Janis Adetokunbo z Milwaukee střílí přes Kevina Duranta z Brooklynu.

Janis Adetokunbo z Milwaukee střílí přes Kevina Duranta z Brooklynu. | foto: AP

Brooklyn nezachránilo 48 bodů Duranta, po prodloužení postupuje Milwaukee

  • 34
Až prodloužení rozhodlo v play off NBA o prvním finalistovi Východní konference, kterým se stali basketbalisté Milwaukee. V rozhodujícím sedmém utkání zvítězili na palubovce Brooklynu 115:111. Domácím nepomohlo ani 48 bodů Kevina Duranta, který předvedl nejlepší střelecký výkon v jakémkoli sedmém utkání v historii ligy. Hosty táhl se 40 body Janis Adetokunbo.

Durant sekundu před koncem čtvrté části zachránil svůj tým těžkou střelou za dva body, čímž poslal zápas do prodloužení. V něm ale Brooklyn minul 11 pokusů a zaznamenal pouhé dva body. Durant nicméně zazářil zmiňovaným rekordem, k němuž za 53 minut přidal devět doskoků a šest asistencí.

„Ještě nikdy jsem takový sedmý zápas nehrál. Venku, navíc proti nejlepšímu hráči planety,“ vysekl hvězdě Nets poklonu Khris Middleton. „Skvěle jsme bojovali. Všichni hráči předvedli velký výkon a trefili střely, které jsme potřebovali. To byl recept na úspěch,“ řekl kouč Bucks Mike Budenholzer.

Skvělý výkon předvedl i Adetokunbo, jenž ke 40 bodům nasbíral 13 doskoků a pět finálních přihrávek. Po legendách Jerrym Westovi a Timu Duncanovi se dvojnásobný nejužitečnější hráč soutěže stal teprve třetím basketbalistou v historii, jenž v sedmém zápase dokázal nasbírat nejméně 40+10+5. Adetokunbovi sekundoval s 23 body, 10 asistencemi a šesti doskočenými míči Middleton, o 19 bodů a osm doskoků se postaral Brook Lopez.

Sestřih duelu Brooklyn - Milwaukee:

V týmu Brooklynu, kterému chyběl Kyrie Irving, zaznamenal James Harden 22 bodů, devět doskoků i asistencí, trefil však jen pět ze 17 střel z pole. „Snažil jsem se dát do hry všechno. Je to frustrující pocit,“ řekl hvězdný střelec, kterého po většinu série trápilo poraněné koleno. Blake Griffin nastřádal 17 bodů a 11 doskočených míčů.

Drtivou většinu sedmého utkání odehrály oba týmy s hráči základní sestavy – náhradníci domácích nastoupili jen na něco přes 20 minut, lavička hostů si připsala necelých 30 minut. Jediným mužem, který se z lavičky dokázal prosadit, byl střelec Pat Connaughton, jenž Bucks pomohl k postupu devíti body. Milwaukee se stalo v letošním play off už třetím týmem, který zvítězil v sérii, v níž prohrával 0:2 na zápasy.

Jméno dalšího soupeře se Bucks dozví v pondělí, kdy se hraje rozhodující sedmý duel mezi Philadelphií a Atlantou.

2. kolo play off NBA

Východní konference - 7. zápas:
Brooklyn - Milwaukee 111:115 po prodl., konečný stav série 3:4

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž