Scottie Pippen (vlevo) vstupuje do basketbalové Síně slávy pod dozorem svého někdejšího spoluhráče Michaela Jordana.

Scottie Pippen (vlevo) vstupuje do basketbalové Síně slávy pod dozorem svého někdejšího spoluhráče Michaela Jordana. | foto: AP

Chicagská legenda Pippen tvrdí: Výměna Anthonyho je hazard

  • 103
V zámořské NBA sílí spekulace o možném odchodu superhvězdného střelce Carmela Anthonyho z Denveru. Jednou z možností je i jeho přestup do Chicaga, ale legendární Scottie Pippen tvrdí: Výměna Anthonyho je hazard!

Člen basketbalové Síně slávy Scottie Pippen se nechal slyšet, že by nevyměnil mladého pivota Bulls Joakima Noaha za Carmela Anthonyho, a že snaha získat hvězdu Denver Nuggets by pro Chicago byla "ohromným hazardem."

Bulls jsou spolu s New York Knicks v čele seznamu týmů, do kterých by Anthony chtěl eventuálně přestoupit. Vedení Bulls podle všeho v minulých dnech bouřlivě diskutovalo o tom, zda do nabídky za Anthony zahrnout i svého nadějného pivota Joakima Noaha.

Nuggets už před několika měsíci nabídli Anthonymu tříleté prodloužení smlouvy za 65 milionů dolarů do roku 2014, ale šestadvacetiletý hráč ji zatím nepřijal a naopak podle mnoha zdrojů vyvíjí velký tlak na vedení Nuggets, aby ho vytrejdovalo ještě před začátkem tréninkového kempu v příštím týdnu.

Carmelo Anthony (vpravo) z Denveru Nuggets se chytá uniknout kolem Ala Thorntona z Washingtonu Wizards

Sám Anthony nikdy o trejd veřejně nepořádal a naopak Nuggets se zřejmě chtějí právě na začátku kempu pokusit Anthony ještě přesvědčit, aby v týmu dlouhodobě zůstal. Faktem ale je, že po týdnech tvrdošíjného odmítání naznačili v posledních dnech zainteresovaným týmům, že jsou ochotni jejich nabídky alespoň poslouchat.

"Myslím, že bych to hodně intenzívně zvažoval," prohlásil včera Pippen ve "The Waddle & Silvy Show" na stanici ESPN. "Ale nevím...pokud bych byl generální manažer, těžko bych odsouhlasil trejd na základě toho, co teď Carmelo dělá. Vzhledem k jeho pověsti bych asi raději dal přednost Joakimovi, protože tenhle chlapec vám dá do každého zápasu všechno...den co den. Je to skvělý týmový hráč. A tohle přesně jako manažer týmu chcete."

Pippen prohlásil, že to, jak Anthony vede současnou "kampaň" za své vytrejdování, by mělo Bulls varovat. "Myslím, že tam byly jisté problémy mezi ním, trenéry a klubem. A něco takového by určitě nebylo ideální pro tým, jako jsou Bulls, který se stále snažít vrátit mezi elitu jako pravidelný účastník play-off. A určitě nechcete přijít o někoho, jako je Joakim, a mít tu místo něj někoho, jako je Carmelo. Vždyť se mu tady třeba nebude líbit a příští rok si usmyslí, že chce hrát někde jinde."

"Myslím, že pro Bulls by to byl velký hazard," pokračuje Pippen. "Mohlo by je to nakopnout, ale i vrátit o krok zpět. Mně se Joakim jako hráč líbí, a tak bych z osobních důvodů tu výměnu neschválil."

Pětadvacetiletý Noah měl vloni v týmu Bulls průměry 10,7 bodů a 11 doskoků na zápas. V této sezóně je ve čtvrtém roce svého nováčkovského kontraktu a vydělá si 3,1 milionů dolarů. Po ní se stane chráněným volným hráčem (pokud s Bulls neprodlouží do té doby kontrakt).

Joakim Noah (vlevo) z Chicaga Bulls brání LeBrona Jamese z Clevelandu Cavaliers

"Myslím, že pokud jde o hodnotu pro tým, je jedním ze svou nejcennějších hráčů Bulls," tvrdí Pippen. "Přináší toho týmu opravdu hodně. Je to vítězný typ, nezapomeňte, že má dva univerzitní tituly s týmem Floridy. Chce vyhrávat a tvrdě pracuje. Možná nemá nejatraktivnější styl ze všech, ale odvede práci, kterou má. Trochu mi v tom připomíná Dennise Rodmana."

Dalším z vážných zájemců o Anthonyho služby jsou New Jersey Nets, kteří jsou údajně ochotni za šestadvacetiletou superhvězdu nabídnout svou letošní trojku draftu Derricka Favorse, k tomu dva hráče v posledním roce kontraktu (nedávno získaného Troye Murphyho a Krise Humphriese), a také jedno právo v budoucím prvním kole draftu.

Na prvním místě Carmelova seznamu byli v poslední době New York Knicks, ale zásadní problémem je, že nemají k dispozici práva v budoucích prvních kolech draftu, která by mohli Denveru nabídnout. Pokud by tedy Anthony chtěl za každou cenu hrát příští rok za Knicks, musel by zřejmě dohrát sezónu bez prodloužení smlouvy a pak podepsat v New Yorku novou smlouvu jako volný hráč. Tuto možnost pochopitelně trochu komplikuje hrozící výluka před sezónou 2011/2012.

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž