Carmelo Anthony se vrátil ve velkém stylu

  9:45
Denverský Carmelo Anthony se po odpykání disciplinárního trestu vrátil na basketbalovou palubovku ve velkém stylu - do koše Portlandu nasázel 38 bodů a pomohl Nuggets udržet pozici v čele Severozápadní divize NBA.

Denver - L.A.Lakers - Carmelo Anthony z Denveru proniká mezi bránícími hráči Lakers Radmanovicem (vlevo) a Odomem. | foto: Reuters

Denver (40/22) - Portland (38/23) - 106:90
(32:18, 21:26, 28:26, 25:20)

Anthony v předminulém utkání odmítl poslechnout kouče George Karla, který ho chtěl vystřídat, a vedení klubu mu dalo disciplinární trest na jeden zápas. Ve včerejším důležitém souboji ze špičky Severozápadní divize už ale Anthony nastoupil a byl hlavní hvězdou zápasu.

Nuggets prohráli 5 z předchozích 7 zápasů a jejich vedení v divizi se výrazně ztenčilo, takže právě souboj s Portlandem byl velmi důležitý. Denver díky výhře vedení udržel a má náskok jeden a půl zápasu před Portlandem a také před Utahem, na jehož palubovku teď cestuje k dalším důležitému souboji.

Nuggets měli "rychlý start", brzy získali náskok a v dalším průběhu důrazně odráželi pokusy hostů o zvrat. Anthony udal tón hned v úvodu a po jeho třech přesných střelách v řadě (včetně jedné trojky) vedli domácí už 22:13.

První čtvrtinu Nuggets uzavřeli šňůrou 8:0 a zvýšili své vedení na 32:18. Blazers na konci druhé čtvrtiny snížili na rozdíl 6 bodů, ale Denver zakončil poločas parádně. Anthony se blýskl nájezdem pod koš, a po odpovědi Brandona Roye trefil J.R.Smith zároveň se závěrečným klaksonem trojku téměř z 12 metrů (53:44).

Anthony nakonec proměnil 16 z 26 pokusů z pole (38 bodů), Smith přidal 17 bodů, Nene 16 a náhradník Linas Kleiza 15, když všichni měli vysoké procento úspěšnosti střelby. Chauncey Billups sice trefil jen 3 ze 13 střel (10 bodů), ale Nuggets i tak měli týmovou úspěšnost přes 53%.

Za hosty nastřílel Brandon Roy 22 bodů, LaMarcus Aldridge jich přidal 19 a Travis Outlaw 15. Pro Blazers, kteří stále hrají bez zraněného pivota Grega Odena, skončila série 3 výher v řadě.

Když se Anthony ve středu vrátil k týmu (poté, co porážku Nuggets v Detroitu sledoval jen v televizi), řekl novinářům, že s disciplinárním trestem nesouhlasí, ale že tentokrát bude na lavičku sprintovat, pokud se ho kouč Karl rozhodne vystřídat - a co slíbil, to také splnil.

Když v úvodu poslední čtvrtiny střílel hostující Rudy Fernandez trestné hody, kouč Karl poslal ke stolku časoměřičů pivota Neneho, aby Anthonyho vystřídal. Jakmile Nene mezi Fernandezovými šestkami gestem ukázal na Anthonyho, ten přesprintoval celé hřiště a usadil se na lavičku - což zaplněná hala kvitovala aplausem a kouč Karl úsměvem. 

"Byla to legrace," prohlásil po zápase Karl a Anthony přidal: "Brali jsme to s humorem. Je to za námi, poučil jsem se z toho. Dnes jsem chtěl hrát hodně agresívně," dodal. "Po dvou porážkách za sebou, a po tom, co se stalo, jsem chtěl podat dobrý výkon. Už od rána jsem cítil, že to bude dobré..."

New Orleans (38/22) - Dallas (37/25) - 104:88
(24:21, 21:24, 30:22, 29:21)

Dallas na konci první půle vyrovnal pětibodovou ztrátu, v úvodu třetí čtvrtiny šel po trojce Dirka Nowitzkiho naopak do pětibodového vedení, ale pak přišla pro hosty studená sprcha. Hornets se nadechli k velkému náporu, další úsek hry vyhráli 27:10 a získali kontrolu nad zápasem.

Domácí trefili během sedmiminutového úseku hry 12 (!) střel v řadě za sebou, když rozehrávač Chris Paul začal po vyrovnaném souboji v první půli výrazně přehrávat hostujícího veterána Jasona Kidda. Paul nakonec zaznamenal 27 bodů a 15 asistencí, když jen ve třetí čtvrtině stihl 12 bodů a 7 asistencí..

Ve chvíli, kdy Hornets prohrávali 46:51, našel Paul dvěma přesnými přihrávkami v jasných pozicích pod košem Tysona Chandlera a Juliana Wrighta, kteří snížili na rozdíl jediného bodu. Wright přidal střelu z dálky a Chandler po další Paulově přihrávce už zvyšoval na 54:51 pro Hornets.

V polovině třetí čtvrtiny pak Paul poslal svůj tým do vedení už definitivně, když trefil střelu z nájezdu a pak ještě dva koše z "jumpu". Před koncem čtvrtiny trefil Rasual Butler trojku a Paul další střelou z dálky zvýšil vedení na 73:61. Od té chvíle už se Mavs nedokázali přiblížit na méně než 8 bodů a v závěru úplně odpadli.

Paul s Butlerem uprostřed poslední čtvrtiny zvýšili náskok Hornets až na 21 bodů a závěrečné minuty dohrávali náhradníci. David West zaznamenal 19 bodů a 10 doskoků, Butler nastřílel 18 bodů a Chandler přidal 10 bodů a 11 doskoků. Hornets si i bez Peji Stojakoviče udrželi úspěšnost střelby 56%.

Za Dallas nastřílel Dirk Nowitzki 27 bodů, Jason Kidd přidal 13 bodů, ale jen 2 asistence. Střelecky se nedařilo dvojici Josh Howard - Jason Terry (7, resp. 10 bodů), která dohromady trefila jen 7 z 23 střel.

Výsledky:
New Orleans - Dallas 104:88
Denver - Portland 106:90
Autor: , pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...