Chceme rozhodnout v Brně, zní z Děčína

  13:32aktualizováno  15:15
Děčín/Brno - Postup do semifinále playoff? Pro děčínské basketbalisty to v současné době rozhodně není jen vzdálený sen, nýbrž blízká realita. Ve čtvrtfinálové sérii s brněnským A Plus ŽS totiž zatím předvádějí výborné výkony a po středečním třináctibodovém vítězství vedou v sérii hrané na tři vítězná utkání překvapivě již 2:0!

Ve včerejším střetnutí možná kdekdo očekával dramatickou bitvu s rozuzlením až v posledních vteřinách. Stejný nervák, jaký obě družstva připravila svým příznivcům ve vstupním brněnském duelu, o jehož osudu rozhodl děčínský rozehrávač Levell Sanders vítěznou střelou až v poslední vteřině.

Výhry díky obraně

Jenže na severu Čech se hrálo podle úplně jiného scénáře. Skvěle bránící domácí basketbalisté pustili svého soupeře do mírného vedení jen v úvodních třech minutách, pak už měli neustále navrch. Prim hrála jejich defenzíva. V prvním čtvrtfinálovém utkání povolili Brnu nastřílet jen 68 bodů, ve včerejší odvetě dokonce ještě o čtyři méně!

"Obrana byla klíčová v obou dosavadních zápasech," přikývl David Panáček, děčínský křídelník, který přispěl ke druhému vítězství svého týmu jedenácti body. S jeho názorem bezvýhradně souhlasil i kapitán Lukáš Houser. "Je to hodně o obraně, ale nic jiného se ani nedalo čekat. Vždyť v dlouhodobé části patřila obě družstva k nejlépe bránícím týmům Mattoni NBL."

Brno obdrželo v průměru jen 76,3 bodu na zápas, Děčín 83,2. Severočeši však v playoff ještě utáhli defenzívní šrouby a basketbalisté A Plus ŽS se na útočné polovině hřiště trápí. Zatímco v základní a nadstavbové části stříleli v průměru v každém utkání téměř 82 bodů, v dosavadním průběhu čtvrtfinále je jejich průměr o propastných šestnáct bodů nižší!

"Soustředíme se hlavně na brněnské pivoty, protože v Bendovi se Svobodou má A Plus opravdu velkou sílu. Naši podkošoví hráči však zatím hrají výborně a daří se jim své protivníky pokrýt," pochválil Panáček své spoluhráče.

V prvním utkání na domácí palubovce si Brno udrželo úspěšnost střelby z pole nad 43,5%, ovšem v děčínské odvetě klesla o téměř deset procent až na 33,9%. Děčín na tom byl sice ještě hůře (v obou zápasech pod 39%, v Brně dokonce jen 36,5%), ovšem díky kvalitnímu útočnému doskoku měl dohromady ve dvou odehraných zápasech o 24 střel z pole více!

"Každému je jasné, že se žádné střelecké manévry konat nebudou. Alespoň v naší sérii s Brnem určitě ne," říká David Panáček. "Takhle se prostě hrají zápasy playoff. Všichni kladou maximální důraz na obranu. Je to stejné jako například v ledním hokeji. Tam se také kolikrát hraje na jeden vstřelený gól."

Zdá se, že Děčínu takový způsob boje maximálně vyhovuje. "Navíc bych řekl, že hrajeme taktičtěji, než v loňské čtvrtfinálové sérii. Předvádíme mnohem vyzrálejší výkony," připojil další pozitivní zprávu Lukáš Houser.

Kdyby však někdo děčínským basketbalistům před včerejším zápasem řekl, že budou mít v poslední čtvrtině luxusní dvacetibodový náskok, nejspíš by mu nevěřili. "Hodně jsme si věřili, ale myslel jsem si, že druhý zápas bude podobný jako první utkání v Brně. Spíše jsem očekával, že se opět rozhodne až v závěru. Tentokrát to však bylo poměrně jasné," radoval se děčínský kapitán.

"Tak přesvědčivé vítězství asi nikdo nečekal, ale v náš prospěch hovořily dvě zásadní věci: dobrá obrana a také to, že jsme do toho dali více srdíčka," připojil se David Panáček.

Oba křídelníci se shodují, že celý tým udělá všechno pro to, aby čtvrtfinálovou sérii ukončil co možná nejdříve. "Chtěli bychom to zlomit už v dalším zápase Brně, aby byl klid," podotkl Panáček a Lukáš Houser dodal: "V šatně po včerejším zápase jsme si řekli, že se pokusíme v pondělí celou sérii uzavřít. Nechtěli bychom spoléhat až na další domácí utkání."

Machač: Ještě není konec!

Brněnští basketbalisté jsou z dosavadního průběhu čtvrtfinálové série velice rozčarovaní. "Podobný vývoj jsme určitě nečekali," přiznal pivot David Machač. Lituje především úvodního zápasu, který domácí tým ztratil v poslední vteřině. "To utkání nasměrovalo celou sérii jinam, než jsme chtěli."

Stav 0:2 znamená, že do dalšího střetnutí nastoupí hráči A Plus ŽS s nožem na krku. Pokud jeho ostré hrany otupí a druhý souboj ve své hale zvládnou, udrží se ve hře o postup do semifinále. Jestliže však i potřetí zaváhají, sezona pro ně skončí. Nečekaně brzy.

"Myslím si, že je stále ještě o co hrát. Hraje se na tři vítězné zápasy a teď je to pouze 2:0," burcuje Machač. Jenže chtějí-li svěřenci trenéra Pospíšila odvrátit brzké vyřazení, nutně potřebují zlepšit ofenzívu.

"Obrana nám funguje, vždyť jsme doma dostali jen 70 bodů, což je pěkné. Zaměřit se musíme na útok." Ve čtyřech vzájemných duelech v dlouhodobé části Mattoni NBL Brňané nasázeli Děčínu dohromady 358 bodů (průměr 89,5 na zápas). V playoff však jejich střelecká potence povážlivě poklesla. Ve dvou utkáních nastříleli jen 132 body (průměr 66 na zápas).

"Děčín dobře brání a my se bohužel nedostáváme k lehkým střelám. To je důvod, proč dáváme tak málo bodů," říká Machač. "Jestli ale chceme zůstat ve hře o postup, musíme se s obranou soupeře nějak srovnat a přizpůsobit se jí. Je to hodně tvrdé, ale na obou stranách. Tak se hraje playoff."

Ještě v jedné činnosti Brno za svým sokem poměrně výrazně zaostává. Nedaří se mu eliminovat útočný doskok basketbalistů Děčína. Severočeši doskočili pod soupeřovým košem již osmadvacet míčů, z toho plných sedmnáct v prvním utkání! Září především pivot Jakub Houška, který už v útoku ukořistil devět míčů.

"Útočné doskoky Děčína beru na sebe. Vím, že jich jde hodně kolem mě," přiznal sebekriticky Machač. "Musíme si dát velký pozor na to, aby se neopakoval první zápas, který Děčín vyhrál právě díky útočným doskokům. Když se nám podaří tuto zbraň soupeře eliminovat, věřím, že doma vyhrajeme a znovu se vrátíme do Děčína. A tam by se hrál zřejmě rozhodující zápas celé série."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Perušič se Schweinerem zlomili v Tepicu ve třetím setu také polské soupeře

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:54

Mistři světa v plážovém volejbalu Ondřej Perušič a David Schweiner zvládli na turnaji Pro Tour...

Klapka slavil premiérový gól v NHL, Dostál vychytal výhru nad Vegas

19. dubna 2024  7:19,  aktualizováno  7:51

Aktualizujeme Finální hrací den základní části hokejové NHL se dočkal své premiérové trefy v soutěži z farmy...

Jediný trénink na Velkou cenu Číny F1 ovládl Stroll před Piastrim

19. dubna 2024  7:39

Jediný trénink na Velkou cenu Číny mistrovství světa vozů formule 1 vyhrál kanadský jezdec Lance...

Lítali jsme jako na kolotoči. Byla to ale skvělá jízda, shodují se Plzeňští

19. dubna 2024

Vlastní historický milník nepřekonali. Počtvrté se bez vstřeleného gólu už plzeňští fotbalisté v...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...