České basketbalistky a jejich adoptivní lvice Lefinka

České basketbalistky a jejich adoptivní lvice Lefinka | foto: ČBF / Václav Mudra

Nová členka basketbalové reprezentace škrábe a kouše. Je to pravá lvice

  • 0
České basketbalistky ctí motto „Bojuj jako lvice“. Jistě mu chtějí dostát také na domácím evropském šampionátu, který už na konci příštího týdne začíná v Hradci Králové a Praze. Ve středu měly možnost se na vlastní oči něco přiučit přímo od té nejpovolanější.

Část odpoledne si národní tým finišující v přípravě zpříjemnil v Bioparku ve Štítě, který chová zvířata získaná z cirkusů nebo soukromých chovů. Jedním z nich je téměř dvouletá lvice Lefinka. Právě za ní mířily kroky basketbalových Lvic.

„Je to krásné,“ vydechla okamžitě po shledání s divokou kočkou rozehrávačka českého týmu Lenka Bartáková.

Kromě návštěvy Bioparku byla hlavním cílem návštěvy adopce Lefinky a předání daru 16 000 korun, na který se složily všechny hráčky a všichni členové realizačního týmu.

„Kdysi jsme adoptovaly žirafu ve Dvoře Králové, ale musím říct, že kočky mi jsou asi bližší. Je to nádherné zvíře. Pro mě to byl super zážitek,“ nemohla mladou lvici dostat z hlavy Bartáková. „Všude máme napsané „Bojuj jako lvice“, takže se k nám ta malá kočička asi hodí víc než žirafa,“ usoudila.

Během téměř dvouhodinové návštěvy si české basketbalistky prohlédly i další zvířata. Nejvíce samozřejmě zapůsobily divoké šelmy, ale velké pozornosti si také užívaly králíčci či teprve čtyřdenní kůzlátko.

Nejvíce času ale strávily hráčky pochopitelně u své Lefinky. „Ještě nikdy jsem se takhle blízko nedostala, abych si jí mohla pohladit. Je tedy škoda, že už je tak velká, že nemůžeme dovnitř k ní. Prý už začala lovit, takže by to bylo nebezpečné,“ mrzelo Bartákovou, že bližšímu kontaktu stála v cestě mříž.

SELFIE? Petra Kulichová se fotí v Bioparku Štít u lvů.

Už i při hlazení přes mříže mohl někomu přejet mráz po zádech, ale Lefinka tušila, že ty vysoké dámy přichází s dobrými úmysly a na závěr jim ještě pár skoky popřála hodně štěstí před domácím publikem.

„Při zápase si asi na malou Lefinku nevzpomeneme, ale mimo basket si na to určitě budeme vzpomínat,“ potvrzuje Bartáková, že malá lvice zanechala v srdci českých basketbalistek silnou stopu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž