Barack Obama (vpravo) přijímá od Mika Krzyzewského, kouče univerzity Duke,...

Barack Obama (vpravo) přijímá od Mika Krzyzewského, kouče univerzity Duke, pavouka, který popisuje basketbalový turnaj NCAA 2010. Obamův nástupce Donald Trump se v bracketologii nikterak nevyžívá. | foto: Profimedia.cz

Pavouk baví čtvrtinu USA. Obama ho miloval, Trump ho v Bílém domě nechce

  • 75
Saratoga Springs, New York (Od našeho spolupracovníka) - Americký prezident Donald Trump nedávno ohlásil, že nebude pokračovat v tradici Baracka Obamy a nevyplní takzvaný bracket neboli pavouka play-off basketbalového turnaje NCAA. Pro Čecha asi úplně bezvýznamná zpráva, ale pro desítky milionů Američanů to bylo zklamání. Na toto koření vysoké politiky si v uplynulých osmi letech zvykli.

„Oslovili jsme Bílý dům s tím, že máme zájem o pokračování prezidentského bracketu. Byli jsme zdvořile odmítnuti.“ - prohlášení televize ESPN

Sledování March Madness, jak se finiši basketbalové části univerzitní NCAA přezdívá, je součástí americké kultury. Stejně tak vyplňování bracketu, které je v podstatě tipováním toho, jak bude turnaj probíhat.

Loňský bracket vyplnilo odhadem 70 milionů lidí, tedy o sedm milionů více, než kolik Trumpa volilo v prezidentských volbách.

Obama je na rozdíl od Donalda Trumpa velkým basketbalovým fanouškem, a tak ani nikoho nepřekvapilo, že své favority vybíral každý rok v přímém přenosu na sportovním kanálu ESPN. K tomu svůj výběr obhajoval statistikami a znalostmi o nejlepších týmech. Pro fanoušky bylo příjemné vidět, že ví, o čem mluví.

Pohled z USA

Vavřinec Čermák

Od šestnácti let studoval a hrál basketbal ve Spojených státech, v roce 2013 přešel ze střední školy na Skidmore College v americkém státě New York, kde dokončuje studium ekonomie. Dva roky hrál v univerzitní soutěži NCAA, kvůli operacím kolene však jeho sportovní kariéra předčasně skončila.

Server iDNES.cz vám nabízí jeho pohled na basketbalové dění ve Spojených státech.

Předchozí text:

AAU. Středoškolský okruh, jež týrá hvězdy

Proč je sledování March Madness a vyplňování bracketů v Americe tak oblíbené? Odpověď je už v přezdívce turnaje, kterému se říká Březnové šílenství - nikoli bez důvodu.

Hlavním lákadlem je právě nepředvídatelnost výsledků. Do turnaje se dostane 64 nejlepších týmů z NCAA. Hraje se na jedno vítězství, takže každý zápas je pro jeden z týmů zároveň koncem sezony. Je to buď, anebo.

NCAA je amatérská liga, ale hráči se snaží zapůsobit na stovky skautů, kteří můžou ovlivnit jejich šance zahrát si v NBA, potažmo pokračovat v evropských či asijských klubech.

Přesto si žádný hráč nemůže dovolit exhibovat, protože pro tým je v sázce příliš mnoho. Zápasy se rozhodují srdcem, ne individuálním talentem.

Jak říkával můj univerzitní trenér, vyhraje ten tým, který to prostě víc chce. Ten, který skočí jako první na zem pro míč. Ten, který bude první boxoutovat (odstavovat protihráče na doskoku). Ten, který jako první pomůže spoluhráči ze země.

Výsledky týmů před play-off napoví o formě, ale nedozvíte se z nich, jak hráči pod 23 let zvládnou atmosféru velkého turnaje. I proto se každý rok objeví úplně neznámý tým, který už v prvním kole porazí jednoho z favoritů. Těmto týmům se říká cinderella, tedy popelka.

Každý rok se fanoušci snaží předpovědět, kdo by to mohl být, ale jak tomu už bývá, cinderella tým se ukáže až v turnaji samotném.

Proto také desítky milionů lidí vyplňují každý rok svůj bracket. Chtějí být těmi, kteří tyhle nečekané zápasy předpoví. To se ale ještě nikomu nepovedlo, takže takzvaný perfect neboli úplně bezchybný bracket nikdo nepředpověděl.

Šance je dokonce tak malá, že v roce 2014 nabídl investor Warren Buffett za bezchybný bracket miliardu dolarů úspěšnému tipérovi (v přepočtu 25,4 miliard korun). Od té doby se pravidla jeho hry změnila, týká se jen jeho zaměstnanců. Kdo trefí všech 16 osmifinalistů, bude do konce života pobírat roční rentu milion dolarů.

V celém turnaji se hraje se 63 zápasů a šance na předpovězení každého správně je podle expertů 1:9,2 trilionům, což je v podstatě nemožné. Nejúspěšnější bracket v historii dosáhl 34 správně předpovězených zápasů v řadě. A Obama? Za osm let v Bílém domě trefil konečného vítěze turnaje jenom jednou.

Ale nejde jen o miliardu nebo chuť porazit bývalého prezidenta. Hlavně se jedná o sociální událost mezi kamarády nebo kolegy.

Na střední škole můj profesor na historii nabízel za nejlepší bracket ve třídě vylepšení známky. V Americe dokonce kvůli March Madness vzniklo nové povolání - bracketolog, což je expert na NCAA basketbal, který podrobně analyzuje a předpovídá výsledek každého zápasu.

První bracketolog a také člověk, který bracketologii proslavil, se jmenuje Joe Lunardi. Pracuje pro ESPN a také vyučuje na univerzitě Saint Joseph’s celý předmět právě o bracketologii. Shodou náhod to byl bratr mého prvního učitele na střední škole. Díky tomu jsem ho u nás na škole o bracketologii několikrát zažil přednášet.

Krátká ukázka rozboru od Joea Lunardiho

Lunardi na svých přednáškách mluví hlavně o tom, podle čeho se jednotlivé týmy hodnotí a jak se stanovuje jejich pořadí. Do play-off NCAA projde 32 týmů coby vítězové svých konferencí, zbylé účastníky dosazuje desetičlenná komise.

Na hodnocení existuje několik modelů, jedním z hlavních faktorů je tzv. RPI, Rating Percentage Index. Pod složitým názvem se skrývá neméně složité porovnávání výkonů podle síly soupeřů. Týmy totiž v základní části hrají proti různě silným soupeřům, takže bilance vítězství a porážek není zas tak důležitá. Posuzován je i kontinuální výkon v sezoně, ne jednotlivé vzájemné zápasy.

Joe Lunardi a můj matematikář Rich Lunardi, který bohužel před třemi lety zemřel, měli společného to, že v životě dělali, co je opravdu bavilo, a dávali do toho všechno. Rich byl nejlepší matematikář, kterého jsem kdy měl. A to je lekce, kterou jsem se naučil nejen o předvídání basketbalových zápasů. Když člověk dělá to, co ho baví, tak v tom bude nejlepší, ať už matematikář nebo bracketolog.

Šance pro české bracketology - zkuste své štěstí

ESPN - ve hře je i zájezd na turnaj NCAA, který se koná na začátku sezony na Havaji

NCAA - soutěžte přímo na oficiálním webu ligy

Yahoo - nejlepší tip získává 25 000 dolarů

CBS - o 3 000 dolarů se bojuje v každé konferenci


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž