Brno přišlo o zraněného Černoška

  11:13
Praha - Již třinácté pokračování má v sobotu na programu nejvyšší domácí soutěž basketbalistů, Mattoni NBL. Chomutov se v něm pokusí potvrdit vzestup formy a proti Ostravě si chce připsat třetí vítězství v řadě, dosud neporažený Nymburk bez zraněného Nečase hostí na své palubovce pražský USK.

A Plus Brno BC - SČP Ústí n. L.
(6. 12. v 15.30 hodin)

Brňané po výhře v Ostravě a překvapivé porážce Děčína v Pardubicích postoupili na druhou příčku tabulky a v souboji s Ústím si ji chtějí povinným vítězstvím udržet. Uprostřed týdne prohráli v poháru na palubovce silného Boncourtu, ovšem mnohem více trenéra Miroslava Pospíšila trápí fakt, že kádr výrazně oslabilo těžké zranění Černoška.

"Má přetrhané křížové vazy, což ho patrně vyřadí ze hry až do konce sezony," potvrdil smutnou zprávu Pospíšil. Na adresu sobotního utkání s ústeckými Plynaři pak podotkl: "Nelze podcenit ani soupeře z chvostu tabulky, protože další týmy z posledních příček Chomutov či Pardubice začínají nečekaně míchat s poklidnými ligovými vodami."

Severočeši odcestují na Moravu s kompletním hráčským kádrem, ovšem příliš vysoké ambice nemají. "Vzhledem k dalšímu rozlosování je pro nás mnohem důležitější následující domácí utkání s Chomutovem, které získává punc existenčního utkání roku, a také prestižní derby v Děčíně, kde hrajeme před Vánoci," poznamenal vedoucí A-týmu Pavel Tomšík

První vzájemný zápas: 78:73.

Sparta Praha - BK Opava
(6. 12. v 16.00 hodin)

Pražané mají po dvanácti odehraných kolech pouhá čtyři vítězství, což rozhodně není důvodem ke spokojenosti. Vrásky trenéru Zídkovi přidělává i zdravotní stav některých hráčů. "Druhého nejlepšího hráče Daniela Dvořáka trápí zraněný prst, ale v posledních dvou zápasech obětavě nastoupil a bude hrát i proti Opavě. Na trénincích však od pondělí chyběli David Douša a Pet Novák, kteří měli zvýšenou teplotu, a o jejich startu rozhodne až lékař," uvedl sparťanský prezident Pavel Majerík.

Sparťané vědí, v čem je největší síla obhájce mistrovského titulu. "Nejvíce bodují z dvojkových pokusů a trestných hodů, protože Czudek, Sokolovský či Stuchlý hrají velmi často 1 na 1, získávají fauly a střílejí trestné hody. My naopak máme lepší procento trojek i doskakování," dodal Majerík.

Hrají trenér Opavy David Klapetek již pro utkání na Letné nemůže počítat s pivotmanem Martinem Idesem, jenž z týmu odešel. Jinak má však k dispozici kompletní kádr. "Přípravné utkání v týdnu prokázalo, že je v týmu dobrá pohoda a klid. Hráči se již sžili s novými podmínkami v klubu a podle všech známek opět táhnou za jeden provaz," poznamenal vedoucí družstva Dušan Štěnička.

První vzájemný zápas: 78:93.

BK Chomutov - NH Ostrava
(6. 12. v 16.00 hodin)

Severočeši, kteří byli dlouho v téměř beznadějné pozici na chvostu tabulky, v uplynulých dvou kolech překvapivě přehráli Trigu Brno a rázem mají opět o co hrát. Do týmu přestoupivší veterán Josef Jelínek a mladý rozehrávač Miroslav Šverma prokázali, že budou platnými hráči a trenér Pavel Budínský očekává, že to potvrdí i v souboji s Ostravou.

"Tým se sehrává s novými hráči Jelínkem a Švermou. Lepší souhra se potvrdila již v Brně na Trize," pochvaloval si zlepšenou výkonnost tiskový mluvčí klubu Tomáš Klečka. K současné situaci pak dodal: "Všichni hráči jsou v pořádku a  připravují se na tři nejdůležitější utkání tohoto roku. Nejdříve hrajeme nyní s Ostravou, poté jedeme do Ústí na nakonec máme doma USK."

Ostravané sehráli výborný zápas proti A Plus Brno a byť nakonec prohráli, trenér František Rón mohl být s výkonem hráčů spokojen. Do Chomutova však Nová huť cestuje s určitými obavami. "Čeká nás utkání s rozjetým soupeřem, který se po sérii matných výkonů chytil," je si vědom možné euforie v chomutovských řadách ostravský kouč.

"Taktickou přípravu jsme zaměřili na silné stránky soupeře. K dispozici mám kompletní kádr, který v týdnu sehrál přípravné utkání, v němž nabírali minutáž zejména v lize méně vytěžovaní hráči," dodal Rón.

První vzájemný zápas: 76:83 p.p.

Mlékárna Kunín - Synthesia Pardubice
(6. 12. v 17.00 hodin)

Domácí basketbalisté sice zaregistrovali poměrně překvapivé vítězství Východočechů nad Děčínem, ovšem přesto své vítězství nad outsiderem považují více méně za povinné. "Družstvo se však i nadále musí vyrovnat s absencí zraněných rozehrávačů Weisse a Krby," upozornil tiskový mluví Milan Dvořák, jenž se zamýšlí ještě nad jedním problémem: "Je otázkou, jak se na formě hráčů projeví dlouhé cestování na utkání FIBA Cupu."

Svěřenci trenéra Miroslava Marka pocestují do Nového Jičína povzbuzeni nečekanou výhrou nad Děčínem a také faktem, že by se do hry mohl zapojit mozek týmu Václav Hrubý. "V týdnu již začal s tréninkem, ale je otázkou, v jaké formě a zda vůbec bude moci po herním výpadku nastoupit," není si jist manažer Ivan Horyna. Kouče Marka však trápí i zdravotní stav Grepla, který má problémy se zády.

První vzájemný zápas: 85:74.

SČE Děčín - Triga Brno
(6. 12. v 17.30 hodin)

Tým Energetiků připomíná v současné době spíše lazaret. Dlouhodobě zraněni jsou pivotman Sitař a elitní rozehrávač Sanders, na čtvrtečním tréninku si přivodil výron Tomanec, celý týden netrénoval kvůli zraněnému kolenu Roberts a Pracha zkolila viróza. Když se k tomu připočte zraněný prst Wiednera z pohárového zápasu v Sokolově, trenér Hummel příliš důvodů k úsměvu nemá. Přispěl k tomu i nevydařený duel v Pardubicích, kde jeho družstvo utrpělo teprve třetí porážku v sezoně.

"V Pardubicích jsme předvedli jeden z nejhorších výkonů," zlobil se na hráče Hummel. V Děčíně však nepropadají panice, naopak, kouč i přes náročný program a neuspokojivý zdravotní stav většiny hráčů věří ve vítězství. "Ačkoliv situace není ideální, očekává se naše výhra. Je otázkou, jak dopadne konfrontace dvou týmů, které se budou chtít rehabilitovat za předchozí nečekaně neúspěšná vystoupení."

Triga totiž dvakrát senzačně prohrála s posledním Chomutovem, což trenér Jandák nenechal bez povšimnutí. "Příčiny opakovaných nezdarů jsme hledali v pohovorech s hráči a rozbory utkání. Problém jsme nalezli v psychice," poznamenal organizační pracovník Trigy Richard Vrtěna.

"Chomutov si k nám minule přijel pro porážku, takže hrál uvolněně, zatímco našim hráčům vědomí povinné výhry svazovalo ruce. Proto se pokusíme zcela změnit styl hry, ovzduší i atmosféru uvnitř týmu," dodal před zápasem v Děčíně Vrtěna.

První vzájemný zápas: 88:79.

ECM Nymburk - USK Praha
(6. 12. v 19.00 hodin)

Lídr Mattoni NBL a dosud neporažený Nymburk počítá s další výhrou, ovšem musí se obejít bez zraněného Nečase. "Zranil se při utkání FIBA League a chodí o berlích," podělil se o nepříjemnou novinku Vratislav Šístek. "Je to o to nepříjemnější, že hned v pondělí cestujeme do Tallinu na další zápas evropského poháru."

Šístek rovněž poznamenal, že se na Středočeších začíná projevovat náročný program uplynulých týdnů. "Hráči začínají pociťovat určitou fyzickou i psychickou únavu, program byl opravdu náročný." A protože kromě Nečase je  zraněn i Řeřábek, jenž má ruku v sádře, může trenér Ježdík počítat pro duel s USK pouze s deseti hráči.

Pražané jedou do Nymburka bojovat o co nejlepší výsledek, ovšem úkol to bude velmi obtížný. K postupující únavě, plynoucí z programu liga-Superliga-liga, se totiž přidávají zdravotní problémy hráčů. "Určitě nenastoupí Ladislav Tóth a Lukš, nejistý je i start Pohánky a Vrchoty. Naopak Bosák by již měl být trenéru Tremlovi k dispozici," uvedl tiskový mluvčí Petr Jachan.

První vzájemný zápas: 87:81.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Manchester City může přeskočit druhý Liverpool, hraje v Brightonu

25. dubna 2024  20:50

Fotbalisté Manchesteru City se v dohrávce 34. kola Premier League představí v Brightonu. V případě...

Paulovi na MS dvakrát prohráli, v pátek proti Turecku zabojují o záchranu

25. dubna 2024  20:47

Zuzana a Tomáš Paulovi budou na mistrovství světa v curlingu smíšených dvojic v Östersundu hrát o...

Kam, sponzoři, kam jdete? Végh řeší před soubojem s Vémolou problém

25. dubna 2024

Premium Že by se sportovci radši neměli míchat do politiky? Vyprávějte to Attilu Véghovi. MMA zápasník,...

Menšík i Macháč v Madridu zvítězili, Nadal vyučil šestnáctiletého Američana

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  19:38

Čeští tenisté Tomáš Macháč a Jakub Menšík postoupili do 2. kola antukového turnaje Masters v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...