Brno chce navázat na výkon z Prostějova

  9:29
Praha - Prestižní severočeské derby mezi Děčínem a Ústím či atraktivní souboj dvou špičkových týmů A Plus ŽS Brna s Mlékárnou Kunín nabízí středeční program 20. kola Mattoni NBL. Důležité zápasy čekají i týmy, které bojují o šestou příčku. Ostrava hostí Prostějov, Pardubice přivítají brněnský Handicap, USK se střetne s Nymburkem a Sparta hodlá přerušit sérii sedmi porážek v duelu s poslední Sadskou.

NH Ostrava – BK Prostějov
(8. 2. v 17.30)

Ostravští basketbalisté dvakrát v řadě vyhráli, nedávno dokázali ve své hale pokořit i A Plus ŽS Brno. Díky tomu stále živí naději na šestou příčku. "Samozřejmě jsme věděli, že máme na konci základní části hodně těžké rozlosování, ale dvě výhry nás docela dobře naladily. Kluci se těší na další zápas," předeslal domácí trenér František Rón.

"Prostějov má ve svém středu spoustu kvalitních hráčů, všichni jsou velkými osobnostmi. Od každého, kdo se objeví na hřišti, nám hrozí nebezpečí a proto nelze kalkulovat s tím, že třeba někoho utaháme nebo dostaneme do problémů s fauly. My v tomto utkání nemáme co ztratit."

Rón bude po svých svěřencích vyžadovat především velice zodpovědný výkon. "Určitě nebudeme chtít ztrácet míče tak, aby Prostějov mohl zakládat smrtící rychlé protiútoky jako například v televizním střetnutí na Spartě. V útoku musíme být dostatečně trpěliví a naším cílem bude pokud možno každý útok zakončit střelou na koš."

Prostějov se v minulém kole dokázal na své palubovce vypořádat s A Plus ŽS Brnem, ovšem o svém vítězství v souboji s dalším celkem ze špičky tabulky definitivně rozhodl až v poslední minutě. Trenér Michal Pekárek ví, že ani v Ostravě nečeká jeho družinu nic jednoduchého.

"Očekávám další těžký zápas," přikývl Pekárek. "Ostrava hraje velice slušný basket, na její hře se pozitivně projevuje příchod Zbyňka Pospíšila. Vypadá to, že po svém uzdravení a návratu na hřiště celé družstvo zvedl a Nová huť se díky posledním úspěšným výsledkům vrátila do boje o šesté místo."

Nic to však nemění na tom, že jednoznačným favoritem tohoto utkání zůstávají hosté. "Nic lehkého nás nečeká. Víme, že v Ostravě nedávno zakolísalo i Brno a jeho porážka je pro nás určitým varováním. My však každopádně nemáme jiný cíl, než vítězství," doplnil Pekárek.

Očima experta

Josef Jelínek: Ostravští basketbalisté budou určitě hodně povzbuzeni posledními úspěšnými výsledky, ale je třeba vidět, že tým A Plus ŽS odjel k zápasu v Ostravě pouze s osmi hráči a to se Prostějovu rozhodně nestane. Hosté mají podstatně širší kádr, navíc nedávno přišel další rozehrávač Bogojevič. Možná to bude boj, ale předpokládám, že Prostějov by měl toto utkání zvládnout a vyhrát. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas:
BK Prostějov - NH Ostrava 86:74 (Callahan 24 - Prášil 30)

Synthesia Pardubice – Handicap Brno
(8. 2. v 17.30)

Východočeši nezvládli uplynulá dvě utkání na palubovkách soupeřů a prohráli v Ústí n. L. i na USK. Chtějí-li zůstat ve hře o šesté místo, musí dnes bezpodmínečně vyhrát. "Karty jsou rozdány jasně. Vítězství nás udrží ve hře o šesté místo, ale kdybychom zápas s Brnem nezvládli, asi by se nám dvířka do skupiny A1 zavřela," konstatoval pardubický trenér Stanislav Petr.

"Hra Handicapu se v posledních kolech zlepšila. V žádném případě nemůžeme do zápasu vstupovat s tím, že jednoznačně zvítězíme. Musíme hrát s maximálním nasazením, nelze podcenit žádného hráče ani žádnou herní činnost."

Basketbalisté Synthesie jsou momentálně na osmém místě, na šestý USK, který se ve 20. kole utká s prvním Nymburkem, ztrácejí jeden bod. "Všichni máme velkou motivaci, víme, o co hrajeme. Myslím si, že herně na soupeře máme. Záležet bude i na tom, jak utkání zvládneme psychicky."

Brňané sahali v minulém kole v duelu s Ostravou po dvou bodech, ale nakonec prohráli o jediný koš. Jejich odstup od poslední Sadské tak stále činí dva body. "Zápas s Novou hutí jsme dobře rozehráli, ale bohužel jsme všechno pokazili v posledních čtyřech minutách," posteskl si kouč Handicapu Vlastimil Havlík.

"Dělali jsme hrozné chyby. Dvakrát jsme hodili míč soupeři přímo do rukou a byly z toho rychlé protiútoky zakončené snadnými koši. To už se nám nesmí stát! Je však jasné, že v Pardubicích nás čeká ještě těžší zápas. Náš soupeř hraje v domácím prostředí opravdu dobře, velkou posilou je americký rozehrávač Ames."

Předem však hosté flintu do žita rozhodně neházejí. "V Mattoni NBL se zápasy týmů ze středu a spodní části tabulky hodně těžko odhadují, mnoho utkání končí překvapivými výsledky. Víme, že nás nečeká lehký zápas, ale šanci na vítězství určitě máme."  

Očima experta

Josef Jelínek: Hra Handicapu v posledním utkání s Ostravou se mi velice líbila. Brno hrálo 39 minut dobře, ovšem prohrálo vinou individuálních taktických chyb v koncovce. Ke zlepšení v herním projevu ale určitě došlo, projevit se může i příchod dalšího ofenzívního hráče Lukiče. Na druhou stranu v dresu Pardubic opět nastoupí Šteffel, který na USK nehrál. Podkošoví hráči se podle mě navzájem pokryjí a rozhodne forma hráčů z perimetru. V tomto utkání by mohlo dojít k překvapení, ale přece jen o něco více věřím domácím. Pardubičtí potřebují vyhrát a byť budou pod velkým tlakem, asi se jim to podaří. Tip: 1

Předchozí vzájemný zápas:
Handicap - Pardubice 80:95 (Slezák 22 - Trnka 22)

USK Praha – ČEZ Basketball Nymburk
(8. 2. v 17.30)

Vysokoškolákům poslední dvě utkání v hale na Folimance vyšla. Proti Ostravě i Pardubicím dokázali v závěrečné čtvrtině otočit nepříznivý stav a připsali si důležitá vítězství. Dnes je však čeká podstatně těžší protivník a trenér Petr Treml dobře ví, že pokud jeho svěřenci opět "zaspí" úvod, bude zle.

"Když se nám nevydaří úvod, tak je jasné, že Nymburk určitě nedoženeme," souhlasil kouč domácích. "Pro nás je cílem zápasu udržet co nejdéle vyrovnaný stav a kdyby se nám to podařilo delší dobu, mohli bychom dostat nymburské hráče do problémů."

Treml zároveň připomíná, že důležitější zápasy čekají jeho svěřence v posledních dvou kolech základní části. "Z tohoto pohledu je pro nás utkání s Nymburkem hlavně přípravou na souboje s Děčínem a na Spartě. Proto budeme po hráčích chtít, aby za jakéhokoliv stavu prováděli veškeré činnosti co nejlépe."

Obhájci titulu mají v čele tabulky Mattoni NBL čtyřbodový náskok. V minulém kole suverénně zvítězili v Ústí n. L. a nyní je čekají další dvě střetnutí na palubovkách soupeřů. Prvním z nich je zápas na Folimance, kde Nymburk v loňské sezoně zvítězil až po velkém boji 91:88.

"Všechny zápasy na USK jsou zajímavé," tvrdí nymburský trenér Michal Ježdík. "Na Folimance jsou trochu tvrdší koše, navíc USK produkuje jiný herní styl, než ostatní týmy v první lize. Domácí hráči mají svou hru založenou na kondici a síle. Nic to však nemění na tom, že chceme získat dva body."

Očima experta

Josef Jelínek: Všechny týmy jdou do utkání s Nymburkem s tím, že nemají co ztratit. Nic je nesvazuje a mohou hrát uvolněněji. Kvalita úřadujících mistrů je však tak veliká, že i když basketbalisté USK předvedou optimální výkon, mohou svého soupeře jen potrápit. V případě kvalitního výkonu mohou vysokoškoláci pomýšlet na přijatelný výsledek, kterým je podle mého názoru porážka kolem deseti bodů. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas:
Nymburk - USK 101:71 (Hess a Michel 18 - Alič 22)

BK Děčín – SČP Ústí n. L.
(8. 2. v 17.30)

Děčín si v minulém kole upevnil svou pozici v první šestce, když dokázal vyhrát na půdě poslední Sadské. Ústečané měli podstatně těžšího protivníka a tomu odpovídal i konečný výsledek - mistrovský Nymburk vyhrál na severu Čech o třicet bodů. V ústeckém dresu se poprvé představila americká posila Kevin Thomas.

"Jeho výkon však určitě nebyl ideální, protože přiletěl až v den utkání a přirozeně nemohl ukázat, co v něm je," říká děčínský kouč Pavel Budínský. Kádr soupeře se oproti prvnímu vzájemnému zápasu trochu změnil. "Ústí jednoznačně posílilo pod košem. Příchodem Aleše Chána se zvedla síla podkošových hráčů."

Plynaři se bezpochyby vynasnaží Chánovy výšky co nejvíce využít. "Musíme se na to připravit," zdůrazňuje Budínský. "Chtěli bychom Ústí vnutit náš způsob hry, to znamená být hodně agresívní v obraně hráče s míčem i bez míče. Také se pokusíme eliminovat organizovanou hru soupeře."

Ústecký trenér Jan Šedivý poznamenal, že právě to, jak se jeho svěřenci vypořádají s důraznou obranou domácích, bude pro vývoj utkání velice důležité. "Jestli chceme uhrát úspěšný výsledek, potřebujeme odolat vynikající, velice tvrdé a klidně i celoplošné obraně Děčína."

Na útočné polovině hřiště budou chtít hosté využít 212 cm vysokého pivota Aleše Chána. "S jeho příchodem jsme se dostali o patro výš," pousmál se Šedivý. "Aleš je však o patro výše i v porovnání s děčínskými pivoty, čehož se samozřejmě pokusíme maximálně využít."

Očima experta

Josef Jelínek: První letošní derby v Ústí zvládl velice dobře Děčín. Větší šance na vítězství mu dávám i tentokrát, ale je potřeba připomenout, že derby bývají hodně specifická. Svou roli hrají emoce, které mohou některým hráčům svazovat ruce. Ústí má nového hráče na křídle, výrazně se posílilo i pod košem. Myslím si však, že Jakub Houška je schopen Aleše Chána pohlídat. V Děčíně určitě bude plný dům a navíc domácí hráči jsou ve své hale Děčínem s velkým D, takže očekávám jejich vítězství. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas:
Ústí n. L. - Děčín 74:88 (Novotný 23 - Sanders 20)

Sparta Praha – BK Sadská
(8. 2. v 18 hodin)

Pražané jsou v krizi, prohráli už sedmkrát v řadě. Kdy jindy už by měli přetrhnout dlouhou sérii neúspěchů, než v duelu s poslední Sadskou? "Ta šňůra porážek už je opravdu hodně dlouhá a naše výkony velice špatné. Pokusíme se hráče na tento zápas namotivovat, abychom ho zvládli co nejlépe," podotkl sparťanský trenér Jaromír Geršl.

"Sadská na tom po příchodu Englického a Špičky není hráčsky vůbec špatně. Navíc u nás nemá co ztratit a může hrát uvolněně, což je velice podstatná věc. Naopak my jsme se dostali do velmi složité situace a uvidíme, jak ji naše družstvo zvládne."

Nový trenér Sadské Milan Konečný považuje za velice důležité, zda nastoupí elitní sparťanský rozehrávač Nebojša Savič. "Právě s jeho absencí spojuji současné horší výsledky Sparty. Když hrál, jeho tým bojoval o první šestku. Pokud nastoupí, museli bychom úplně změnit taktiku."

I bez Saviče však Pražané dokáží hrát výborně. "Ukázali to ve druhém poločase televizního utkání s Prostějovem," uvedl Konečný, který už bude mít k dispozici exděčínského křídelníka Jana Wiednera. "V každém případě nesmíme nechat Spartu rozehrát. Je potřeba perfektně bránit, jedině tak máme šanci uhrát příznivý výsledek."

Očima experta

Josef Jelínek: Nevím, co si mám o situaci ve Spartě myslet... Kdybych vycházel čistě ze sportovní stránky a odmyslel si všechny problémy, pak bych jednoznačně tipoval "jedničku". V současné situaci však Sadská určitě cítí velkou šanci na úspěch a myslím si, že by ji opravdu mohla za určitých okolností využít. Přece jen však budu více věřit domácím, Sparta by osmý zápas v řadě prohrát neměla. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas:
Sadská - Sparta 95:104 (Šebek 26 - Savič 33)

A Plus ŽS Brno – Mlékárna Kunín
(8. 2. v 18 hodin)

Brňané v minulém kole odehráli vydařenou partii v Prostějově. Prohráli o pět bodů, ale trenér Pospíšil byl s výkonem svých svěřenců spokojen. "Hráli jsme dobře a prohráli jsme až v koncovce. Na náš výkon z Prostějova budeme chtít navázat i v dnešním souboji s Kunínem," uvedl Pospíšil.

Vysoké vítězství Mlékárny nad Spartou z minulého kola nijak nepřeceňuje. "Jestli kluci ze Sparty hrají za suché z nosu, tak se ani nedivím, že je jejich nálada taková, jaká je... Proto jsem se výsledku z Nového Jičína ani nedivil. Každopádně Kunín má hodně silné a dobře složené družstvo, takže nás čeká velice těžký zápas."

Novojičínský trenér Zdeněk Hummel se před zápasem v Brně stará především o to, aby jeho svěřenci zapomněli na sobotní exhibici proti Spartě. "Říká se, že po hodech přichází půst. Proti Spartě to byl galavečer, ale něco takového se často neopakuje. Hráči musejí být maximálně soustředění."

Mlékárna Kunín se před několika dny utkala s A Plus ŽS ve čtvrtfinále domácího poháru. "Suše jsme vyhráli, ale připadalo mi, že hosté nejevili příliš velký zájem postoupit do Final four. Doma bude Brno určitě mnohem těžším soupeřem. V žádném případě nesmíme tento zápas podcenit!"

Očima experta

Josef Jelínek: Tak na tento zápas bych nevsadil ani korunu. Jistě vím jen jedno: Chavis určitě nedá 61 bodů. Brno má na tohoto hráče velice dobrý protějšek, který Chavise dokáže eliminovat. Kunín má hodně ofenzívně laděné družstvo, ale pokud pomýšlí na úspěch, bude muset zastavit Bendu. Jestli se to však hostům nepodaří a v brněnském dresu se k Bendovi přidají třeba Křemen s Prachem, dávám větší šance domácím. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas:
Mlékárna Kunín - A Plus ŽS 85:72 (Warrick 19 - Benda 17)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Dokončí Budějovice velkolepý obrat? Kluci dýchají jeden za druhého, říká kouč

28. března 2024  9:29

Znojmo v roce 2007, Sparta v roce 2021 a Vítkovice loni. To jsou tři týmy, které v historii českého...

Hořící defenzivu Litvínov uhasil. Kluci chtěli sezonu i v dubnu, říká Mlejnek

28. března 2024  8:58

V základní části extraligy hořel v defenzivě, v play off většinu požárů uhasil. Jestli se hokejový...

Zlín odvrací semifinálový krach. Musí zlepšit zakončení, těší se na podporu fanoušků

28. března 2024  8:29

Repríza loňského finále se Zlínem, nebo překvapivá série s Litoměřicemi. Jedna věc je jistá. V...

Matelová chválila Hodonín, fandila ale Francouzkám. Ligu mistrů obětovala

28. března 2024  8:13

Místo pikantního souboje proti svému bývalému týmu strávila stolní tenistka Hana Matelová...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...