvězdných pivotmanů se i díky němu může vrátit. Ještě před tím však mladý Bahamec bude muset zapracovat na svém nasazení pří obranných činnostech.

Deandre Ayton je nejčastějším tipem na jedničku čtvrtečního draftu. A také on sám má o své budoucnosti jasno.

„Tohle je můj jediný trénink s NBA týmem. S žádným jiným trénovat nepotřebuji. Vím, že budu vybrán jako první,“ řekl sebevědomě Ayton před dvěma týdny po tréninku s Phoenix Suns, kteří budou volit jako první. Pokud si ho držitelé prvního výběru opravdu zvolí, bude moci zůstat ve své milované Arizoně, což by byl jistě rád.

Deandre Ayton v dresu Arizony:

„Má v sobě něco z Joela Embiida. Je sarkastický, zábavný a lidé si užívají pobyt v jeho přítomnosti. Jeho osobnost je stejně velká jako jeho sebevědomí, a to by měl v NBA dobře využít,“ shrnuje své dojmy z Aytona reportér Andrew Sharp ze Sports Illustrated.

Dendre Ayton je nepřehlédnutelný. Už brzy to pochopí celý svět.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž