LeBron James (vlevo) z Clevelandu najíždí kolem Paula George z Oklahoma City. | foto: AP

Když se špatná obrana zhorší. Snad kouč nedostane vyhazov, bojí se James

  • 7
V sobotu večer měl LeBron James dosáhnout dalšího velkého milníku v kariéře. Místo toho se dočkal další připomínky toho, jak se letos jeho Cleveland v NBA trápí. Fanoušci sledovali, jak si s basketbalisty Cavaliers hraje rozjetá Oklahoma City a překonává je 148:124.

O defenzivních problémech týmu z Ohia se mluví od začátku sezony, ale to, co předvedli Cavs proti Thunder, když si nechali za 48 minut nasázet 148 bodů, je nevídané. Jedná se o vyrovnaný klubový rekord.

James potřeboval před utkáním „jen“ 25 bodů k překonání Kobeho Bryanta na pozici nejmladšího hráče v historii, který v základní části zvládl 30 000 bodů, ale nakonec se i přes 38 odehraných minut zastavil na 18 bodech. Minul všechny své trojky a musel sledovat, jak jim Thunder sází jeden koš za druhým.

Přes 20 bodů se dostalo kompletní hvězdné trio Oklahoma City a do party přibrali ještě pivota Stevena Adamse. Střelcem zápasu byl Paul George s 36 body, Carmelo Anthony přidal 29 bodů a 10 doskoků, Adams 25 bodů a 10 doskoků.

Russellu Westbrookovi chyběl jeden doskok k dalšímu spektakulárnímu triple-double, když měl kromě devíti doskoků na kontě 23 bodů a 20 asistencí.

21.ledna 2018 v 00:28, příspěvek archivován: 21.ledna 2018 v 14:34

VIDEO: Russell Westbrook was dropping dimes today, recording a season 20 assists in the @OKCThunder win! #ThunderUp https://t.co/BhAMFMaQwo

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Russell Westbrook was dropping dimes today, recording a season 20 assists in the @OKCThunder win! #ThunderUp https://t.co/BhAMFMaQwo

Thunder stříleli z pole s úspěšností 58 procent a proměnili čtrnáct trojkových pokusů. Ve zkratce: Cavaliers dostali naloženo.

Porážka a slabé výkony posledních týdnů dokonce poprvé po delší době donutily LeBrona Jamese odpovídat na možnost propuštění trenéra Tyronna Luea.

„Doufám, že Ty o místo nepřijde, ale v tuhle chvíli nevím, co se s naším týmem bude dít. Nevím, jestli je v zákulisí něco v řešení. Já se snažím zůstat maximálně soustředěný a připravit tým na zápasy nejlépe, jak to jen jde,“ řekl po utkání zklamaný James.

Thomas tomu nepomohl

Clevelandská už tak špatná obrana se ještě zhoršila po návratu zraněného rozehrávače Isaiaha Thomase, nejmenšího hráče a zároveň jednoho z nejhorších obránců v celé NBA. Thomas byl sice v sobotu hvězdou Cavaliers na útočné polovině, když s dobrou úspěšností nastřílel 24 bodů, ale to nestačilo.

Útok nebyl pro účastníky posledních tří finále NBA v této sezoně prakticky nikdy problém, hoří defenziva. Od návratu Thomase vyhráli Cavs třikrát z devíti zápasů a nejsou schopni své soupeře konzistentně bránit.

„V Bostonu jsme byli prostě daleko lepší tým na obranné polovině. Hráli jsme s daleko větším nasazením. Vypadá to, jako bychom v obraně nevěřili jeden druhému, a to se musí změnit,“ hledá Thomas řešení porovnáváním se svým předchozím působištěm.

Během posledního období dovolili James a spol. Torontu nastřílet 133 bodů, od Minnesoty dostali 127 bodů, 118 bodů jim dali obhájci titulu Golden State a teď sobotní trápení s Oklahoma City.

To jsou všechno špičkové play-off celky, ale Cleveland je musí porážet nebo s nimi hrát alespoň vyrovnaně, pokud se chce vrátit do finále. Od té doby, co se v sestavě objevil Thomas, porazili Cavs jen solidní Portland a dvakrát Orlando, nejhorší tým Východní konference.

Sestřih ze zápasu Cleveland - Oklahoma City:

Trápení Cavaliers vedlo k hlasitým diskuzím o možných posilách, mezi kterými se objevili třeba George Hill, zkušený rozehrávač Sacramenta, anebo duo  DeAndre Jordan a Lou Williams z Los Angeles Clippers.

Vedení má lehce přes dva týdny času, než se uzavře okno pro přestupy. Všichni vědí, že Jamesovi po tomto ročníku skončí smlouva a on bude hledat důvody, proč zůstat. V tuhle chvíli to pro ně moc pozitivně nevypadá.

S trápením Cavaliers je zjevně spokojen i výřečný newyorský pivot Enes Kanter, který se dostal s Jamesem několikrát do křížku i v této sezoně. Jamesovi se vysmál na Twitteru, když použil i jeho oblíbený hashtag StriveForGreatness.

21.ledna 2018 v 00:25, příspěvek archivován: 21.ledna 2018 v 14:34

148 ⚡️ #StriveForGreatness

Za Thunder ostatně Kanter ještě loni hrál, a tak není obtížné uhodnout, kterému ze sobotních soupeřů přál.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž