Češi zvládli drama, mají druhou výhru

  18:49
Praha - Na vítěznou vlnu jsou naladěni basketbalisté České republiky v úvodu dodatečné kvalifikace, v níž si chtějí vybojovat postup na evropský šampionát. V Sazka Areně si dnes odpoledne poradili s Polskem, které zdolali po dramatickém průběhu 73:64. Po úspěšném výsledku z estonské palubovky tak mají na kontě již dvě vítězství.
Česko - Polsko: Whitfield (vpravo) a Skibniewski

Česko - Polsko: Whitfield (vpravo) a Skibniewski - Maurice Whitfield z ČR (vpravo) a Robert Skibniewski z Polska v dodatečném kvalifikačním utkání o účast na mistrovství Evropy. | foto: ČTK

Česká republika - Polsko 73:64
(19:17, 38:34, 53:47)

V očekávané základní sestavě, tedy s Petrem Czudkem, Jiřím Welschem, Pavlem Milošem, Lubošem Bartoněm a Ondřejem Starostou vstoupili čeští reprezentanti do boje o druhé kvalifikační vítězství. Proti polskému výběru se jim vydařil začátek a rychle se dostali do devítibodového vedení. Ještě v první čtvrtině o něj však přišli a nakonec o svém vítězství rozhodli až v samotném závěru zápasu.

Úvodní trojku sice trefil z rohu Ignerski, ale Češi čtyřmi koši v řadě rychle otočili skóre ve svůj prospěch. Své spoluhráče strhl příkladnou bojovností kapitán Petr Czudek a po Milošově trojce ze 3. minuty (9:3) si hostující kouč zažádal o time-out. Ihned po jeho skončení se při střelbě z perimetru nezmýlil ani Bartoň a teprve poté se dostali ke slovu i Poláci.

V polovině první čtvrtiny vedl Ježdíkův výběr o šest bodů. Welsch, Bartoň a střídající Whitfield pak s rychlým zakončením neuspěli, naopak soupeři se v útoku dokázali prosadit a rázem snížili na rozdíl jediného koše. Češi měli v těchto chvílích problémy s doskakováním a když pod košem nechali zcela volného Szewczyka, dvě minuty před koncem čtvrtiny bylo vyrovnáno 17:17.

"Potřebujeme zastavit rychlý protiútok a nedovolit jednoduché koše," nabádal kouč Ježdík své svěřence při oddychovém čase. V poslední vteřině byl při tříbodovém pokusu faulován rozehrávač Whitfield, ale proměnil pouze jediný trestný hod.

Prvních pět bodů druhé čtvrtiny si připsali na své konto hosté a po dlouhé době se dostali o krok dopředu. Polští basketbalisté se prosazovali zejména pod košem, kde dokázali využít svých fyzických parametrů, naopak Starosta s Welschem byli pod jejich košem při svých střeleckých pokusech zablokováni.

V závěru prvního poločasu se ale stav znovu výrazně změnil. Bartoňova trojka završila devítibodovou šňůru domácího týmu, který záhy vedl 36:29 a mírné vedení si udržel až do přestávky.

V prvních dvaceti minutách se domácí příliš nemohli spolehnout na střelbu z dálky, neboť trefili jen čtyři z čtrnácti tříbodových pokusů (Bartoň 2/3, Miloš 2/4, Welsch 0/5, Whitfield 0/2), naopak polští basketbalisté stříleli z perimetru s výbornou, padesátiprocentní úspěšností (4/8).

Úvodní čtyři body třetí čtvrtiny zaznamenal nejlepší střelec zápasu Luboš Bartoň. Skóre i nadále narůstalo jen velice pomalu a i když domácí hráči vedli po Welschově první trojce ve 27. minutě 50:43, stále se nemohli dostat do výraznějšího trháku.

Všechny tři první čtvrtiny vyhráli shodně o dva body, ovšem definitivně o svém vítězství rozhodli až v závěrečné desetiminutovce. V jejím úvodu však nejprve museli odrazit nápor Polska. Osm minut před koncem svítil na obří kostce v Sazka Areně průběžný stav 55:52 a po tříbodové akci Skibniewskiho bylo dokonce vyrovnáno.

Čtyři minuty před koncem trefil důležitý koš pivot Benda a když o chvíli později přidal trojku Bartoň, posunul stav na slibných 65:58. Následné koše Whitfielda a Welsche z rychlého protiútoku znamenaly vedení o devět bodů. Do poslední minuty vstupovala Česká republika s osmi body k dobru a o tento náskok se již připravit nenechala.

V českém dresu střelecky zazářil Luboš Bartoň. Stejně jako v Estonsku byl i tentokrát největší oporou svého týmu a celkem nastřílel 24 bodů, navíc si připsal úctyhodných sedm získaných míčů! Dvacet bodů přidal Jiří Welsch. Hosté nejvíce spoléhali na body z rychlých protiútoků, ovšem přestože se je domácím basketbalistům ne vždy dařilo zastavit, kvalitní obranou postupného útoku si dokráčeli pro velice důležité vítězství.

"O reprezentaci Polska jsme věděli vše a podobně těžký zápas jsme čekali," konstatoval hlavní trenér Michal Ježdík, jemuž vadil především vysoký počet doskoků polského týmu a úspěšný rychlý protiútok soupeře. "I přesto jsme nakonec dostali jen 64 bodů, což považuji za velice dobré. Ve druhém poločase jsme se totiž v obou zmiňovaných činnostech zlepšili." 

Čeští basketbalisté mají ve středu volno, o den později se již sejdou v Opavě k přípravě na další kvalifikační střetnutí. To se odehraje v pondělí 29. srpna právě ve Slezsku a soupeřem národního týmu budou reprezentanti Estonska.

Body: Bartoň 24, Welsch 20, Whitfield 7, Miloš a Benda 6, Starosta a Czudek 4, Sokolovský 2 - Ignerski 17, Szewczyk 15, Hyzy 9, Stefanski 7, Bigus 6, Dylewicz 4, Gortat, Chylinski a Skibniewski 2 

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  11:47

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

El Nordico a zimák? Šéf Ústí by jezdil i ještěrkou, kouč říká ne, Děčín překvapil

25. dubna 2024  11:33

Ještě jde o hypotetické hrátky, ale což takhle dát si zimák? V Ústí nad Labem propukla basketbalová...

Změny v extralize: Abdul se stal posilou Vítkovic, Klouček se vrací do Budějovic

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

Extraligové Vítkovice pro nadcházející sezonu posílil útočník Jindřich Abdul, který v posledních...

Tým Soudal Quick-Step vyšle na letošní Giro i české cyklisty Hirta a Černého

25. dubna 2024  10:05

Na cyklistickém Giru d’Italia se stejně jako loni představí Jan Hirt a Josef Černý. Oba čeští...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...