Liz Cambageová z Dallasu

Liz Cambageová z Dallasu | foto: AP

Dallasu berou křídla. Tým v rozletu už přišel o trenéra, hvězda chce pryč

  • 0
Fargo (Od naší spolupracovnice) - Sezona nahoru a dolů. Dallas Wings se ještě před měsícem vznášeli v oblacích, najednou se však snesli k zemi. Jako by jim někdo utrhl křídla. V polovině července měl tým v basketbalové WNBA bilanci 14-9 a zdálo se, že postup do play-off ho nemůže minout. Jenže pak přišlo devět nezdarů za sebou a vše se začalo bortit.

Po osmé porážce v řadě, kterou Dallasu uštědřil Washington v čele s Elenou Delle Donneovou, byl po ostré hádce s prezidentem klubu Greggem Bibbem odvolán hlavní trenér Fred Williams.

Podle svědků, kteří o sporu před šatnou smějí vyprávět, museli být oba aktéři umírněni asistenty a Williams na Bibba pokřikoval obscénní urážky. Na otázky novinářů ohledně hádky dnes již bývalý kouč odpověděl, že „je normální, když dá člověk v těžkých chvílích průchod emocím“. Také zdůraznil, že je potřeba si od sebe vzájemně odpočinout, poté se znovu sejít a najít způsob, jak opět vyhrávat.

Na schůzkách jeho agenta s vedením se však řešil už jen způsob rozluky. Vítěznou strategii teď za něj vymýšlí dosavadní první asistentka týmu Taj McWilliamsová-Fanklinová; někdejší hráčka Žabin Brno tým povede do konce sezony.

Zda byl Williams odvolán kvůli špatným výsledkům, hadce, či kombinaci obou faktorů, není jasné. „Tento krok byl nezbytný. Sezona nesplňuje naše očekávání,“ vyjádřil se k celé věci prezident Bibb.

Dallas na tom byl dokonce tak špatně, že byl ohrožen jeho postup do play-off. O poslední postupovou příčku se přetahoval s Las Vegas, které mělo shodnou bilanci. Dallas nakonec dokázal v tu nejdůležitější chvíli opět vzlétnout, když rivala udolal 107:102.

Australská opora Liz Cambageová předvedla další ze svých neuvěřitelných výkonů - nastřílela 43 bodů a přidala 13 doskoků. Celkem střílela 16 trestných hodů a proměnila 14 střel z 20. Rozehrávačka Skylar Digginsová-Smithová ji podpořila 23 body a osmi asistencemi.

Celek působící v texaském Arlingtonu teprve třetím rokem a navazující na bídné časy Tulsa Shock přece jen dostane šanci na úspěch. 

Dallas se ve středu ve vyřazovacích bojích utká s pátým Phoenixem, který se opírá o legendární Dianu Taurasiovou. Vítěz postoupí do druhého kola, kde se utká s týmem Connecticut Sun. 

Jestliže se Wings pohybují na vlnách, měly by být opět nahoře. Ačkoliv Dallas nebude favoritem, letos má díky návratu pivotky Cambageové jedinečnou šanci potrápit nejednoho favorita a zapsat se do historie. Právě Cambageová je klíčovou hráčku texaského týmu, ten se ale příští rok bude nejspíše muset obejít bez ní a klubové šance na úspěch tak opět povadnou.

„Říkala jsem to již několikrát: WNBA nezaplatí moje účty. Hráčky vydělávají o hodně víc v zahraničí. Jsem připravena vzít si příští léto volno a soustředit se na to, abych dostala dobrou smlouvu v Evropě, která bude rovna deseti sezonám v WNBA,“ přiblížila svoje pragmatické plány Cambageová.

„Mrzí mě to, protože miluju tu hrát, miluju tu hru. Ale pak musím zauvažovat o svém těle, mysli a duši. Nedostávám dostatečně zaplaceno za to, že se každý den nechám mlátit na hřišti. Nejsem žádný wrestler, ale občas se tak na hřišti cítím,“ vyjádřila se.

Pokud se Dallasu podaří probojovat alespoň do semifinále, možná to Liz přesvědčí o setrvání.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž