Duel extraligy do 18 let mezi USK Praha a BA Sparta. Jan Bejček (v červeném) ze

Duel extraligy do 18 let mezi USK Praha a BA Sparta. Jan Bejček (v červeném) ze Sparty obchází Lukáše Feštra z USK | foto: USK Future Stars Praha

Čeští juniorští šampioni dostávali venku lekci za lekcí - z agresivity a síly

  • 7
Na konci roku 2010 využili junioři USK Future Stars Praha prázdnin k účasti na turnajích v Belgii a Nizozemsku. Nakonec se však čeští šampioni škole nevyhnuli. Byla to škola moderního basketbalu. Vrátili se s třemi výhrami a pěti porážkami.

Ale pro trenéra Petra Jachana i jeho svěřence byly cenné i prohry. "Moje motto totiž zní: Každá porážka je cestou k vítězství," vysvětluje kouč jistý paradox.

"My chceme motivovat hráče k tvrdé práci. Neuspokojovat se v porovnání jen s českými hráči, ale porovnávat se s největšími jmény v Evropě," dodává.

Co všechno zjistil?

Osvědčil si, že základní osa Lukáš Feštr, Tomáš Kyzlink, Vít Petrák, Daniel Truhlář a Dalibor Fait zasluhuje uznání. Vždyť během čtyř dnů absolvovala osm utkání s průměrem kolem 35 odehraných minut.

Ale mít pětici kandidátů české reprezentace do 18 let na evropské scéně nestačí. Nymburská posila Martin Kříž má zraněný kotník a na turnaj neodjel. Solidní momenty předvedli jen další dva hráči. Ani v týmu, který Česku kraluje, zkrátka nejsou lidi.

Velkou inspirací se v průběhu turnaje stal výběr CBA, basketbalové akademie z Kanárských ostrovů. "Je tam obrovská konkurence, ze skupiny 30 hráčů se vybírá dvanáctka. To v Česku chybí. Já volám po konkurenčním prostředí. Hráč je v denní konfrontaci těch nejlepších ve své kategorii, aby dokazoval, že on je ten nejlepší," říká Jachan.

Cestou pro mladé Čechy ale není pouhý přechod do špičkového evropského celku. S týmem CBA na souběžně hraný turnaj dvacetiletých přicestovali i Marek Souček a Matyáš Hering.

Jenomže k Jachan k jejich účasti poznamenává: "Já si je na hřišti nedovedl představit. Ne z hlediska basketbalové kvality, ale pro jejich projev. Jejich mentalita není stejná jako byla vítězná agresivní mentalita hráčů CBA. Oni nejsou hladoví vlci. Jediný konkurenceschopný byl Slovák Bojanovský."

I na něj by se měli čeští mladíci dívat. Úkoly znějí jasně: mají chtít vítězit. A to v každém souboji. "Třeba Holanďané věděli, že prohrají s CBA, ale do poslední sekundy bojovali o každý míč, každý souboj. Tato vlastnost nám chybí," mrzí Jachana.

"Trendem je teď atleticko-silové směřování basketbalu. Dominující atletika a síla není na úkor basketbalových dovedností, ale právě tyto dovednosti včetně střelby jsou realizovány v maximálním atletickém a silovém provedení," popisuje trenér posuny v basketbalové Evropě.

Dobrým příkladem těchto trendů bylo finálového utkání mužů kategorie do dvaceti let mezi zmiňovanou CBA a srbským Mega Vizura Bělehrad. "To ukázalo, co znamená vítězná mentalita a agresivní atleticko-silový trend basketbalu a to v každém jednotlivém souboji," říká Petr Jachan.

Jeho další postřeh směřuje k pestrému národnostnímu složení špičkových juniorských celků. "Stále více týmů má například rozehrávače tmavé pleti. Tím se opět vytváří konkurenční prostředí."

Petr Jachan

Petr Jachan

A co slýchává USK od svých tuzemských kritiků? "My tu žijeme ve světě, že máme hrát s tím, co si vychováme, být pouze na svém písečku. Když budujeme konkurenční hráčský kádr, vyslechneme si svoje."

Jeho svěřenci si na turnaji v belgickém Kortrijku vybojovali šesté místo, v nizozemském Hertogenboschi pak dobyli ve čtyřčlenném poli účastníků třetí pozici, když porazili pouze německý Telekom Bonn.

Přesto našel Jachan i důvody, proč chválit. "Dokázali jsme v takto náročném programu posouvat své výkony dopředu, postupně se hráči adaptovali na mezinárodní úroveň, především tvrdost a agresivitu. Prokázali jsme svoje do dalšího průběhu sezony," říká před únorovým kvalifikačním turnajem juniorské Euroligy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž