Český basketbalista Tomáš Satoranský (vpředu) a Furkan Aldemir z Turecka v...

Český basketbalista Tomáš Satoranský (vpředu) a Furkan Aldemir z Turecka v přípravném utkání. | foto: ČTK

Porážka v poslední sekundě. Čechy obral o vítězství turecký Muhammed

  • 9
Čeští basketbalisté svedli proti Turecku urputný boj se smutným koncem. V zaplněné hale Královka nakonec padli 66:67 a v přípravě na mistrovství Evropy prohráli už šestý ze sedmi dosavadních zápasů. O výhře hostů rozhodl trojkou v poslední sekundě Ali Muhammed. Nejlepším střelcem domácích byl s 16 body Jaromír Bohačík.

Čeští basketbalisté prohráli v přípravě počtvrté za sebou.

Ve čtvrté čtvrtině si přitom krátce před koncem základní hrací doby vybudovali nadějný čtyřbodový náskok.

Poté ale přišla ledová sprcha v podobě Mohammedovy trojky v poslední sekundě. „Mrzí nás to. Ale takový je basketbal,“ říkal zklamaný Bohačík, který hlavně zkraje třetí desetiminutovky zářil.

K vítězství nepomohlo domácím ani výborné vystoupení Tomáše Satoranského, jediný Čech působící v zámořské NBA se připomněl 15 body a pěti přihrávkami.

„Musíme si z dnešního zápasu vzít to pozitivní,“ řekl rovněž patnáctibodový Martin Peterka.

Hosty táhl především Cedi Osman, který bude od nové sezony rovněž působit v nejlepší basketbalové lize světa. Zaznamenal 19 bodů.

Osman řádí, Satoranský diriguje

Češi otevřeli skóre utkání zásluhou dvoubodové trefy Bohačíka a v prvních šesti, sedmi minutách první čtvrtiny měli nad tureckými hosty navrch.

Těm ovšem stačilo fenomenální představení jediného muže, aby drželi krok. Osman, nový spoluhráč LeBrona Jamese v Clevelandu, nasázel za šest minut 11 bodů a díky němu v tu chvíli platil stav 13:11 z pohledu Turků.

Závěr úvodní desetiminutovky lépe vyšel hostům a po úspěšném trestném hodu Furkana Aldemira vedli 21:16, Čechům totiž v závěru odešla finální přihrávka a do hry se bez Satoranského na palubovce vloudily nepřesnosti.

Ve druhé čtvrtině táhlo domácí reprezentaci především duo Martin Peterka, Tomáš Satoranský. Prvně jmenovaný střílel, druhý nahrával.

Rozehrávač washingtonských Wizards ukázal svůj přehled při náramné akci ze 14. minuty, kdy přihrávkou o zem skvěle uvolnil právě Peterku (21:25 z pohledu českého týmu).

Trojkou se vzápětí zaskvěl Tomáš Kyzlink (24:25). V tu chvíli hala bouřila a bubeníci z Děčína mocně bušili paličkami.

V poločase platil stav 33:31 pro Turecko, hosty podržel v posledních minutách Baris Hersek. Češi šli do kabin povzbuzeni alespoň tím, že druhou desetiminutovku vyhráli 15:12. Přesto mohli litovat nízké úspěšnosti střelby (33 %).

A zase ten LeBronův parťák

Svěřenci izraelského kouče Ronena Ginzburga ve třetí čtvrtině navázali na zlepšený výkon a byl to Jaromír Bohačík, komu patřily úvodní minuty.

Právě on vybudoval třemi přesnými střelami a jednou chytrou asistencí Čechům brzký sedmibodový náskok (42:35). Turci ale nehodlali připustit, aby se z dlouho vyrovnaného zápasu náhle stala exhibice domácích.

O stahování českého náskoku se postarali dva nejvýraznější turečtí borci: Aldemir a hlavně Cedi Osman. Ten otočil skóre na 45:44 a vzápětí rovnou přidal další koš.

Osman se navrch trefil ještě jednou, načež se prosadili i jeho spoluhráči: do závěrečného dějství tak šli ve vedení 52:48.

Ve čtvrté čtvrtině sportovní drama, které strhlo diváky na zaplněných tribunách k mocnému povzbuzování, gradovalo. Češi se opírali o akce Satoranského a Patrika Audy, který se prosazoval díky svým ostrým loktům, hosté zase spoléhali na mohutného pivota Semiha Erdena.

Tři minuty před koncem základní hrací doby platilo po dvojce Bohačíka skóre 57:59 z pohledu domácích. Poté takřka holohlavý Sinan Güler neproměnil trestné hody a Peterka vyrovnal!

12,8 sekundy a poté Mohammedova rána

Sarica Ufuk, trenér Turků, reagoval oddechovým časem. Jenže nebylo to nic platné, rozjetí čeští basketbalisté se už nechtěli nechat zastavit. Faulovaný Auda dal obě šestky, dalším přesným košem se přidal Bohačík (63:59).

Pod tureckým košem se díky pohotovému doskoku trefil ještě Peterka (65:62) a na časomíře svítilo 12,8 sekundy. Zdálo se, že druhé vítězství v přípravě už Čechům nikdo nevezme.

Jenže přišel silný turecký závěr korunovaný trojkou naturalizovaného Američana Aliho Muhammeda, známějšího pod původním jménem Bobby Dixon, v závěrečné sekundě. Borci v rudých dresech začali nadšeně poskakovat, vyhráli 67:66.

Přípravné utkání basketbalistů v Praze

ČR - Turecko 66:67 (16:21, 31:33, 48:52)
Nejvíce bodů:
Bohačík 16, Peterka a Satoranský po 15, Auda 10 - Osman 19, Aldemir 11, Muhammed 9. Fauly: 21:26. Trestné hody: 29/21 - 23/10. Trojky: 3:3. Doskoky: 36:34.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž