Čínský fanoušek LeBrona Jamese přelepil logo náhle nenáviděné a kritizované NBA.

Čínský fanoušek LeBrona Jamese přelepil logo náhle nenáviděné a kritizované NBA. | foto: Reuters

LeBrona si Číňané vzít nenechali. Lakers zápas v Šanghaji odehráli

  • 5
Přípravný zápas Brooklyn Nets a Los Angeles Lakers se i přes při mezi Čínou a NBA v Šanghaji odehrál. Brooklyn v něm porazil tým kolem basketbalové superhvězdy LeBrona Jamese 114:111, v sobotu by se měla uskutečnit mezi oběma kluby odveta v Šen-čenu, městě na dohled od Hongkongu.

Vztahy mezi zámořskou basketbalovou ligou a Čínou, která do NBA investuje miliardy, hrubě poškodil tweet Daryla Moreyho, generálního manažera Houstonu. Ten minulý týden na sociální síti podpořil protivládní demonstrace v Hongkongu. 

Později Morey příspěvek smazal a Číně i čínským fanouškům se omluvil.

Čtvrteční zápas provázely jen nevelké protesty před halou a zvýšený počet policistů. Zrušeny ale v předchozích dnech byly všechny mediální aktivity s hráči i přímé přenosy státní televize. Fanoušků se nicméně do haly vydalo téměř 16 tisíc.

„Nejsme příznivci Lakers nebo Nets. Jsme fanoušci čínského basketbalu,“ řekl jeden z demonstrantů před halou, kteří protestovali proti Moreymu i komisionáři NBA Adamu Silverovi, jenž houstonského manažera podpořil a upozornil na právo svobody projevu.

Lidé v hledišti byli nicméně z hráčů NBA viditelně nadšení. James a spol. ale na Brooklyn nestačili. Nets přitom ztratili už po minutě hry rozehrávače Kyrieho Irvinga, jenž si obnovil zranění v obličeji, i když ho měl po nedávné zlomenině chráněný maskou. Odstoupil po zásahu Rajona Ronda.

Momenty ze zápasu LA Lakers - Brooklyn (hráno v Šanghaji):

V Asii se připravují na ligu i další dva celky NBA. V japonské Saitamě se ve čtvrtek utkali torontští obhájci titulu s Houstonem a Rockets vyhráli 118:111. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž