Cade Cunningham v dresu americké juniorské reprezentace | foto: FIBA

Věrný ve světě nevěrníků. Hvězda draftu ctí závazek k vyloučenému týmu

  • 0
Potýká se s korupčními skandály a neustálým porušováním pravidel ze strany hráčů, trenérů i administrativních pracovníků. A není žádným tajemstvím, že americké univerzitní soutěži NCAA jde především o byznys. Věrnost a zásady tu jsou k vidění čím dál méně. Přesto se v nešťastné době našla výjimka.

Cade Cunningham, dvoumetrový rozehrávač a jeden z nejlepších středoškolských basketbalistů, dal v listopadu minulého roku slovo týmu Oklahoma State University. A svého rozhodnutí se drží, i když je jeho škola v potížích.

O osmnáctiletou vycházející hvězdu měly zájem i slavné basketbalové univerzity jako Kentucky či North Carolina, Cade však oblékne bílooranžový dres OSU.

Závěrečné dva roky na střední škole strávil Cunningham na prestižní Montverde Academy, ze které vzešli velikáni jako Ben Simmons, Joel Embiid nebo R. J. Barrett. Letos tu studoval společně s českým křídlem Davidem Böhmem.

Cade byl lídrem nabitého kádru a Montverde pod jeho vedením neprohrála jediný duel. Talent z Texasu se chystal na začátek své univerzitní kariéry, do cesty se mu ale kromě koronaviru postavil i nový korupční skandál.

Cade Cunningham v dresu Montverde:

Na začátku června dohnala OSU temná minulost. O potíže se postaral někdejší kouč mužského basketbalového týmu Lamont Evans. V roce 2017 byl obviněn FBI z braní úplatků, za což byl následně odsouzen na tři měsíce do vězení. 

Tým poté převzal Mike Boynton, NCAA ale kauzu pečlivě vyšetřovala a na začátku června přišel nečekaný trest - OSU se v příštím roce nesmí zúčastnit žádného posezónního turnaje, tým navíc přijde o několik stipendií. Kromě toho byla na tým uvalena tříletá podmínka.

Mike Boynton se může pouze zlobit a nesouhlasit:

Právě zákaz účasti v play off konferenčním i americkém je tím největším problémem. March Madness, jak se nejprestižnějšímu celostátnímu turnaji přezdívá, je často tím hlavním lákadlem pro potencionální rekruty. 

Výkony proti nejlepším celkům soutěže si často vyslouží pozornost týmů v NBA a zahrát si na závěrečném Final Four, který přímo v hale sleduje okolo 80 tisíc lidí, je snem snad každého amerického basketbalisty. Dvoumetrový rozehrávač byl ale o všechny tyto možnosti ochuzen.

Cunningham je už teď označován za možnou jedničku draftu NBA v roce 2021 a celkově je mu předpovídána zářivá budoucnost. Po vynesení trestu začali šéfové mládežnického programu v NBA G League i lidé z ostatních škol potichu doufat, že Cade barvy OSU nakonec hájit nebude a rozhodne se pro jinou cestu. 

Vždyť i hlavní trenér Mike Boynton veřejně prohlásil, že pokud se Cade rozhodne posoudit nové možnosti a navštíví jiné univerzity, podpoří ho.

Po pár týdnech ticha však přišlo nečekané rozuzlení: talentovaný juniorský reprezentant své slovo dodrží a dres Oklahoma State oblékne. „Nyní jsem loajální víc než kdy jindy,“ řekl Cunningham. „Zavázal jsem se. Teď pojďme do práce.“

„Věrnost je víc než jen slovo,“ říká mimo jiné všestranný rozehrávač. „Chci stát při lidech, kteří se mnou byli od začátku,“ naráží tak na svého staršího bratra Cannena, který u Cowboys působí jako asistent trenéra. Cunningham zdůraznil, je právě loajálnost je během těžkých časů důležitá.

Pošramocená NCAA našla člověka, který do soutěže vnese světlo. Snad by Cade Cunningham nemusel být jen zvláštností v nevěrném světě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž