Brittney Grinerová

Brittney Grinerová | foto: AP

Soud s americkou basketbalistkou Grinerovou začne v Rusku v pátek

  • 2
Soud v Rusku s americkou basketbalovou hvězdou Brittney Grinerovou obviněnou z pašování drog začne v pátek 1. července. Dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa musí po dobu celého procesu zůstat ve vazbě, jež jí byla prodloužena o šest měsíců.

Moskva 27. června (ČTK)

Grinerová byla zatčena v únoru na moskevském letišti Šeremetěvo poté, co byly v jejím zavazadle při kontrole objeveny náplně do elektronické cigarety s hašišovým olejem. Od té doby je jednatřicetiletá basketbalistka ve vazbě, jež jí byla několikrát prodloužena.

Dnes se Grinerová objevila na předběžném slyšení za zavřenými dveřmi u soudu na moskevském předměstí Chimki. Pokud bude usvědčena z pašování drog, může dostat až desetiletý trest vězení. Podle agentury AP je v Rusku v trestních procesech osvobozeno méně než jedno procento obviněných.

Soudní proces Grinerové přichází v době, kdy jsou rusko-americké vztahy na bodu mrazu. Hráčka byla zadržena týden před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, na který USA reagovaly zavedením sankcí proti Rusku, které zase Spojené státy kritizuje za dodávání zbraní na Ukrajinu.

Grinerová hrála v evropské části basketbalové sezony od roku 2015 za Jekatěrinburg, s nímž mimo jiné čtyřikrát ovládla Evropskou ligu. Ve WNBA hájí barvy Phoenixu a v jeho dresu získala titul v roce 2014.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž