Dallas slavil velké vítězství

  4:40
New York - Velmi bohatému nedělnímu programu v NBA vévodil souboj dvou velkých favoritů na letošní titul - Sacramenta a Dallasu. Hosté z Dallasu dokázali přerušit černou sérii a konečně letos svého soupeře porazili. Obrovské drama se muselo rozhodnout až v prodloužení (123:129) a hrdinou byl rozehrávač Steve Nash, který zářil v koncovce, a také Dirk Nowitzki, který nasbíral 34 bodů a 18 doskoků. Dallas dosáhl jako první tým 50 výher, ale k vidění byla včera v NBA ještě jedna "padesátka" - přesně tolik bodů totiž nastřílel Allan Houston v zápase New York - Milwaukee!

Sacramento - Dallas 123:129 po prodl.
Dosud nejlepší tým soutěže Dallas už začínal trpět "komplexem Sacramento" - Kings vyřadili Mavericks 4:1 v loňském plaoyff a letos nad nimi vyhráli všechny 3 dosavadní vzájemné souboje. Rozehrávač Dallasu Steve Nash po každé prohře tvrdil, že jeho tým má na to Sacramento porazit, ale možná ani sám netušil, jaká bude muset předvést "kouzla," aby jeho tým konečně své velkého rivala v boji o titul porazil. Když domácí "specialista" na koncovky Mike Bibby trefil 15 sekund před koncem normální hrací doby koš v poslední sekundě limitu na útok a zvýšil vedení na 111:108, zdálo se, že Dallas opět odejde s prázdnou - Steve Nash ale dokázal 2,5 sekundy před koncem vyrovnat trojkou na 111:111 a za prodloužení nastřílel dalších 12 bodů! Nash nakonec nasbíral 27 bodů a 10 asistencí, ale ještě lepším individuálním zápisem se může pochlubit Dirk Nowitzki, o jehož startu v utkání byly kvůli zraněnému kotníku pochybnosti - ten zaznamenal dokonce 34 bodů a 18 doskoků. Poslední člen "Velké trojky" Michael Finley nastřílel 21 bodů, ale klíčový byl především jeho útočný doskok těsně před koncem normální hrací doby, po kterém "nabil" Nashovi na vyrovnávací trojku.

Dirk Nowitzki se na začátku zápasu "rozstřeloval" a možná i trochu testoval zraněný kotník, ale na přelomu první a druhé čtvrtiny předvedl trojkovou smršť  - 5 trojek za 5 minut! Dallas díky němu po většinu zápasu vedl, ale jen těsně a zápas byl velmi vyrovnaný - osmkrát byl vyrovnaný stav a osmnáctkrát se měnilo vedení. Za domácí nejlépe střílel Predrag Stojakovič (30 bodů, trojky 5/7), jeho spoluhráči Chrisu Webberovi chyběla jediná asistence k "triple-double" (24 bodů, 15 doskoků a 9 asistencí) - 47 sekund před koncem prodloužení trefil dokonce za stavu 117:122 trojku! (teprve třetí v sezoně), kterou vykřesal pro domácí naději, ale Nash okamžitě odpověděl stejnou mincí a Mavericks uhájili výhru v posledních sekundách trestnými hody. Hráči Mavericks se po skončení zápasu radovali, jako by získali titul, ale kouč Don Neslon "chladí" nadšení: "Jedna výhra v prodloužení pro mě zase tolik neznamená. Kings nás v této sezoně přesto přehráli, ale pro nás je teď důležitější udržet první místo v tabulce před San Antoniem." Dallas a San Antonio se utkají letos ještě dvakrát (poprvé už v tomto týdnu) ve velmi důležitých vzájemných soubojích - kouč Nelson však ještě netušil, že si největší opora San Antonia Tim Duncan zranila kotník.
Střelci: Stojakovič 30, Webber 24b., 15d. a 9as., B.Jackson 14, Bibby 12, Turkoglu 11, Divac a Christie 10 - Nowitzki 34b. a 18d., Nash 27b. a 10as., Finley 21, Van Exel 17, A.Griffin 12, LaFrentz 10

Cleveland - Utah 122:95
Utah dostal na palubovce nejhoršího týmu ligy překvapivý "výprask", ale pozornost fanoušků upoutaly snad ještě více dvě věci související s individuálními statistikami.  Hostující rozehrávač Mark Jackson zaznamenal 5 asistencí, což znamená, že už jich má v kariéře 10 142 a posunul se v historické tabulce na druhé místo před Magica Johnsona (první je jeho spoluhráč John Stockton, který včera nasbíral 9 bodů a 9 asistencí) - vysloužil si dokonce ovace i od clevelandských fanoušků. Na konci utkání pak došlo k velmi zajímavému "extempore" - domácí Ricky Davis, který podal výborný výkon (28 bodů, 12 asistencí a 9 doskoků) se poté, co na něj spoluhráči začali volat, že mu chybí jediný doskok k triple-double, nahodil si míče na vlastní koš, aby mohl míč doskočit!? Hostující DeShawn Stevenson "odměnil" jeho akci téměř zápasnickým chvatem - čímž si vysloužil pochvalu od kontroverzního kouče hostů Jerryho Sloana: "(Davis) se nás pokoušel ztrapnit a tak by to prostě být nemělo. Tohle není školní dvorek - ať si to zkusí, až o něco půjde. Jsem rád, že ho DeShawn hned fauloval, a kdybych byl na jeho místě já, tak by ten faul byl ještě mnohem tvrdší. Klidně mě můžou zavřít za to, že to říkám, ale tak to prostě je..." V samotném zápase podali domácí Cavaliers zřejmě nejlepší výkon sezony, skvěle stříleli (60% z pole, trojky 7/11) a naprosto svého soupře "zničili" v doskakování (49:26). Utah byl lepší jen v první čtvrtině, ale pak se na něm zřejmě projevila únava, postupně začal ztrácet a v závěru zcela odpadl. Kromě vynikajícího Davise se individuálním výkonem blýskl i Jumaine Jones, který trefil 6 trojek ze 7 pokusů, ale dvoucifernou hranici bodů překonalo celkem 6 hráčů domácích. 
Střelci: R.Davis 28b., 12as. a 9d., J.Jones 23, Palacio 20, Mihm 19, Ilgauskas 14, Miles 12 - Harpring a Massenburg 20, Malone 17, Kirilenko 13

New Jersey - Philadelphia 87:92
Philadelphia potvrdila, že má od All-Star přestávky vynikající formu (bilance 14/2!) a po včerejší výhře už se přiblížila na nejtěsnější rozdíl k čelu Atlantické divize (1.New Jersey 40/26, 2.Philaldephia 39/26). V první půli byli ale včera jasně lepší domácí, kteří si vypracovali až třináctibodový náskok, když druhou čtvrtinu vyhráli 27:17. V druhé půli však hosté hodně přidali v obraně, povolil Nets jen 30 bodů! a vyhráli ji 30:51. Opět se "zaskvěl" Allen Iverson, který nastřílel 31 bodů a přidal i 6 získaných míčů a 5 asistencí, zdatně mu sekundoval Eric Snow. Domácí hvězda Jason Kidd sice zaznamenal 23 bodů, 9 asistencí a 8 doskoků, ale také 12 ztracených míčů!! - těch domácí ztratili celkem 22! Kromě toho byli hosté lepší i v trojkách (6 z 12 pokusů, domácí jen 2/13!) a v trestných hodech, když měli výbornou úspěšnost 26 z 28 (Snow 11 z 12). V dramatické koncovce poslal hosty do vedení Iverson 76 sekund před koncem (86:87), ale to byl poslední koš ze hry - domácí pak už museli faulovat a Sixers dostříleli utkání trestnými hody.
Střelci: Kidd 23, Martin 21, Kittles 19, Jefferson 12 - Iverson 31, Snow 21, Van Horn 13, Coleman 12

Minnesota - Portland 111:95
Utkání bylo pro Minnesotu velmi důležité z hlediska snahy přeskočit Portland na čtvrté příčce v Západní konferenci - a zvládla ho výborně především dalšímu vynikajícímu individuálnímu výkonu Kevina Garnetta (17 bodů, 11 doskoků a 10 asistencí - 5.triple-double v sezoně!), kterému ale tentokrát vydatně sekundovali i spoluhráči. Celkem 6 hráčů Minnesoty nastřílelo dvouciferný počet bodů a domácí byli s výjimkou první čtvrtiny jasně lepší. Předčili svého soupeře ve všech činnostech (trojky 10:3!, Szczerbiak 5 ze 6!) a postupně si vybudovali až pětadvacetibodový náskok. Portlandu už potřetí za sebou chyběl Scottie Pippen (koleno), oba týmy by se měly s velkou pravěpodobností střetnout v prvním kole letošního playoff. Portland je zatím v Západní konferenci čtvrtý (42/24), Minnesota pátá (43/26).
Střelci: Szczerbiak 20, Garnett 17b., 11d. a 10as., M.Jackson 15b. a 12d., Hudson 13, J.Smith 12, Peeler 10 - R.Wallace 18, Sabonis 14, McInnis 12, Stoudamire a Wells 11

Memphis - Atlanta 124:92
Mladý tým Memphisu se dostal v posledních dnech do vynikající formy a včera vyhrál už šestý zápas v řadě (poprvé v historii klubu). Atlantu domácí naprosto deklasovali, ani jednou neprohrávali a kralovali téměř ve všech statistikách (doskakování 56:33, trojky 10:0! atd.). Už v první půli vedli Grizzlies o 32 bodů, když během ní celkem nastříleli 70 bodů! Znovu sice nenastoupil Mike Miller (záda), ale do týmu už se vrátil Lorenzen Wright a okamžitě podal výborný výkon. Wright zameškal 7 zápasů, když byl po úmrtí své dcery doma u rodiny - diváci ho přivítali velkými ovacemi a Wright za 24 minut hry dokázal zaznamenat 21 bodů a 8 doskoků. Grizzlies vylepšili svou letošní bilanci na 24/41 a to je další rekord klubu - ještě nikdy během jeho krátké historie totiž nedokázal tým za sezonu vyhrát více než 23 zápasů.
Střelci: Battier a Gasol 22, Wright 21, Person 14, Swift 12b. a 16d., J.Williams 11, Batiste a Knight 10 - G.Robinson 23, Abdur-Rahim a Terry 20 (Ratliff 10d.)

New York - Milwaukee 120:111
Allan Houston podal famózní výkon, letoš už podruhé překonal hranici 50 nastřílených bodů a ještě trochu oživil skomírající naděje New Yorku na playoff - především ale pomohl i Jordanovu Washingtonu, kterému každá porážka Milwaukee pochopitelně přichází vhod. Houston proměnil 13 z 25 střel z pole (z toho trojky 6/14) a také všech 18 trestných hodů!! - celý tým Knicks měl vynikající bilanci 40 ze 44! (91%). Domácí jako obvykle stříleli spoustu trojkových pokusů a proměnili jich celkem 14 - přesto byl zápas hodně dlouho vyrovnaný a Knicks definitivně rozhodli o výhře až v poslední čtvrtině. Milwaukee prohrálo už počtvrté v řadě, spadlo na 9.místo ve Východní konferenci, a pokud chce postoupit do plaoyff, bude muset do zbývajících utkání základní části "něco udělat" se svou děravou obranou.
Střelci: Houston 50, Ward 15, O.Harrington 13b. a 10d., Weatherspoon 13, Sprewell 10 - Mason 23b. a 12d., Payton 23, T.Thomas 22, Cassell 16, Kukoč 13, Redd 11

San Antonio - Chicago 108:97
Domácí získali očekávané a "povinné" vítězství, ale v závěru utkání je postihla nepříjemná rána. Loňský MVP sezony Tim Duncan si zranil kotník a nad jeho dalšími starty v příštích zápasech zatím visí otazník - hodně nepříjemná by jeho absence byla už ve čtvrtek při velmi očekávaném souboji s Dallasem. Kromě Duncana podal další výborný výkon Tony Parker (25 bodů a 8 asistencí), ale Bulls se drželi možná až překvapivě dobře - a to přesto, že jejich nejlepší střelec Jalen Rose trefil jen 4 z 24 střel! Zásluhu na tom má především Donnyel Marshall, který nastřádal 29 bodů a 10 doskoků. Do utkání nenastoupili domácí David Robinson a Emanuel Ginobili (naražená žebra), Spurs přesto vylepšili svou bilanci od All-Star přestávky už na 14/2 a stále "dýchají na záda" nejlepšímu týmu NBA Dallasu. 
Střelci: T.Parker 25, Duncan 22b. a 12d., M.Rose 19, S.Jackson 15 - Marshall 29b. a 10d., Crawford 21, E.Curry 14, J.Rose 12, Chandler 10b. a 11d.

Houston - Phoenix 85:75
Přímý souboj o osmou příčku v Západní konferenci byl pochopitelně pro oba týmy velmi důležitý, a i když si domácí Rockets "neodpustili" katastrofální výpadek ve třetí čtvrtině, nakonec především díky nováčkovi Yao Mingovi mohou mít před závěrem základní části sezony trochu klidnější spaní. Nejen, že se totiž v tabulce dostali před svého dnešního soupeře, ale mají i lepší vzájemné zápasy (3-1), takže pokud chce Phoenix skončit osmý, musí mít v konečné tabulce lepší bilanci než Houston. Domácí předvedli vynikající výkon v prvním poločase (55:31), ale ve třetí čtvrtině nastříleli jen 9 bodů!, hosté se dostali do hry a Anfernee Hardaway snižoval necelých 5 minut před koncem už na 70:64 - Rockets ale měli ve svém středu výborného Yao Minga, který na to odpověděl čtyřmi koši v řadě a především jeho tvrdý smeč po úniku podél základní čáry zvedl diváky ze sedadel. Hosté bojovali, ale čas hrál proti nim - půl minuty před koncem snížili na pětibodový rozdíl (79:74), ale pak už museli faulovat a Francis, Yao ani Mobley se z čáry trestného hodu nemýlili. Hosté sice lépe doskakovali a stříleli více trestných hodů, ale doplatili na velmi špatnou střelbu ze hry - jejich úspěšnost byla jen 33% a z trojky proměnili jediný z 10 pokusů.
Střelci: Yao 20, Mobley a Rice 13, Francis 12 - Marbury 19, Hardaway 17, Marion 14b. a 12d., Stoudemire 12

Denver - Seattle 84:92
Domácí Nuggets svého soupeře hodně potrápili a přestože v zápase ani jednou nevedli, dokázali 5 minut před koncem snížit dokonce jen na rozdíl jediného bodu - v tu chvíli však trefil velmi důležitou trojku Brent Barry a hosté šňůrou 0:8 rozhodli. Nejlepším hráčem domácích byl jako obvykle Juwan Howard (22 bodů a 8 doskoků), v týmu hostů potvrdil dobrou formu z posledních zápasů Rashard Lewis (24 bodů) - pro Seattle je to však teprve druhá výhra z posledních 6 zápasů.
Střelci: Howard 22, Harvey 13, Hilario 11 - Lewis 24, R.Allen 20, B.Barry 14, Radmanovič 12, Drobnjak 11 (Evans 11d.)

L.A.Clippers - Toronto 111:110
Toronto sice po návratu Vince Cartera nehrálo vůbec špatně, ale v posledních dnech jako by mu docházel dech - včerejší porážka je už pátá v řadě a dá se označit za hodně nešťastnou. Hosté vedli totiž ještě v závěru o 4 body, ale Eric Piatkowski trojkou snížil na 109:110 přesně 74 sekund před koncem. Oba týmy se pak dlouho nemohly trefit a o všem rozhodl až domácí Lamar Odom 2 sekundy před závěrečným klaskonem střelou zhruba ze 6 metrů. Útoky ve včerejším zápase vítězily nad obranou a oba týmy měly velmi dobrou úspěšnost střelby - hosté dokonce téměř 55%. Povolili však domácím celkem 13 útočných doskoků a to bylo zřejmě klíčem k těsnému vítězství Clippers.
Střelci: Odom 25, Piatkowski 15, Jarič 13, Maggette 11, Rooks 10 - V.Carter 28, A.Davis 22, Peterson 20, A.Williams 12, J.Williams 11

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:04

Aktualizujeme Fotbalisté Manchesteru City se v dohrávce 34. kola Premier League představili v Brightonu. Díky...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Tři české jachtařky pro Paříž. Kvalifikovaly se i Burská s Tkadlecovou

25. dubna 2024  20:54

Český jachting bude na olympijských hrách po windsurfařce Kateřině Švíkové zastupovat i posádka...

Prodej, Byty 1+kk, 60 m2 - Pardubice
Prodej, Byty 1+kk, 60 m2 - Pardubice

nábřeží Závodu míru, Pardubice - Zelené Předměstí
4 860 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...