Kamil Švrdlík neúspěšně doskakuje v utkání s Kanadou.

Kamil Švrdlík neúspěšně doskakuje v utkání s Kanadou. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Vyřazovat nebudeme, pivoti se mají točit, rozhodl trenér basketbalistů

  • 17
Verdikt, který by vyřadil dva basketbalisty z české nominace, nepadl. V týmu připravujícím se na kvalifikaci o mistrovství Evropy se trenér Pavel Budínský rozhodl ponechat čtrnáct hráčů. Na soupisku však pokaždé musí dopsat dvanáct jmen.

Hned tři hráči však vědí, že si zahrají míň než ostatní: křídlo Štefan Ličartovský a jeden z pivotů Kamil Švrdlík a Tomáš Hampl vždy zůstanou mimo nominaci na zápas.

"Rozhodli jsme se ponechat čtrnáct hráčů, protože nás čeká hodně cestování, navíc mohou přijít zranění. Štefan (Ličartovský) akceptoval roli náhradníka s tím, že s námi bude trénovat, ale na zápasy pojede jen v případě zranění jiného hráče," řekl Budínský na dnešní tiskové konferenci v Chomutově.

V případě pivotů Hampla a Švrdlíka se bude vždy o nominaci na utkání rozhodovat podle soupeře.

"Kamil Švrdlík je mnohem pohyblivější, agresivnější hráč, který se bude hodit, když na své pozici bude mít podobně pohyblivého hráče. Pak přijedou týmy s vysokými pivoty, tak to by se nám zase měl hodit Tomáš Hampl. Oba jsme s tím seznámili a oni se rozhodli, že tuto roli akceptují," vysvětlil Budínský, který na první utkání vezme Švrdlíka.

Basketbalisté začnou kvalifikaci ve středu v Bělorusku, dalšími soupeři jsou Portugalsko a favorizované výběry Itálie a Turecka. "Je to těžká skupina, ale šanci určitě máme. Já si pamatuji, jak jsem byl jako asistent na mistrovství Evropy 2007 a jaký to tam na mě udělalo dojem. Chci si to zopakovat a stejnou motivaci mají hráči," dodal Budínský. Postoupit na ME 2013 do Slovinska lze i z třetího místa.

Domácí zápasy sehraje reprezentace v Chomutově. Poprvé se tam představí v sobotu proti Itálii. Předprodej lístků na domácí zápasy už byl zahájen přes portál Ticketpro.

Nominace basketbalistů pro kvalifikaci o ME

Rozehrávači: Michal Čarnecký (Pardubice), Jakub Kudláček (Caserta/It.), Tomáš Satoranský (Sevilla/Šp.).

Křídla: Luboš Bartoň (bez angažmá), Vojtěch Hruban (Nymburk), David Jelínek (Olin Edirne/Tur.), Štefan Ličartovský (Kolín), Pavel Pumprla (Obradoiro/Šp.), Jiří Welsch (Charleroi/Belg.).

Pivoti: Ondřej Balvín (Sevilla/Šp.), Petr Benda (Nymburk), Tomáš Hampl (Andorra/Šp.), Jakub Houška (Děčín), Kamil Švrdlík (Prostějov)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž