Jan Křivánek (vlevo) se tlačí do dua soupeřů Adama Číže (uprostřed) a Petra...

Jan Křivánek (vlevo) se tlačí do dua soupeřů Adama Číže (uprostřed) a Petra Bohačíka. | foto: ČBF / Jan Mudra

Číž netušil, co je ve finále 3x3 Tour v sázce, ale prémii zvedl rád

  • 0
Ztráceli už 0:5 a v sílícím větru dlouho nedokázali nasměrovat žádnou ze svých mnoha dvojek. Pak ale basketbalisté Bo!!! v titulovém souboji finálového podniku Chance 3x3 Tour zapnuli na plný výkon a i velmi silné partě Streetsportline na pražském náměstí Republiky ukázali, proč jsou hegemony letošního seriálu v trojkové hře. Po vítězství 18:15 berou nejen domácí titul, ale také si vybojovali postup na pražský super turnaj FIBA World Tour, jejž 8. a 9. srpna pohostí pražský Václavák.

„I za stavu 0:5 jsme svým dvojkám stále věřili. Jsme střelci, víme, že z dálky umíme koše dát a bylo jen otázkou času, než to tam spadne. Je pravda, že ve finále jsme to už ostřelovali víc než v předchozích zápasech, ale bylo to už dáno únavou. Na zápas jsme čekali přes hodinu a už se nám nechtělo chodit tolik dovnitř. Ta střelba je přece jen pohodlnější, takže jsme si to odstříleli z dálky,“ přiznal usmívající se rozehrávač vítězné sestavy Adam Číž, který se radoval spolu s dalšími Ostravany Janem Stehlíkem, Pavlem Novákem a Petrem Bohačíkem.

A že se při finále zvedal už i slušný vítr? I nad tím playmaker mávl rukou. „S tím se musí počítat. A když vám zafouká, tak to hodíte trochu doprava.... Ne, to si dělám srandu,“ zakřenil se Číž.

Podle něj byli jeho Bo!!! suverénně nejlepším týmem na turnaji a bylo jen otázkou času, než se to ve finále projeví i na skóre. „I když se ze začátku tolik nedařilo, pak už nám to napadalo a bylo to hotové.“

Finálový zápas se začal lámat po šťastné dvojce o desku Tomáše Vyorala, který v sestavě Streetsportline (dále Jan Kratochvíl, Roman Zachrla a Pavel Bosák) na poslední chvíli nahradil zraněného šéfa týmu Ondřeje Dygrýna. Jeho tým se z vedení 9:6 postupně propadl až na 9:14. A Bo!!! tažení Čížem, který se trefoval z dálky, z nájezdů i z šestek, tak získali necelé dvě minuty do konce klíčový náskok.

Šanci soupeře na obrat pak definitivně zahodil Vyoral, který měl po poradě sudích za stavu 11:15 necelou minutu do konce možnost hned čtyř šestek najednou, když byl faulován při pokusu za 2 body , a navíc šlo již o 7. faul soupeře. Proměnil jen 2 pokusy a rozparáděný Číž vzápětí kontroval dvojkou na 13:17.

Bosák ještě snížil na 15:17, ale Bo!!! pak urvali kritický útočný doskok a měli tak definitivní jistotu vítězství.

Duel samých borců se zkušeností z NBL měl viditelný i hmatatelný náboj. „Určitě to díky tomu bylo ještě prestižnější. Stupně vítězů byli obsazeny samými hráči, co se basketu věnují celý život, a trénují ho dvakrát denně,“ potvrdil rozehrávač NH Ostrava, který se prý snaží hrát vesměs totéž, na co je zvyklý z Kooperativa NBL.

„My to měli založené na pick-and-rollu a to nám na turnaji vycházelo,“ pochvaloval si.

Bo!!! v základní skupině vyřídili české Rysy a Young Gunners a ve čtvrtfinále další tuzemský celek Grit & Grind. Jak přiznal Číž, poprvé se tým vážněji zapotil až v semifinále s nakonec třetím Extrémním napalmem (18:14), hrajícím ve složení Jan Tomanec, Martin Kratochvíl, Ondřej Šiška a Jan Křivánek. Ten v utkání minul řadu projektilů z dálky i zpod koše a za Bo!!! se do hlavní role obsadil Petr Bohačík, z hlediště sledován bratrem Jaromírem i Kamilem Švrdlíkem. Dva pětkoví reprezentanti, chystající se na olympijskou kvalifikaci, využili dne volna, aby se zaskočili podívat na turnaj, kde by jinak nejspíš také účinkovali.

Následující výpověď Adama Číže, pokud nebyla míněna v žertu, pak zcela jistě zaskočí lídra Bo!!! Jana Stehlíka, který úspěchu na závěrečném turnaji Chance 3x3 Tour podřídil úplně všechno, protože si nechtěl nechat uniknout postup na World Tour, jejž měla zaručený pouze nejlepší česká sestava turnaje.

„Osobně jsem nevěděl, že se o World Tour hraje. My se přijeli do Prahy podívat a užít si tu hezký víkend. A když jsme se dozvěděli, že prize money pro vítěze jsou 30 tisíc, tak jsme je z té země chtěli zvednout,“ pravil dirigent vítězné ostravské party.

A aby kolem sebe udělal ještě větší tajemno, přiložil pod kotel i takto: „Teď ještě nevíme, jestli turnaj World Tour budeme hrát, protože v srpnu už začíná příprava v ligových klubech. Musíme si na to sednout a pobavit se o tom. S jakým klubem to budu řešit, teď ale ještě neřeknu. A jestli to bude překvapení? Záleží, jak se to vezme...“

Duel o bronz uchvátil Extrémní napalm po skolení polské reprezentace 15:11. Poražení finalisté Streetsportline, kteří už měli postup na World Tour zajištěn díky senzačnímu triumfu na turnaji v Odense, v semifinále těsně 16:14 porazili silný polský tým, když rozhodla dvojka Vyorala 9 vteřin do konce, a vzápětí i riskantní blok Bosáka na dvojkujícího soupeře.

Adama Číž, Petr Bohačík, Jan Stehlík a Pavel Novák (zleva) z týmu BO!!!, vítězové české 3x3 Tour.

Mezi ženami si vítězství vybojoval maďarský celek Women Hun (Dóra Medgyessyová, Anna Suppánová a Petra Szabóová), který ve finále rozbil Svatbu Jirky Káry (Pamela Therese Effangová, Gabriela Mervínská a Tereza Motyčáková) 21:6.

Kategorii dorostenců U18 ovládl JBMNT Team (Lukáš Jokl, Matěj Musil, Michal Šulc a patnáctiletý Marek Vyroubal), který ve finále porazil Deez Nuts (Didi Akahomen, Jiří Šejbl, Ondřej Táborský a Marek Taussig) 12:8.

Ve stejné kategorii dívek finálové utkání patřilo po BB Juniors (Barbora Šauerová, Anna Pavlicová a Erika Vitásková) po vítězství 14:7 nad Kebabem (Barbora Bajgarová, Eliška Misíková, Kristína Štelbacká a Kristýna Vighová).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž