České basketbalistky po tréninku | foto: ČBF / Václav Mudra

České basketbalistky během přípravy omladí. Trenér sáhl i do Ameriky

  • 4
Česká basketbalová reprezentace žen se otevírá novým tvářím. Trenér Štefan Svitek se rozhodl během letní přípravy vyzkoušet sedm debutantek. V nominaci naopak chybí několik opor, především těch podkošových. Nepřijede ani Alena Hanušová, úřadující nejlepší česká hráčka.

Češky mají hodně blízko k postupu na EuroBasket 2019, další kvalifikační boje je ale čekají až v listopadu. Léto stráví přípravnými zápasy, ve kterých chce dát Svitek šanci dalším hráčkám a zvýšit tak konkurenci.

Program zápasů

Příprava českých basketbalistek

24. května:
Česko - Maďarsko (18:00, Roudnice)

25. května:
Česko - Maďarsko (18:00, Praha-Královka)

6. června: 
Česko - Chorvatsko (18:00, Praha-Královka)

7. června:
Česko - Chorvatsko (18:00, Praha-Královka)

19. června: 
Česko - Rumunsko (19:00, Karlovy Vary)

20. června: 
Česko - Čína (19:00, Karlovy Vary)

21. června: 
Česko - Turecko (19:00, Karlovy Vary)

„Je možné, že vyskočí některá hráčka, která se zatím ani jednoho ze čtyř kvalifikačních zápasů neúčastnila. Teď mají šanci se předvést a nasát atmosféru národního týmu, aby nám třeba mohly v dalších zápasech pomoct,“ prohlásil Svitek.

Kromě Hanušové postrádá z posledních nominací také Veroniku Voráčkovou, Julii Reisingerovou, Kamilu Štěpánovou, Editu Šujanovou, Kiu Vaughnovou či Renátu Březinovou.

O šanci naopak zabojují i osmnáctileté Anna Kubíčková z Ostravy a Kristýna Brabencová z USK Praha, dále Klára Vojtíková z Ostravy, Dana Kušlitová a Kateřina Rokošová z Karlových Varů, Gabriela Andělová z KP Brno a Michaela Gaislerová, která předloni zamířila ze Strakonic na americkou střední školu a letos pokračovala na North Dakota State University.

Kristýna Brabencová z USK Praha

Gabriela Andělová (v zeleném) z KP Brno obchází Michaelu Vackovou ze Žabin.

Příprava začne 14. května. Na programu je pět soustředění a sedm přípravných utkání včetně tradičního mezinárodního turnaje v Karlových Varech.

„Podle mých zkušeností z předchozího působení je to velmi důležité období. Když jsem působil u reprezentace Maďarska, hodně nám to pomohlo připravit se na poslední dva zápasy kvalifikace,“ řekl Svitek.

„Jako hlavní trenér jsem měl možnost s družstvem pracovat jen dvakrát po jednom týdnu a připravit ho na zápasy. Teď ten čas využijeme k tomu, aby tým věděl, co přesně chceme hrát v útoku a obraně, a abychom se lépe sehráli,“ dodal.

Štefan Svitek hecuje české basketbalistky.

Český tým poměří síly v dvojzápasech s Maďarskem a Chorvatskem, na turnaji v Karlových Varech pak vyzve Čínu, Turecko a Rumunsko.

„Soupeři se nesháněli lehce. Některé týmy budou hrát na mistrovství světa a pro většinu z nich je v květnu a červnu na přípravu ještě brzy. Budeme hrát s Maďarskem, které má také dobře rozehranou kvalifikaci a zřejmě postoupí na evropský šampionát. Další dva zápasy s Chorvatskem a dobře obsazený turnaj v Karlových Varech nám vyhovují v situaci, kdy chceme otestovat i nové hráčky,“ dodal Svitek.

Nominace českých basketbalistek

Příprava

Rozehrávačky: Gabriela Andělová (KP Brno), Lenka Bartáková (Piešťanské Čajky/SR), Kateřina Bartoňová (Hradec Králové), Petra Záplatová (Wasserburg/Něm.).

Křídla: Kristýna Brabencová, Karolína Elhotová, Kateřina Elhotová (všechny USK Praha), Michaela Gaislerová (NDSU/NCAA), Jana Hausknechtová (Žabiny Brno), Romana Hejdová (Mondeville/Fr.), Kristýna Minarovičová (Hradec Králové), Renata Pudláková (Slavia Praha).

Pivotky: Anna Kubíčková, Klára Vojtíková (obě Ostrava), Dana Kušlitová, Kateřina Rokošová (obě Karlovy Vary), Tereza Pecková (Miškolc/Maď.).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž