Český basketbalový tým a oddechový čas. Jiří Welsch povzbuzuje Jana Veselého,...

Český basketbalový tým a oddechový čas. Jiří Welsch povzbuzuje Jana Veselého, Lukáše Palyzu a Blakea Schilba. | foto: ČBF / Václav Mudra

Basketbalisté se odmění bitvou s Turky, Praha uvidí i finský zázrak

  • 0
Český basketbalový fanoušek má po ženském mistrovství Evropy chviličku na odpočinek, pak se může vrhnout do podpory mužské reprezentace. Eurobasket startuje na přelomu srpna a září, avšak příprava začíná už za dva týdny.

Necelé dva měsíce tréninku vyvrcholí nejočekávanější basketbalovou akcí letošního léta. Evropský šampionát je rozdělen znovu do čtyř zemí, Češi k zápasům své základní skupiny odcestují do rumunské Kluže.

Cesta za obhajobou historického sedmého místa začne 11. července. Hlavní opory se však k týmu budou připojovat postupně, ale i tak odehrají většinu z jedenáctizápasové dávky přípravných střetnutí.

Do České republiky se podařilo přilákat dva zvučné soupeře.

Především utkání s Tureckem, naplánované na 16. srpna na pražskou Královku, bude svátkem pro český basketbal. Soupeř kalibru vicemistrů světa z roku 2010 s několika hvězdami v České republice dlouho nehrál.

O dva dny později na stejném místě změří síly s Finskem, ofenzivně laděným celkem v čele s barcelonským Petterim Koponenem a možná i zázračným Laurim Markkanenem, čerstvě nadějí Chicaga Bulls.

Lauri Markkanen se představuje v Chicagu, bude hrát za tamní Bulls.

„Je to fajn. Vloni jsme se představili na Královce v zápasech s Mexikem a Tuniskem. Tohle vidím kvalitativně jako krok dopředu a nahoru,“ hodnotí soupeře pro domácí přípravu kapitán národního týmu Jiří Welsch.

Přípravné zápasy před ME

zápasy českých basketbalistů před Eurobasketem 2017

28. a 29. července (dva zápasy)
Polsko - Česko (Walbrzych)

5. srpna
Maďarsko - Česko (Maribor)

6. srpna
Slovinsko - Česko (Lublaň)

11. až 13. srpna
tři zápasy na turnaji v gruzínském Tbilisi

16. srpna
17.00 Česko - Turecko (Praha - Královka)

18. srpna
18.15 Česko - Finsko (Praha - Královka)

24. a 25. srpna (dva zápasy)
Lotyšsko - Česko

„Je to výsledkem toho, jak jsme se prezentovali v posledních dvou třech letech na evropské basketbalové scéně. To, že Turecko přijede hrát do Prahy, je vizitka nejen nás hráčů, ale i lidí z federace,“ poukazuje na lepší pozici českého mužského basketbalu v Evropě.

Kromě dvou výše zmíněných utkání čekají na české basketbalisty ještě zápasy v Polsku, na turnaji ve Slovinsku a Gruzii a přípravu uzavřou dvojutkáním v Lotyšsku. To vše absolvují s lehce obměněným realizačním týmem oproti posledním sezonám. Nejvýraznější změnou je pozice jednoho z asistentů, na které Pavla Beneše střídá Luboš Bartoň.

„Já jsem mu řekl, ať koučuje mladé a za mnou nechodí,“ vtipkuje na adresu ještě nedávno spoluhráče Jiří Welsch. Už vážněji dodává: „Jsem rád, je to krok správným směrem. Luboš je zkušený hráč a člověk, který basketbal miluje. Je dobře, že i když je dlouhou dobu v zahraničí, podařilo se ho udržet u českého basketbalu. Nezávidím mu tu roli, protože přechod z hráče na trenéra svých bývalých spoluhráčů není jednoduchý. S Lubošem jsem ale mluvil minulý týden a těší se na to. Já taky.“

Čeští basketbalisté Tomáš Satoranský (vlevo) a Jiří Welsch si domlouvají akci.

Welsch se zároveň zamýšlí, proč bude euroligový vítěz s Barcelonou posilou i mimo hřiště: „Luboš měl možnost ve své kariéře poznat skvělé trenéry. Od nich člověk věci přebírá a může je poslat dál. Pomůže mu ambice a jeho vášeň pro basketbal. Luboš je chytrý člověk a vždycky měl v hlavě databázi hráčů 20 let zpátky.“

Příprava směřuje k závěrečnému turnaji, na kterém se čeští basketbalisté utkají od 1. září postupně s Rumunskem, Španělskem, Maďarskem, Černou Horou a Chorvatskem. Nominace bude oznámena na tiskové konferenci 12. července.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž