David Jelínek (vlevo) v dresu Mora Banc Andorra

David Jelínek (vlevo) v dresu Mora Banc Andorra | foto: Archiv ACB

Jelínek a spol. měli Real na lopatě, 22 bodů od českého střelce nestačilo

  • 2
Basketbalová Andorra sahala po senzaci v podobě ligové výhry ze hřiště Realu Madrid. No a jednu z hlavních rolí v příběhu o naději a zklamání sehrál český ostrostřelec David Jelínek.

Tým Andorry nejel do hlavního města Španělska jako papírový favorit, ale rozhodně neskládal zbraně předem.

Také na sociálních sítích zvolil k tomuto zápasu odpovídající hashtag #WhyNot. S tím také hráči z malé zemičky v Pyrenejích do utkání vstoupili a nechybělo mnoho, aby slavili vítězství. Královskému klubu nakonec podlehli 92:96 po prodloužení.

Na tom, že Andorra mohla celých 45 minut snít o velkém úspěchu, měla lví podíl trojice Giorgi Šermadini, David Jelínek a Andrew Albicy.

Šermadini nakonec předvedl velký výkon, když nastřílel 21 bodů a přidal 15 doskoků.

Albicy nasbíral 14 bodů včetně vyrovnávací střely v závěru základní hrací doby, doplnil je 10 asistencemi.

Jelínek byl střelecky ještě úspěšnější a s 22 body se stal lídrem svého celku. O bod ho nakonec překonal Sergio Llull, nejlepší střelec utkání.

Andoře se vydařila především druhá čtvrtina, kterou ovládla 23:7. Nakonec to ale byli hosté, kdo v závěru základní hrací doby musel dohánět.

To se sice povedlo, v prodloužení však mnoho šancí nedostali. Jelínek se už v závěru neprosadil, přidal pouze jednu asistenci k předchozím třem, ale na 22 bodech zůstal. Jeho střelecké formě přitom trenér Penarroya věřil, ještě ho na posledních 17 sekund vrátil na hřiště. České křídlo se však už ke střele nedostalo.

Výhra by se Andoře hodně hodila, protože by ji dostala do vysněného poháru Copa del Rey, kam postupuje osmička nejlepší týmů po polovině španělské ligy. Andorra je aktuálně na osmém místě a drží jednobodový náskok na Bilbao a Sevillu.

Právě s bývalým týmem Tomáše Satoranského či Ondřeje Balvína bude Andorra bojovat o osmé místo v příštím kole, po něm se rozhodne o týmech pro Copu. Klub opět bude potřebovat pevnou ruku Davida Jelínka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž