Streetballový turnaj Dark Trophy poprvé hostily kurty na pražském kopci...

Streetballový turnaj Dark Trophy poprvé hostily kurty na pražském kopci Mrázovka. | foto: Dark Trophy

O Dark Trophy. Prali se cizinci i exreprezentantky Špirková s Uhrovou

  • 3
Uvolněnou atmosféru i nervy drásající koncovku při půlnočním finále. Obé přinesl čtvrtý ročník streetballového turnaje Dark Trophy, který se konal v sobotu 28. května. Premiérově na pražském kopci Mrázovka. A nečekaně také ve smíchovské sokolovně, tam se turnaj kvůli nepřízni počasí načas přesunul.

Program začal už brzo ráno, kdy se v rámci Kidz Trophy na třech kurtech představily týmy v kategoriích 8-12 a 13-15 let. Doprovodný program v podobě graffiti jamu probíhal na přilehlém hřišti a zejména u chlapců sklidil velký úspěch.

„Podařilo se nám sehnat devatenáct týmů, a co mám ohlasy, tak hráči i trenéři byli nadšeni. Dokonce za mnou přišel kouč jednoho mužstva a zeptal se mě, jestli bychom nechtěli uspořádat Kidz Trophy samostatně,“ řekl spoluorganizátor akce Lukáš Bernáth.

„Byly jsme tu poprvé a bylo to parádní. Moc se nám tu líbilo,“ pravila Magdalena Bubeníková, členka vítězného družstva v kategorii dívek 13 až 15 let.

„Navíc i organizace byla suprová,“ přitakal Marko Matoničkin z vítězného mužstva ve stejné kategorii chlapců. „My jsme zvyklí na turnaje od Streetball mania a musím říct, že tohle bylo na stejné úrovni,“ dodal.

Turnaj s mezinárodním rozměrem

Po obědové pauze se měly pozvolna rozjet nelítostné boje mezi dospělými, ale černá oblaka a prudký liják všechny zahnaly pod kopec, do nedaleké smíchovské sokolovny. Avšak ani nepřízeň počasí program příliš nenabourala a mohlo se začít hrát. Mezi muži dostal turnaj mezinárodní náboj.

„O turnaji mi řekli kamarádi, a jelikož mám basket rád, tak jsem si řekl proč ne. Musím uznat, že tu jsou velice kvalitní družstva a turnaj má skvělou úroveň,“ konstatoval Ital Alberto Ianni, který hrál za tým Out of Shape.

Podobně se vyjádřil i Američan Greg Pazda z družstva Ahoj miminko: „Na Dark Trophy jsem podruhé. Loni se mi na Náplavce turnaj líbil, a proto jsem přijel znovu. Když bude i příští rok a vyjde mi čas, určitě dorazím.“

Mezi ženami si svou první účast na Dark Trophy připsala i bývalá česká reprezentantka v basketbalu a současná trenérka české ženské reprezentace v basketbalu 3x3 Michaela Uhrová.

„Líbí se mi, že se hraje for fun, nikdo to nehrotí, hraje se uvolněně. Také jsem ráda, že jsem potkala své bývalé spoluhráčky a o to tom je,“ líčila juniorská mistryně světa z roku 2001 v pětkovém basketbalu.

Finále až o půlnoci

Po pár utkáních se umoudřilo i počasí a zbytek se tak mohl odehrát zase zpátky na Mrázovce v pravé streetballové atmosféře.

Hrál se, vzhledem k mokrému terénu, spíše opatrný basketbal, který na pár chvil svým hudebním vystoupení obohatil rapper Rafue a k vidění byla i dovednostní soutěž ve střílení trojek takzvaná 3point shoot. V ní byl nejlepší až na poslední chvíli přihlášený Greg Pazda, jenž za 45 vteřin vstřelil deset trojek.

Pod umělým osvětlením se o půlnoci uskutečnily dramatické finálové duely. Mezi ženami nastoupily k rozhodujícímu klání Maminy a já proti Třem řízkům. Zkušené Maminy na kurtu dominovaly a s přehledem vyhrály 11:4. „Při finále jsem ani nevnímala, že už je noc,“ uvedla další juniorská světová šampionka Irena Špirková-Dudová alias Špirda za vítězky.

To u mužů rozhodla o vítězi až koncovka desetiminutového utkání. V ní měli navrch hráči Slavoj ahoj, kteří přehráli Sokolíky 16:13. „Celkově se mi tu líbilo, jen škoda toho deště, protože potom by se hrálo úplně jinak,“ posteskl si David Břešťan ze Slavoje.

Nejúspěšnější účastníci bojů o Dark Trophy

Nejúspěšnější účastnice bojů o Dark Trophy

Přestože se museli účastníci během turnaje dvakrát stěhovat, všichni odcházeli nabyti novými streetballovými zážitky. „Akci hodnotím víceméně pozitivně. Všechno jsme nakonec zdárně zvládli. V budoucnu rozhodně hodláme s Dark Trophy pokračovat,“ míní druhý spoluorganizátor Petr Zapletal.

„Za mě musím říct, že když jsem přišel do malé Sokolovny, a viděl jsem tam sto lidí, cítil jsem, že jsme jedna velká rodina,“ uzavřel Bernáth.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž