O2 arena coby domov finálového zápasu na MS basketbalistů do 19 let.

O2 arena coby domov finálového zápasu na MS basketbalistů do 19 let. | foto: FIBA / ČBF / Václav Mudra

Jednoho soupeře pro Euro si basketbalisté vybrali sami, vyzvou Polsko

  • 0
Čeští basketbalisté už nějaký čas vědí, že v pražské základní skupině EuroBasketu příští rok v září na razí na Polsko. Sami si ho vybrali. Jednoho ze soupeřů si mohl zvolit každý ze čtyř pořadatelů, jimiž jsou ještě Německo, Gruzie a Itálie. Další účastníky šestičlenné skupiny poznají svěřenci trenéra Ronena Ginzburga v úterý 30. března při losování.

„Vybrat si partnera je pro každého organizátora velice důležité. Výběr u nás probíhal podle tří kritérií - marketingové hledisko, herní hledisko a ticketing, tedy jestli za družstvem jezdí fanoušci a kolik. Poláci nám ve všech třech kritériích vyšli výborně,“ popsal v tiskové zprávě generální sekretář domácí federace Michal Konečný.

Německo si pro základní skupinu zvolilo českého soupeře z kvalifikace Litvu a zástupci Gruzie a Itálie oznámí svá rozhodnutí později. Šampionát se bude hrát od 1. do 18. září 2022, bude se konat v pražské Oareně, Tbilisi, Milánu, Kolíně nad Rýnem a Berlíně, kde se uskuteční vyřazovací část.

Volba na Polsko, osmý tým předloňského mistrovství světa v Číně, padla také z hlediska návštěvnosti. „Reprezentačního trenéra jsme se zeptali, koho by preferoval. Následně jsme si sedli i s naším marketingovým partnerem a zhodnotili faktor návštěvnosti. Z historie víme, že polští fanoušci svůj tým následují. Když jsme všechna kritéria sečetli, vyšlo nám Polsko,“ doplnil Konečný.

„Rozhodovalo hledisko dostupnosti pro fanoušky. Ze sportovního hlediska je prakticky jedno, jakého soupeře si vyberete. Týmy ze druhého až pátého koše se můžou navzájem kdykoliv porazit. S Poláky se díky vzájemným soubojům z posledních let hodně dobře známe. Bude to zase zajímavé,“ podotkl Ginzburg.

Na tradičního soka se těší i hráči. „Starý známý soupeř, se kterým hrajeme každý rok minimálně jednou. Předloni dokonce třikrát! Na EuroBasket postoupili s předstihem. Je to tým, který doufejme přiveze hodně fanoušků a který, doufejme, je i hratelný. Věřím, že budou mít ve všech zápasech, kromě jednoho, domácí prostředí. Jsme rádi, že je máme ve skupině,“ prohlásil kapitán Vojtěch Hruban.

„Za sebe musím říct, že se těším. Zápasy s nimi jsou vždy vyrovnané a emotivní. Jsou to naši sousedi. V minulosti jsme spolu odehráli spoustu zápasů. Bude to zase pikantní souboj,“ uvedl další křídelník Jaromír Bohačík ze Štrasburku.

Osobní zkušenosti s polskou ligou i tamními fanoušky má Lukáš Palyza z Nymburka. „Na našich severních hranicích jsou dva silné fanouškovské kluby - oblast Zgorzelec a Zielona Gora a pak Wroclaw. Představa dojezdové vzdálenosti pár hodin na takovou akci pro Poláky ukazuje, že zápas bude beznadějně vyprodán. Co jsem viděl, tak basketbal je společně s volejbalem druhý nejoblíbenější sport. Polští fanoušci budou zápasy chtít vidět,“ předpokládá Palyza.

Čeští basketbalisté před utkáním mistrovství světa proti Polsku.

Spokojená byla i polská strana. „V posledních letech hrál náš národní tým ty nejdůležitější zápasy daleko od naší země. Hráči Mika Taylora hráli EuroBasket ve Francii nebo Finsku nebo mistrovství světa v Číně. To je důvod, proč jsme o české nabídce dlouho nepřemýšleli,“ uvedl prezident tamní federace Radoslaw Piesiewicz.

Češi, kteří jsou pro los nasazeni ve druhém koši spolu s Litvou, Ruskem a Itálií, si vybrali Polsko ze třetího, kde je také Chorvatsko, Turecko a Slovinsko. 

Další soupeři vzejdou z prvního koše (Španělsko, Srbsko, Řecko, Francie), čtvrtého (Ukrajina nebo Finsko, nikoliv pořadatelé Gruzie a Německo), pátého (Belgie, Maďarsko, Izrael, Británie) a šestého koše (Bosna a Hercegovina, Nizozemsko, Estonsko a Bulharsko).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž