David Stern

David Stern | foto: AP

NBA dostal na vrchol. Po třiceti letech však Stern předává žezlo

  • 14
Je těžké představit si NBA bez Davida Sterna. Komisionář nejlepší basketbalové ligy světa představoval po třicet let symbol moci. Nyní je však jeho éra u konce. Respektovaný i nenáviděný muž ve svých 71 letech oficiálně odchází do důchodu.

Nejedná se o žádný náhlý krok, Stern svůj konec naplánoval už před rokem a půl. Pro NBA toho hodně udělal, otevřel ji světu a přinesl do ní obrovské peníze. Přesto mnozí fanoušci tvrdí, že nejlepším momentem jeho éry je právě odchod z funkce.

Stern rozhodně patří mezi ten typ osobností, které společnost výrazně polarizují. Snad neexistuje fanoušek NBA, který by na něj neměl vyhraněný názor. Přitom se dá objektivně konstatovat, že pro ligu toho udělal hodně dobrého i zlého.

Začněme u pozitivních kroků. Majitelé týmů, kteří jsou de facto zaměstnavateli komisionáře, si určitě musejí pochvalovat, že liga se pod jeho vedením obrovsky finančně vzchopila. NBA se rozšířila do celého světa, obrovský trh našla v Číně.  Je otázkou, jaký vliv na to měl sám Stern a jak moc mu pomohl Jao Ming, jednička draftu z roku 2002.

Kromě toho se NBA zpopularizovala i v Evropě, k čemuž určitě přispěli hráči jako Dirk Nowitzki či Pau Gasol.

V pozici zaměstnance majitelů se mu dařilo i při vyjednávání kolektivních smluv s hráčskou asociací. Stern byl znám jako nesmlouvavý a tvrdý vyjednavač a i na úkor dvou stávek dokázal prosadit většinu návrhů, které si kvůli zvýšení zisku majitelé vymysleli. Povedlo se mu to navíc tak, že ani jednou nemusel rušit celý ročník NBA, což mu například Gary Bettman, jeho protějšek z hokejové NHL, může jenom závidět.

Většina fanoušků jej však nenáviděla. Jednak v něm viděla hlavního viníka zmíněných stávek, jednak jim vadily jeho kroky, které podle nich lize škodily.

Pamětníci tvrdých bojů z osmdesátých let jej nemohou vystát kvůli tomu, že za jeho vlády NBA postupně "vyměkávala". Tvrdé fauly jsou nyní trestány jako nesportovní a hráči téměř nemohou projevit emoce. Za každý nesouhlas (dokonce i jen náznak) s výrokem rozhodčích je čeká technická chyba. Dále mu vyčítají, že NBA málo trestá simulování, které do ligy přinesli převážně hráči z Jižní Ameriky a Evropy.

Za Sternovou érou však největší stín zanechají jeho kontroverze. Za všechny jmenujme tři. První z nich je podezření ze zmanipulování draftové loterie v roce 1985 ve prospěch New Yorku.

Příznivci Sacramenta jej zase obviňují, že ve finále Západní konference v roce 2002 proti L. A. Lakers proti nim poštval rozhodčí. Pikantní je, že kvůli třetí kontroverzi se na něj pro změnu zlobí fanoušci Lakers. Těm totiž upřel možnost těšit se ze hry superhvězdy Chrise Paula, když zrušil už dojednanou výměnu mezi třemi týmy.

I přes všechny skandály si však Stern udržel po tři dekády neotřesitelnou pozici. V závěru své éry si dokonce nenávist svých odpůrců užíval. Když na něj při loňském draftu neustále bučeli, ještě je v tom gesty povzbuzoval.

NA TO MŮŽEME ŘÍCT JEN... Komisionář NBA David Stern (vpravo) a jeho zástupce - a nástupce - Adam Silver na tiskové konferenci.

Znamená konec Sternova působení zásadní obrat ve směřování NBA? To v žádném případě. Na jeho místo totiž přichází jeho dlouholetý zástupce, Adam Silver. Na něj existují dva názory. Podle jednoho je Sternem juniorem, podle toho druhého zase "sternovatější" než Stern.

Největší změnu na své kůži tak pocítí oficiální míče NBA. Místo Sternova podpisu na nich bude Silverův autogram.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž