Chána čeká premiéra v ústeckém dresu

  17:26aktualizováno  27. ledna 12:39
Praha - S výraznou posilou, kterou je pětadvacetiletý pivot s reprezentačními zkušenostmi Aleš Chán, vyrukují ústečtí basketbalisté v 18. kole Mattoni NBL na tým Pardubic. V dresu hostujícího družstva se rovněž poprvé představí o pět let mladší podkošový hráč David Šteffel, který přišel na východ Čech z Itálie.

SČP Ústí n. L. - Synthesia Pardubice
(28. 1. v 16 hodin)

Plynaři hrají tři utkání v řadě na domácí palubovce a protože minulý duel s brněnským Handicapem nezvládli a příští týden je čekají obhájci titulu z Nymburka, chtěli by proti Pardubicím uspět. Tři porážky za sebou v domácím prostředí by jim totiž mohly hodně zkomplikovat situaci.

"Rozhodně chceme vyhrát, abychom se dostali do lepší pohody," přikývl ústecký trenér Jan Šedivý. O nejbližším soupeři svého celku říká: "Pardubice se už otřepaly z odchodu Špičky a poslední zápasy odehrály v pohodě, o čemž nejlépe svědčí vítězství nad Mlékárnou Kunín."

V dresu Synthesie se v současné době daří především pivotu Trnkovi, prosazuje se i nová posila Ames. "Ten se mi moc líbí," prohodil Šedivý, který už bude mít k dispozici exnymburského pivota Aleše Chána. "Co se týče Trnky, s vysokými podkošovými hráči jsme většinou neměli problémy. Víme, jak jej zastavit, ale je otázkou, jak se nám podaří naplnit naše záměry na hřišti."

Východočeši by moc chtěli proniknout do elitní šestky a proto trenér Stanislav Petr vyhlásil jediný cíl. "V každém případě chceme v Ústí vyhrát a s tím také na sever Čech pojedeme. Jde o hratelného soupeře a jestliže chceme pomýšlet na šesté místo, musíme v tomto zápase uspět."

Pardubický kouč si však uvědomuje, že to nebude jednoduché. "Ústí je doma nebezpečné. Jde o nevyzpytatelný tým, který je schopen odehrát velmi dobrá utkání se silnými soupeři, ale zrovna tak "umí" prohrát s horšími týmy. Budeme chtít co nejvíce využít pivota Trnku, protože takového hráče domácí ve svém středu nemají. Navíc pokud dostaneme míč pod koš, uvolní se prostor na perimetru a střelba z dálky bude jednodušší. To je návod, jak uhrát dobrý výsledek. Uvidíme, jak se nám ho podaří zrealizovat."

Do dresu Synthesie se poprvé oblékne dvacetiletý pivot David Šteffel, který přichází z Itálie. "Už jsme se s USK Praha dohodli, takže za nás v Ústí nastoupí. Nepochybuji o tom, že pro nás bude velkým přínosem," doplnil Petr.

Očima expertů

Josef Jelínek: V minulém kole mě Ústí znovu utvrdilo v tom, že se nedá vycházet z výsledků předchozích zápasů a že každé utkání je opravdu jiné. Zatímco domácí hráči po výhře na USK prohráli doma s Handicapem, Pardubice dvakrát vyhrály. Navíc se jim rozehrává nová posila, americký rozehrávač Ames a určitě jim pomůže i David Šteffel. Severočeši sice potřebují vyhrát, aby se odpoutali od dvojice týmů pod sebou, ale já si myslím, že tento zápas lépe zvládne Synthesia. Tip: 2

Jaroslav Kovář: Domácí po dvou vítězných utkáních podlehli v minulém kole celkem překvapivě Handicapu. V sobotu se opět představí ve své hale, ale čeká je ještě mnohem těžší soupeř. Pardubičtí podávají v posledních zápasech dobré výkony a není pochyb o tom, že jim pomohl i příchod Amese. Pokud si chtějí uchovat šanci na šesté místo, musejí v tomto střetnutí bezpodmínečně zvítězit, což si určitě velmi dobře uvědomují. Tip: 2

Předchozí vzájemný zápas:
Pardubice - Ústí n. L. 86:85 (Špička 19 - Feštr 24)

Handicap Brno - USK Praha
(28. 1. v 16.30)

Domácí basketbalisté získali v minulém kole třetí výhru v probíhající sezoně, když dokázali zvítězit v Ústí. V dobré pohodě jsou však i vysokoškoláci. Svěřenci trenéra Petra Tremla totiž dotáhli v souboji s Ostravou osmnáctibodové manko a těžce vybojované vítězství je určitě povzbudilo.

"Všechno vypadalo špatně, ale ukázalo se, že když naše obrana začne fungovat tak, jak má, nakonec to přinese úspěch," vrátil se k duelu s Ostravou trenér USK Petr Treml. "Právě od poslední čtvrtiny předchozího zápasu by se měl náš výkon v Brně odrazit."

Pražané dokázali na palubovce Handicapu vyhrát naposledy v říjnu roku 2001! Od té doby tam prohráli pět zápasů v řadě. "Domácí hráči nemají moc co ztratit, ale myslím si, že to bude hlavně o našem výkonu. Podle mě máme lepší tým a když k tomuto utkání přistoupíme zodpovědně, pak bychom mohli to datum poopravit," usmál se Treml, jemuž bude kvůli zraněnému kotníku znovu chybět pivot Tomáš Hrubý.

Tremlův protějšek z brněnské střídačky Vlastimil Havlík ví, že Handicap čeká velice těžké střetnutí. "Určitě o mnoho těžší, než před týdnem v Ústí. USK je pro nás horším soupeřem, protože hraje dost agresivně, lépe brání a také disponuje větší silou pod košem."

Právě souboje pivotů by mohly být podle Havlíka klíčové. "USK hraje venku trochu hůř než doma. Rozhodující bude náš výkon v obraně. Osu vysokoškoláků tvoří rozehrávač Václav Hrubý, křídelník Bosák a podkošoví hráči, kteří jsou vysocí a těžcí. Pro vývoj zápasu bude velice důležité, jestli je dokážeme eliminovat."

Očima expertů

Josef Jelínek: USK letos hraje na cizích palubovkách lépe než doma a navíc hodně agresivně brání, takže to Handicap bude mít velice těžké. Podle mě můžou domácí basketbalisté pomýšlet na úspěch jen v tom případě, pokud se v útoku nadstandardně prosadí alespoň dva hráči, podobně jako v Ústí. Vzhledem k tomu, že se jim to v této sezoně podařilo vůbec poprvé, tomu však příliš nevěřím. Tip: 2

Jaroslav Kovář: Domácí po dlouhé sérii porážek v minulém kole konečně zvítězili a duel s USK by měl ukázat, jestli jde o náznak lepších výkonů a vzrůstající formy. Vysokoškoláci svá poslední dvě utkání těsně vyhráli a díky tomu si udrželi šanci bojovat o šesté místo. Pokud na něj chtějí pomýšlet i nadále, potřebovali by v Brně vyhrát. Tip: 2

Předchozí vzájemný zápas:
USK Praha - Handicap Brno 76:68 (Alič 19 - Vrubl 20)

BK Děčín - Mlékárna Kunín
(28. 1. v 17.30)

Severočechy čeká další náročné utkání. V minulém kole na prostějovské palubovce neuspěli, když po jasném průběhu prohráli o čtyřiadvacet bodů a ve své hale tak mají proti dalšímu špičkovému týmu co napravovat. První vzájemný zápas s Mlékárnou Kunín v Novém Jičíně jim vyšel a trenér Pavel Budínský věří, že jeho svěřenci favorita řádně potrápí i v ČEZ Sportcentru.

"Herní styl Kunína nám celkem sedí, jsme schopni s ním sehrát kvalitní zápas. Otázkou je, jak se nám podaří eliminovat lídry Warricka, Šošku a Chavise. Tito hráči totiž nemívají moc dlouhé výpadky. Jedno utkání jim třeba nevyjde, ale v dalším už jsou schopni zahrát výborně," podotkl děčínský kouč Pavel Budínský.

Věděl, o čem mluví. Hráčům Mlékárny Kunín totiž poslední dva zápasy vůbec nevyšly. Nejprve senzačně prohráli v Pardubicích a potom utrpěli dvacetibodový debakl od Nymburka.

"A takový tým, jakým je Kunín, není zvyklý na nějakou šňůru porážek. Je nám jasné, že soupeř přijede s maximálním odhodláním uspět. Pokud se však chceme měřit s českou špičkou, tak se na to nesmíme ohlížet a musíme se snažit předvádět hru, která je nám vlastní."

Novojičínský trenér Zdeněk Hummel nezastírá, že v kabině úřadujících vicemistrů momentálně nepanuje ideální nálada. "Jestliže se chceme dostat z deprese, která v týmu po dvou porážkách panuje, tak se musíme pokusit v Děčíně vyhrát," poznamenal Hummel.

Severočeský tým považuje za velice kvalitního soupeře. "Děčín předvádí hlavně ve své hale velmi dobrý basket. Já si dokonce myslím, že je to družstvo, které hraje nejkolektivnější basketbal v Mattoni NBL. A to je návod i pro nás. Pokud chceme uspět, musíme přestat hrát individualisticky, což platí pro útok i pro obrannou fázi."

Očima expertů

Josef Jelínek: Pro Děčín hovoří to, že je schopen hrát před svým publikem na doraz, na druhou stranu Kunín dvakrát za sebou prohrál a určitě nebude chtít dopustit další neúspěch. Hodně bude záležet na tom, jak se domácím hráčům podaří pokrýt tři největší opory hostů, tedy Warricka, Chavise a Šošku. Jestliže to zvládnou a utlumí je na menší počet bodů, tak mají slušnou šanci vyhrát. Přece jen však jde o tři hráče, což je hodně složité, takže o něco více věřím Novojičínským. Tip: 2

Jaroslav Kovář: Půjde asi o nejzajímavější utkání celého kola. Severočeši už několikrát dokázali na domácí palubovce zaskočit a překvapit i silnější soupeře a jsem přesvědčen o tom, že se dobře připraví i na Kunín. Zajímavý bude souboj amerických rozehrávačů. Sanders dokáže výborně bránit, pro svůj tým je ale velmi platný i v útoku. Jeho protějšek Chavis má ve svých výkonech mnohem větší výkyvy. Hosté však mají ve svém středu více hráčů, kteří jsou schopni bodovat a proto si myslím, že dva body získá Kunín. Tip: 2

Předchozí vzájemný zápas:
Mlékárna Kunín - Děčín 89:79 (Warrick 26 - Sanders 24)

ČEZ Basketball Nymburk - BK Sadská
(28. 1. v 17.30)

Sousedské derby má zcela jasného favorita, vždyť se utkává první tým tabulky s posledním. Cokoliv jiného, než přesvědčivá výhra Nymburka po jednoznačném průběhu by bylo obrovským překvapením.

Středočeši mají za sebou hodně náročný program. V Mattoni NBL se v minulých týdnech střetli s brněnským A Plus ŽS, Prostějovem a Mlékárnou Kunín, důležitá utkání pak sehráli zejména ve FIBA EuroCupu. "Proti Sadské se budeme snažit hrát naplno, abychom nevypadli z rytmu," prohlásil nymburský kouč Michal Ježdík.

V příštím týdnu čeká jeho svěřence další náročný zápas na evropské scéně. "Proto bychom chtěli maximálně využít toho, co budeme hrát v Kyjevě," řekl dále Ježdík. Plánuje rozložit minutáž rovnoměrně mezi všechny hráče? "Může se to stát, ale je to podmíněné tím, že základní sestava bude hrát na sto procent."

Nováček Mattoni NBL odehrál strašidelnou první čtvrtinu ve středečním pohárovém střetnutí s Prostějovem. Po deseti minutách hry totiž prohrával 11:45!!! "Začali jsme velice vlažně, byla to naprostá ostuda. To se nám v dalších zápasech nesmí stát," konstatoval hostující trenér Petr Hybler.

Co řekl k utkání v Nymburku? "Spokojen budu s tím, když bude naše hra vypadat jako v posledních třech čtvrtinách pohárového duelu s Prostějovem. Zkrátka abychom si při odchodu z haly mohli říci, že jsme odehráli slušné utkání s kvalitním výkonem v obranné fázi. To pro mě bude nejdůležitější." 

Očima expertů

Josef Jelínek: Je otázkou, jak k tomuto zápasu domácí basketbalisté přistoupí. Jestliže jej pojmou jako tréninkové utkání, tak vysoko vyhrají a na obou stranách bude vysoké skóre. Pokud ale zápas vezmou jako přípravu na další utkání v evropském poháru, tak také vyhrají výrazným rozdílem, ale nedostanou tolik bodů. Já se spíše přikláním k první variantě. Každý z nymburských hráčů si zahraje dvacet minut a domácí vyhrají o pětadvacet bodů. Tip: 1

Jaroslav Kovář: Domácí basketbalisté mají za sebou hodně náročný program, ale zatím se to na nich příliš neprojevilo. V minulém ligovém zápase výrazně přehráli Kunín a ukázali tak svou sílu. V prvním vzájemném duelu Nymburk zvítězil rozdílem padesáti bodů, tentokrát navíc hraje v domácím prostředí. Podobný vývoj i výsledek očekávám i tentokrát, i když nejspíš dostanou příležitost všichni hráči z lavičky. Sadská nemá nic, čím by mohla svého soupeře zaskočit. Tip: 1

Předchozí vzájemný zápas:
Sadská - Nymburk 65:115 (Šebek 24 - Michel 17)

NH Ostrava - A Plus ŽS Brno
(28. 1. v 17.30)

Basketbalisté Nové huti museli rychle zapomenout na nevydařenou koncovku dramatického zápasu na půdě USK Praha. Nad svými hostiteli sice měli dlouho jasně navrch, ale slibně rozehrané střetnutí nedokázali dotáhnout do vítězného konce a prohráli o jediný bod.

"Samozřejmě to bylo nepříjemné, ale takový je život. I lepší týmy než jsme my už ztratily podobné i vyšší vedení," poznamenal ostravský trenér František Rón. "Tři čtvrtiny jsme hráli super basketbal, ale pak zkrátka soupeři vyšly nějaké tahy a my jsme prohráli. Teď už se však připravujeme na další zápas."

V něm čeká Ostravu aktuálně druhý tým ligové tabulky A Plus ŽS Brno. "Mezi největší přednosti našeho soupeře určitě patří velice dobrý přechod z obrany do útoku a také hra pod košem, hlavně co se týče doskakování. Velké nebezpečí hrozí nejen od vysokých hráčů Bendy, Machače či Adžiče, ale návyky na útočný doskok mají i hráči z perimetru."

Právě důslednost v podkošových soubojích může být podle Róna klíčem k úspěchu. "Bude velice důležité, aby se nám podařilo hráče soupeře pod naším košem odblokovat, možná i na úkor našeho rychlého protiútoku. Do obranného doskakování se bude muset zapojit všech pět hráčů, kteří budou v daný moment na hřišti."

Brňané se dokázali velice rychle otřepat z těsné porážky v Děčíně a v minulém kole přesvědčivě zdolali pražskou Spartu. "Teď nás však čeká další těžké střetnutí. V Ostravě se velice těžko vyhrává," volil opatrná slova hostující trenér Miroslav Pospíšil.

"Nová huť má velmi dobrý a vyrovnaný tým, na všech postech jsou dostatečně kvalitní hráči. My musíme znovu vyjít z co možná nejlepší obrany, jedině tak můžeme pomýšlet na vítězství."

Očima expertů

Josef Jelínek: Ostrava má za sebou smolný zápas na palubovce USK a určitě bude chtít vyhrát, nicméně si myslím, že Brno je pro domácí hráče až příliš velkým soustem. Kvalita je jasně na straně hostů, navíc herní styl, který A Plus ŽS produkuje, Ostravě nesedí. Neříkám, že to brněnský tým bude mít jednoduché, ale domnívám se, že Nová huť navzdory velké snaze nevyhraje. Tip: 2

Jaroslav Kovář: Pokud si domácí hráči chtějí udržet šanci na účast v první šestce, budou muset v tomto utkání zvítězit. V minulém kole ale nešťastně prohráli s USK Praha, když se střelecky dařilo pouze Prášilovi s Gavlákem. Dá se však očekávat, že v domácím prostředí podají podstatně lepší výkony i další hráči. Basketbalisté A Plus ŽS v posledním utkání potvrdili vzestup formy a také oni chtějí bojovat o co nejlepší postavení v tabulce. Zajímavé by mohly být souboje pohyblivých podkošových hráčů obou týmů, pro hosty bude důležité ubránit Gavláka a Prášila. Vhodné typy háčů na to určitě mají. Tip: 2 

Předchozí vzájemný zápas:
A Plus ŽS Brno - Ostrava 91:78 (Benda 21 - Mužík a Prášil 18)

Sparta Praha - BK Prostějov
(30. 1. v 16.15, ČT2)

Spartě se v posledních týdnech nedaří. Prohrála už pět zápasů v řadě, naposledy nezvládla závěrečnou čtvrtinu na hřišti A Plus ŽS Brna. Naopak Prostějov se s přehledem vypořádal s Děčínem a dobrou formu potvrdil i ve středečním pohárovém duelu v Sadské.

"Znovu se však ukázalo, že náš tým se těžko obejde bez Petra Czudka, který dává hře nápad. Od začátku jsme byli lepší, ale když Petr odešel z palubovky, soupeř hru vyrovnal," uvedl na webových stránkách prostějovského klubu trenér Michal Pekárek.

Do utkání na půdě Sadské už zasáhl uzdravený reprezentační křídelník Jiří Černošek. "Jeho návrat mě opravdu potěšil. Chci věřit, že bude po svém dlouhodobém zranění opravdu fit," dodal Pekárek.

Sparta má za sebou sérii nevydařených zápasů, trenéra Jaromíra Geršla navíc trápí nedobrý zdravotní stav několika hráčů. "Trénujeme pouze v osmi," posteskl si sparťanský kouč.

"Prostějovský tým je složený z výborných individualit. Pokud jsou ochotni hrát kolektivně, jsou velice silní. Řekl bych, že v letošní sezoně je to po Nymburku druhé nejsilnější družstvo v Mattoni NBL."

Očima expertů

Josef Jelínek: Sparta mě v několika posledních zápasech nepřesvědčila, ale měla by se co nejrychleji zkonsolidovat a nějaký zápas vyhrát. Naopak Prostějov podává v současné době kvalitní výkony a co je pro něj důležité, dokáže hrát koncentrovaně. Na perimetru i pod košem má dostatek kvalitních hráčů, aby v Praze mohl uspět a jestliže si udrží standardní výkonnost z uplynulých kol, zápas na Spartě zvládne. Tip: 2

Jaroslav Kovář: Spartu čeká další těžký soupeř. Přestože bude hrát na domácí palubovce, nevěřím tomu, že by mohla vyhrát. Hosté až na porážku v Nymburku dokázali v posledních zápasech vítězit a podávali kvalitní výkony v obraně i v útoku, naopak domácí tým se několikrát nevyvaroval slabších úseků a příliš velkého počtu chyb, což jej stálo lepší výsledky. Prostějov je určitě favoritem a poku podá svůj standardní výkon, měl by zvítězit. Tip: 2

Předchozí vzájemný zápas:
Prostějov - Sparta Praha 100:91 (Crisp 24 - Reinberger 19)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Pardubice - Třinec. Klíčový pátý duel. Kdo získá mečbol?

24. dubna 2024  17:30

Sledujeme online Jeden z finalistů hokejové extraligy může dnes udělat důležitý krok za titulem. Poutavá série mezi...

Paulovi na MS curlingových dvojic porazili Američany a udrželi naději na postup

24. dubna 2024  17:17

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu porazili Američany a...

ONLINE: Plzeň - Zlín, domácí bojují o finále poháru i s Šulcem a Chorým

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  17:15

Sledujeme online Plzeňští fotbalisté hrají doma proti Zlínu o účast ve finále MOL Cupu, kde už čeká pražská Sparta....

Už není cesty zpět. Hradilek myslel na olympiádu, ale zradila ho ruka

24. dubna 2024  16:58

Před jedenácti lety vládl světovým peřejím. Měl olympijské stříbro z Londýna a stal se mistrem...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...